Fanyar Nyanyar influenzás


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
  • 2023.
    jan
  • 19

Fanyar Nyanyar influenzás
          A Hétforrásnál a hét vezér forrása csobogott. Az erdőben néha felrikkantott egy szajkó, vagy erdei pintyek mesélték egymásnak a friss híreket.
– Nyapci, nyapci, hallatszott egyszer csak egy fakunyhó mellől.
– Azt a...

Kép forrása: Gyürki Edit, Álomhozó manóságok című könyv illusztrátora

Fanyar Nyanyar influenzás

          A Hétforrásnál a hét vezér forrása csobogott. Az erdőben néha felrikkantott egy szajkó, vagy erdei pintyek mesélték egymásnak a friss híreket.

– Nyapci, nyapci, hallatszott egyszer csak egy fakunyhó mellől.

– Azt a koptatott hernyótalpát!– ugrott fel ijedtében Kópelepitty manó. Még a sárga sapka is leröpült a fejéről. – Valami új állatfajta lakik az erdőn?

– Nyaaapci, nyaaapci!– szólt megint a különös, rekedtes hang. Kópelepitty lassan odalopakodott a házikó mögé. A tisztás közepén Fanyar Nyanyar üldögélt furcsán és sápadtan. Az erdei virágok undorodva fordították el a fejüket, ha szaladni tudtak volna, biztosan átrohannak egy másik tisztásra. A hangyák Forma 1-es sebességgel rohangáltak összevissza és azt kiabálták, hogy: „Pfújjj!”

Fanyar felemelte a fejét, nagy levegőt próbált venni a száján és azt rikácsolta, hogy:

– Nya-nya-nya-nyaaaapciiii! Kópelepitty nem tudta, sajnálja-e vagy nevessen rajta, olyan muris volt, amikor egy hangya majdnem fellökte.

– Nem láttok a szemetektől, mit rohangáltok itt? –kérdezte.

– Te is rohangálnál, ha Nyanyar folyton rád tüsszentene. Még zsepije sincs! Pfújjj, nem tudja az illemet! – válaszolta a kis hangya és bebújt a föld alá. Kópelepitty odasétált Nyanyarhoz és megsimogatta a bozontos fejét.

– Beteg vagy?–kérdezte kedvesen.

– Hem thudom, én mhég így shose jhártam!– kesergett Nyanyar.

– Biztosan megfáztál, hozok neked finom gyógyteát!

Azzal elszaladt a manócska, mert a manók általában jószívűek, és meg sem állt Erdei Kamilla patikus házáig.

– Kedves patikus, segíts Nyanyaron, nagyon beteg, tüsszög és lehet, hogy lázas is. Kamilla feltette szemüvegét, felvette fehér köpenyét, felrakta a tűzre piros pöttyös csodafazekát. Vizet kezdett melegíteni benne.

– Most kiáztatok egy kis csipkebogyót, mert abban sok a C- vitamin. Rakunk bele kamillát is, borsmentát, meg egy kis kakukkfüvet, mezei patikusoktól szereztem. Egy kis mézzel édesítem…–mormogta a szemüvege alatt.

– Milyen finom illata van!–lelkendezett a manócska.

A patikus üvegbe töltötte a gyógynedűt és ráírta:

 

                                 Fél óránként 5 kortyot!!

 

Kópelepitty már szaladt is vele vissza a tisztásra. Fanyar Nyanyar nagyon hálás volt. Az első öt korty átjárta mindenét és kezdte magát jól érezni.

– Ha teljesen felépülsz–mondta a manó-,hálából szedünk közösen gyógynövényeket a patikusnak.-Segítesz?-kérdezte.

– Hát persze, az erdő szélén rengeteg csipkebogyót láttam, a mezőszélén pedig kamillát! És ti is segíthetnétek!- kiabált a kerge hangyák után, de azok meg sem hallották, mert sokkal fontosabb dolguk volt. Takarították az erdőt.

          Nyanyar csodálatos hímzett zsepit kapott a manótól, aminek a hangyák örültek a legjobban. Ugye Te tudod az illemet?

Galambos Berni, Meseíró, költő, dalszövegíró

. 1965-ben születtem. Vas megyében, Egyházasrádócon élek. Gyerekkorom óta írok. Kislányaim megszületése után még több verset, mesét írtam, amiket számtalan gyerekantológia, újság, folyóirat fogadott be. 2005-ben jelent meg Lélekszimfónia címmel önálló, felnőtt verses kötetem. 2016-ban Álomhozó manóságok és Zimankó címmel adták ki mesés könyveimet. 2017 májusában Szivárványos címmel verses –zenés kötetem látott napvil...


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!