Hungarikumok: A Magyar szürke szarvasmarha


https://gabicsabi.hu
Sziasztok! A nevem Kond, én egy magyar szürkemarha borjú vagyok. Még ugyan csak egy hete jöttem erre a világra, de úgy döntöttem, hogy bemutatom nektek pár mondatban a fajtámat.
Magamról annyit, hogy minden szürkemarha borjú úgynevezett pirók színnel ...

Kép forrása: pixabay.com

Sziasztok! A nevem Kond, én egy magyar szürkemarha borjú vagyok. Még ugyan csak egy hete jöttem erre a világra, de úgy döntöttem, hogy bemutatom nektek pár mondatban a fajtámat.

Magamról annyit, hogy minden szürkemarha borjú úgynevezett pirók színnel születik. Van sötét, és világos pirók árnyalat, jómagam az utóbbit viselem.

Van egy jó barátom, Huba. Ő már kettő hónapos, és képzeljétek már most világosodik a szőre. Amikor Anyukámat megkérdeztem, hogy ez miért van, elmesélte, hogy minden borjúnál eljön ez az időszak kettő-három hónapos korában. Aztán amire hat hónaposak leszünk -azaz fél évesek- már teljesen kiszürkülünk, pont úgy mint a nagyok.

Ugyanis minden felnőtt magyar szürke szarvasmarha bundája szürke. Természetesen árnyalati eltérések itt is lehetnek például lehet ezüstfehér, sötétdaru, és akár kékszőrű is. Fontos megjegyezni, hogy a legutolsónak csak az árnyalati neve a kék, a valóságban nem az.

Ha pedig már erről van szó, akkor meg kell említenem, hogy a bikák szőrének árnyalata más , mint a teheneké. A hímek bundáját kormosnak nevezik, szemeik körül pedig ókula van, azaz sötét karika.

Mi magyar szürke szarvasmarhák azért is vagyunk különlegesek, mert Magyarországon őshonos fajtának számítunk. Képzeljétek egyesek szerint Árpád vezérrel tértünk be ide, más kutatás szerint viszont csak később, de egy biztos: mára már az ország hungarikumainak számítunk!

Ha majd teljesen kifejlődöm a súlyom akár kilenc mázsa is lehet! De ami biztos, nekem is büszke, és szilaj termetem lesz, és legalább olyan hatalmas szarvam lesz, mint Apámnak!

 

Szabó Panna Luca, Hobbi író

Ezt a mesét írta: Szabó Panna Luca Hobbi író

Kellemes napot kedves látogatóm! Örülök, hogy útjaink keresztezik egymást. Nem tudhatom melyik ösvényről származol, azonban remélem jól érzed magad, és nem nyomja gond szívedet. Remélem elégedett leszel történeteimmel, és ugyanolyan boldogságot fog okozni az olvasásuk, mint a kistesóimnak. Kérlek mosolyogj többet, és légy vidám. Panna