Barion Pixel

Köldökszösz manó


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
  • 2023.
    jan
  • 15

 
 
Nem is gondoltátok, hogy van ilyen, ugye? Pedig van! Persze ezt inkább a fiúk tudják, mert náluk szeret lakni.
Úgyhogy nem is tudom megmondani, milyen faluban lakik, mert  nagy Magyarország bármelyik fiú manójánál előfordulhat. Nagyon csöndes manó...

Kép forrása: Gyürki Edit, Zimankó című kötet illusztrátora

 

 

Nem is gondoltátok, hogy van ilyen, ugye? Pedig van! Persze ezt inkább a fiúk tudják, mert náluk szeret lakni.

Úgyhogy nem is tudom megmondani, milyen faluban lakik, mert  nagy Magyarország bármelyik fiú manójánál előfordulhat. Nagyon csöndes manó és mindig pont ott bukkan föl, ahol nem is számítanak rá. Bebújik a kis manófiúk köldökébe és mindenféle szöszöket pödör, meg gyűjt és rakosgat össze. Főleg éjszaka. Mire az óvatlan Árti vagy  Cáj manó felébred, hoppá, már ott is van! És nagy és hatalmas és óriási!

Szóval összegyújti a szöszöket, mindegy, hogy karácsony van vagy húsvét és befészkeli magát a góc közepére, aztán elszundít.

Nem is hallasz mást, csak azt, hogy:

- Hhhhhhhhhhhhhhh...

meg azt, hogy.

- Ssssssssssssssssssssss...

Amikor Árti és Cáj felébred, riadtan veszik észre, hogy már megint fürödniük kell, mert a szösz csak termelődik és termelődik.

Nahát! Bebújnak a jó meleg fürdővízbe és vége a jó világnak, mert a szöszmanó nem kedveli a vizet, a szappant meg főleg nem!

Ilyenkor hangosan kiabál, de senki sem hallja:

- Juj ne! Jaj, de vizes! Juj, de habos!

Aztán egyszer csak a lefolyóban találná magát, ha meg nem kapaszkodik annak a peremében. Onnan visszamászni újra és megkeresni a legalkalmasabb helyet a szösz gyártására nem kis feladat. De megteszi, mert a szöszölésnél nincs csodálatosabb dolog a világon, akár karácsony van, akár húsvét!

 

 

Galambos Berni, Meseíró, költő, dalszövegíró

. 1965-ben születtem. Vas megyében, Egyházasrádócon élek. Gyerekkorom óta írok. Kislányaim megszületése után még több verset, mesét írtam, amiket számtalan gyerekantológia, újság, folyóirat fogadott be. 2005-ben jelent meg Lélekszimfónia címmel önálló, felnőtt verses kötetem. 2016-ban Álomhozó manóságok és Zimankó címmel adták ki mesés könyveimet. 2017 májusában Szivárványos címmel verses –zenés kötetem látott napvil...


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!