Janka nyári bakancslistája


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Janka nyári bakancslistája 
 
Augusztus utolsó napján Janka az íróasztalánál üldögélt és egy papírlapot nézegetett. A lap tetején ez a felirat állt: “Nyári bakancslista”. A kislány elmélázva nézegette a kipipált tevékenységeket, majd mosolyogni kezdett. Vi...

Kép forrása: Created with Imagine

Janka nyári bakancslistája 

 

Augusztus utolsó napján Janka az íróasztalánál üldögélt és egy papírlapot nézegetett. A lap tetején ez a felirat állt: “Nyári bakancslista”. A kislány elmélázva nézegette a kipipált tevékenységeket, majd mosolyogni kezdett. Visszagondolt arra a sok izgalmas dologra, amit a nyári szünidő alatt csinált.  

A legelső tennivaló a bakancslistáján egy látogatás volt az állatkertbe. Szüleivel autóba ültek egy hűvösebb június végi napon és elindultak a közeli város állatkertjébe. Sok-sok állatot megcsodálhattak ott, de Janka kedvence a mosómedve volt.  

 • Nézd, milyen mókásan néz ki!- mondta az édesanyjának boldogan.  
 • Pont olyan, mint egy betörő a fekete maszkjában.- nevetett az apukája.  

Csodálatos napot töltöttek el hárman az állatkertben, még rózsaszínű vattacukrot is ettek. Janka boldogan pipálta ki aznap este az állatkerti látogatást a listáján.  

A következő vágyott dolog az a kavics festés volt. Erre a nagymamáék udvarán került sor. A kilenc éves kislány szorgosan gyűjtötte a faluban a nagyobb kavicsokat, amire az állatkertben látott állatokat szerette volna festeni. Ebéd után a nagyival és papival leültek a szőlőlugas alá. Előkerültek az ecsetek és a szivárvány minden színében pompázó festékek. Nagymama egy elefántot festett a kőre, aki épp vizet spriccelt ki az ormányából. Nagypapi egy bömbölő oroszlánt festett hosszú, barna sörénnyel, Janka pedig a kedvencét, a mosómedvét pingálta nagyon ügyesen a kavicsra.  

 • Hahaha, hát ez épp olyan, mint egy betörő!- hahotázott hangosan papi.  
 • Apa is épp ugyanezt mondta az állatkertben!- nevetett fel a kislány is.  

Boldogan rajzolt be este egy piros pipát a bakancslistára. Örült, hogy a nagyszüleivel ilyen csodás dolgokat alkothatott.  

Janka nagyon szeretet volna a nyári szünetben papírcsónakot úsztatni. Az egyik barátnője Rozi elhívta Jankát egyik nap, hogy tartson vele és családjával egy kis kirándulásra. Rozinak volt egy bátyja, Zoli, aki 13 éves volt. Amikor elcsípte a lányok egyik beszélgetését, meghallotta, hogy a csónak úsztatásról beszélgetnek.  

 • Ha szeretnétek, megtanítalak titeket papírhajót hajtogatni, aztán kereshetünk ma egy helyet, ahol úsztatni is tudjuk őket.- ajánlotta fel rögtön kedvesen.  

A lányok nagyon boldogok voltak, különösen Janka, aki tudta, hogy egy újabb dolog fog teljesülni a kívánság listáján. Rozi szüleinek autójában találtak egy újságot, abból téptek ki lapokat és hajtottak belőle három hajót. Délután pedig kirándulás közben találtak egy kis patakot, ahol vízre is tudták tenni őket. A csónakok libasorban megindultak egymás után. A gyerekek a patak partján sétálva követték hajóikat. Amikor a papírcsónakok átnedvesedtek, elkezdtek süllyedni. Ekkor kiszedték a vízből a csónakokat és a legközelebbi kukába dobták őket.  

Janka nagyon boldogan bújt be aznap este az ágyába, miután egy újabb pipa került az íróasztalán heverő papírra.  

Egy szombat reggelen, mire a kislány felébredt, addigra szülei már felöltözve várták őt.  

 • Hát ti?- kérdezte a kislány még mindig álmosan.  
 • Rád várunk!- kacsintott rá apa. - Ha jól tudjuk, a piknik a következő tevékenység a bakancslistán. Vagy tévedünk? 
 • Nem, nem, dehogy tévedtek!- válaszolt Janka boldogan.  
 • A piknik kosár készen áll tele sok-sok finomsággal.- mondta anya kedvesen.  

Az izgatott kislány már szaladt is a szobájába készülődni.  

Egy erdei tisztáson leterítették le kockás pokrócukat a fűbe, leheveredtek és előkerültek a finomabbnál finomabb ételek a kosárból. Szendvicsek, alma, körte, dinnye, még epres sajttorta is lapult a kosár mélyén. Falatoztak, beszélgettek a nyárról, a hamarosan kezdődő iskoláról és Janka barátairól is. Majd előkerült a kártyajáték is és nagyokat nevetve játszottak egész délután.  

 • Ez a nap eddig a kedvencem.- mondta Janka szüleinek, amikor este már az ágyában feküdt. 

Egy augusztusi délután apa javasolta Jankának, hogy a listáján lévő csillaglest aznap kellene véghezvinni.  

 • Csodálatos lesz!- áradozott Janka. Imádta a csillagos eget bámulni és álmodozni.  

Ezen a programon anya nem vett részt. Szerette volna, hogy ha kislánya egy kis időt tudna kettesben tölteni az apukájával is.  

Az égbolt tiszta volt, sehol egy felhő, csillagok milliónyi borították be az eget. Janka apukája kezét szorongatta, miközben a hátukon feküdtek az udvaron.  

 • Nézd, ott a Nagy Göncöl!- mutatott édesapja az égboltra. - Ez a legismertebb csillagkép és ezt lehet a legkönnyebben megtalálni. Ez a csillagkép egész évben látható.  

Janka ámulatba esett, mert életében először ő is felfedezte ezt a csillagképet. - Most keressük meg a Kis Göncölt.- folytatta apa. -Nézd, ott az a négy csillag, ami trapéz formát ölt, három másik csillag pedig kinyúlik belőle.  

 • Én is látom!!- kiáltott fel a kislány boldogan.  
 • Ott a Cassiopeia, ami olyan mint egy “M” vagy “W” betű. Szuperfényes csillagai vannak. Látod?- majd próbálta kislánya fejét a helyes irányba fordítani. Nehezen bár, de végül Janka is megtalálta ezt a csillagképet is.  

Óriási ásítás vetett véget a csillaglesnek. Apa az ölében vitte be lányát a szobájába éz utolsó előtti pipa is rákerült a papírlapra.  

Az utolsó kívánsága Jankának egy családi mozizás volt a nappaliban popcornnal és colával. Erre egy esős augusztus végi estén került sor. Janka kedvenc meséjét nézték meg. Finom pattogatott kukorica illat töltötte meg a házat, az ablakokon halkan kopogott az eső. A család minden tagja élvezte az egyőtt töltött időt. A mese után Janka az utolsó pipát is berajzolta a bakancslistáján.  

Augusztus utolsó napján így gondolta végig a nyári szünetet Janka az íróasztalánál.  

 • És ez még nem is minden!- gondolta a lány magában. - Hiszen volt még sok strandolás, biciklizés, fagyizás és rengeteg kacagás a barátaival.  

Janka nagyon boldog és elégedett volt. Máris azon kezdte el törni a fejét, hogy mi kerüljön fel a jövő nyári szünetben az új bakancslistájára.  

Kajtàn Brigi, Amatőr

Ezt a mesét írta: Kajtàn Brigi Amatőr

Sziasztok! 35 eves vagyok, Nyiregyhazan születtem és éltem 20 éves koromig. Jelenleg Spanyolorszagban elek ferjemmel es kisfiunkkal. Amióta az eszemet tudom, olvasok. Írni körülbelül 8 éves koromban kezdtem. Azóta is írok, kisebb megszakításokkal. Egy ideje írok az anyasàgròl, szülőségről. Sokszor kacerkodtam a gondolattal, hogy gyerekeknek is írjak. 2022 év végén írtam meg az első mesémet, akkoriban találta...


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!