Erdőszéli zeneszó


http://mocorgohaz.hu/

 
Erdőszéli zeneszó
Történt egyszer hajdanában egy szép napsütötte nyári napon, hogy nagy vigadalom volt egy erdei tisztáson. Aki csak az erdőn mezőn, hegyen völgyön és a tisztás melletti tóban mozgott, mind itt a vigadalomban tolongott.
A szorgos erdei hír...

Kép forrása: saját

 

Erdőszéli zeneszó

Történt egyszer hajdanában egy szép napsütötte nyári napon, hogy nagy vigadalom volt egy erdei tisztáson. Aki csak az erdőn mezőn, hegyen völgyön és a tisztás melletti tóban mozgott, mind itt a vigadalomban tolongott.

A szorgos erdei hírvivők a vigadalom hírét, szerteszét kürtölték. Fűnek, fának. Madárnak és a négylábú állatoknak, na meg a tóban élő békáknak a hírt időben megvitték.

A tisztás szélén a békástó mellett. A környék legöregebb fájánál gyülekezhet az erdei és mezei sereglet. Minden résztvevőnek finomságokat hozni, mondjuk úgy, hogy kötelező! A nagy fa árnyékában egy közös erdei asztal lesz megterítve. 

Lesz rajta alma, körte, cseresznye. Dió, napraforgó és mogyoró. Egy kis répa, karalábé és berkenye. Nem sorolom tovább, lesz minden, ami szemnek és szájnak ingere. Kérünk minden résztvevőt a magával hozott finomságokat mindenki, ide a közös asztalra tegye!

Aztán mikor a hírvivők a tudnivalókat mindenfelé szétvitték, jöttek segíteni, hogy az erdei asztalt közösen elkészítsék.

Volt nagy sürgés forgás! Ideoda repülés, szaladgálás! Csiripelés, csipogás, rikácsolás! És hangos károgás. Az előkészületekkel éppen készen lettek, mire a meghívottak szépen sorban érkeztek. Jöttek a kecses őzek, szarvasok. Ők sem üres kézzel érkeztek. Friss zöldet és szénát tettek a szépen megterített asztalra. Aztán érkezett egy vaddisznócsorda. Sok kicsi csíkos kismalaccal. Jött még a róka, nyúl és sok pocok. A madarak egymás után. És még sorolhatnám.  

A bölcs bagoly a vigadalomszervező elégedetten szemlélte, ahogyan a sokadalom a tisztást megtöltötte. És ahogy egy bölcs bagolyhoz illik az egybegyült vendégeket köszöntötte.

Nos kedves vendégek! Látom sokan eljöttetek. Én már sok évet megéltem. De hogy itt a tisztáson, ennyi mezei és erdei állatott láthatok! …Na ilyen látványban még egyszer sem volt részem. Nézzétek! A tisztás ma egy nagy terített asztal. Bőven találtok a fogatokra való finomságot. Szeretném felhívni a figyelmeteket. Ma itt senkinek nem lehet egy másik állatra gusztusa!

Érezzétek jól magatokat. Egyetek, ismerkedjetek. Talán még páran barátra is leltek! 

És most jön a meglepetés!  … Kezdődhet a zenélés. Íme itt vannak a zenészek. Fogadjátok őket szeretettel. Tücsök Cili a hegedűs. Sün Péter a bőgős, Mókus Feri pedig ma a dobot veri. És jönnek a tóból a békák, akik az esti szerenádot ma, nektek szolgáltatják. Aztán a zenés est hangulatát a békák mindjárt meg is adják. 

Ma a másikra vadászni tilos! Így aztán táncra perdül a róka és a nyúl egymással. Mókus és a héja. A tücsök és a hangya egymásba kapaszkodva, csárdást jár, mindenki csodálkozására. Előbb utóbb mindenki talál párt magának. 

A varjú éppen a gerlét vitte volna táncba. De a gerle a táncot a csinos galambnak már elígérte. Ekkor a varjú mellé röppent a színes tollú fakopáncs. És a magányos varjút rögtön táncba vitte. Aztán ropták a táncot egészen éjfél utánig.

Akkor a bagoly egy rövid időre a táncot felfüggesztette. Kedves egybegyűltek! Szavazzatok, hogy ki legyen a bálszépe. Lehet szavazni a négylábúakra és külön a repkedőkre. 

És jöttek egymás után az őzek, nyuszilányok, rókák. A mókusok, madarak és még sokan mások. Aztán a varjú egyszer csak hangos károgásba kezdett. Kár.kár.kár! …. Ennyi szépség egyrakáson! Ilyen sem fordult elő még ezen a tisztáson! Ember legyen a talpán, aki megmondja. ….Ki legyen ma a legszebb? … itt a tisztáson! 

Először a madarak választottak. Közöttük a legtöbb szavazatott a színes tollakkal ékeskedő fakopáncs kapta. Végig vonult a puha zöld gyepszőnyegen. És a bölcs bagoly a zöld koszorút a fejére igazította.

A madárceremónia után a négylábúak szavazatai következtek. Itt pedig a koszorút a fejére, egy szemrevaló és kecses őzlány kapta. Most, hogy a bagoly a rárót feladatokat megoldotta, boldog szárnycsapkodással a párját ő is megtalálta. 

Azt hallottam a hajnal még az egybegyűlt állatsereget bizony a tisztáson táncolni látta. A Nap ébredező sugara a vendégek tudtára adta, hogy a bulinak bizony vége. És így mindenki ment a saját útjára.

 

 

 

 

Keresi Magda, amatőr meseíró

Ezt a mesét írta: Keresi Magda amatőr meseíró

Hét unokás nagymamaként közel hetvenévesen kezdtem meséket írni. Tulajdonképpen az unokák indítottak el a meseírás útján. Egy közös alvásnál, kitalált mesét kértek tőlem. Kénytelen voltam rögtönözni. Csak a következő alkalomnál már nem emlékeztem pontosan a mese szövegére. Ráadásul ők is, ahány gyermek, mind máshogy emlékezett a kitalált mesére.. Így aztán, hogy ne legyen vita, elkezdtem leírni a meséket. H...


http://mocorgohaz.hu/

Vélemények a versről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!