Március bácsi


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
  • 2024.
    már
  • 05

Ültek a szobában és egy forró tea mellett sakkoztak. A sápadt arcú, kissé komoly fiú, Február imádta hallgatni az öreg régi történeteit.
– Sakk és matt – mondta végül Március bácsi. Ezt a csatát is megnyerte.
– Úgyis későre jár, mennem kell – indult el...

Kép forrása: Fancsali Zsuzsi

Ültek a szobában és egy forró tea mellett sakkoztak. A sápadt arcú, kissé komoly fiú, Február imádta hallgatni az öreg régi történeteit.

Sakk és matt – mondta végül Március bácsi. Ezt a csatát is megnyerte.

Úgyis későre jár, mennem kell – indult el Február az ajtó felé – Köszönöm a játékot.

Kikísérte a kapuig. Kardigánban hűvös volt, de már zsigereiben érezte a tavaszt. A hóvirágok a bokrok alatt megbújva bólogattak, amikor elsétált mellettük.

Szép estét, jó munkát.

Köszönöm fiam.

Este beült dió színű, recsegős hintaszékébe megnézni a híradót. Állítólag melegebb idő érkezik az ilyenkor megszokottnál. De sok dolgom lesz.

Valóban, másnaptól nyakán volt a kikelet. Egy igazi kertész sem ülne a házban szívesen, mikor kint érezheti a tavaszi föld semmivel össze nem hasonlítható illatát.

A szürke világ komótosan változni készült. A hangyák széthordták a magot és a fű megtelt pici ibolyákkal, melyen senkinek nem lenne szíve gereblyével átmenni, hagyta is.

Csak nem jön már éjjeli fagy. Március bácsi kinyitotta a kerti csapot, leszedte a ponyvát a díszesen faragott padról és söprögetni kezdett, kerülgetve a napon sütkérező, elégedett cirmost.

A gyümölcsfák csupasz, egymást keresztező, sűrű ágai metszésért kiabáltak.

Kicsit meg is permetezlek, egészséges légy – dörmögte, egy alapos vizsgálat után.

Fontos dolgok ezek, minél nagyobb gonddal végzi, annál színesebbek lesznek a koronák, később sok gyümölcsöt ajándékozva.

– Szép lesz minden – hallatszott a kerítés mellől.

Az öreg megijedt, még a hideg is kirázta. Február volt az, épp arra járt és gondolta beköszön.

Szép-szép, de így elrontod! Menj el fiam, később találkozzunk!

A fiú szürke sálját hátára dobva, engedelmesen távozott. Összevont szemöldökkel, aggódva nézett utána. Egy hétre kissé visszahűlt a levegő, esett is.

Egyik nap, Március bácsi a melegházba tévedt, levette kötött pulóverét, felgyűrte ingujját, majd kalapját félretéve vette csak észre a kis fehér lepkét, aki addig azon pihent.

Hát te? Jöttél segíteni? Nem bánom!

Kitakarított, majd előkészítette a palánták helyét. Később ide paradicsomot, paprikát, padlizsánt vetett. Kint a dézsák zöldellni, majd virítani kezdtek, kéken nőszirom, sárgán nárcisz formájában. A bokrok, és fák is nyiladoztak, így a méhek is megkezdhették a szezont. Szerette és ápolta a kertet. Harmincegy napig dolgozott.

Csöngettek. Bajsza alá mosoly szaladt, ahogy nyitotta a kaput. Április volt az, nagyon várta.

Körbevezette, miközben a madarak az aranyeső ágain hangoskodva figyelték őket. A sziklakertben, ahol gyík nyújtózott, ágaskodtak a hetyke, fehér és lilás krókuszok, a járda mellett pedig sorakoztak az élénk tulipánok. Nagy volt a változás, zsongott minden.

Na, hogy tetszik? – kérdezte a meleg mosolyú, csinos hölgyet.

Csodálatos lett! Megpihenhetsz, én jövök.

Fancsali Zsuzsi, amatőr meseíró

Ezt a mesét írta: Fancsali Zsuzsi amatőr meseíró

Szerintem, mesélni mindenki tud... ki így, ki úgy, ki szeret, ki nem. Az, hogy egy bizonyos mese mennyire lesz kedvelt, a hallgatóság dönti majd el. Két csodás gyermekem minden este kikövetel tőlem egyet, akkor is, ha egy hosszú napot inkább már gyorsan lezárnék. Végeredményben be kell látnom, mikor egy történet megszületik, az nem csak őket, hanem engem is elrepít valahova máshova. Ilyenkor van, hogy a me...


http://mocorgohaz.hu/

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!