Pannika és a pünkösdi rózsa


https://webshop.meskete.hu
Láttatok már pünkösdi rózsát? Nagyon régóta termesztik nálunk. Kínából került hozzánk. Épp pünkösdkor virágzik. Valójában babarózsának nevezik. Az illata meg, hm… mennyei! Nagyon szép, díszes, leginkább rózsaszín, fehér és bíbor színű virág. Pannikáék kertjében nyílt, már olyan nagyra, sűrűre, mint egy bokor. Pannika még icinke-picinke volt. Szinte mindenre rácsodálkozott. Ott lépkedett icinke-picinke lábacskáin, icinke-picinke, fidres-fodros szoknyájában a kertben. Hosszú, fonott haját hatalmas pillangós masni kötötte össze. Akkora volt, hogy a pillangós masni majd elrepült icinke-picinke Pannikával együtt. Az icinke-picinke kislány észrevette a csodaszép pünkösdi rózsát, odaszaladt hozzá és jókat szippantott a finom illatú szirmaiból. Szimatolta egyiket a másik után. Aztán táncra perdült jókedvében. Icinke-picinke lábacskáin firgett-forgott pörgős szoknyájában. Úgy örült a szép virágnak. Ekkor sétált el a kertjük előtt a szomszédék Bazsija nagyijával. Érdekes dolgokat kérdezett tőle. Icinke-picinke Pannika fülelni kezdett:
- Most miért nem kell apának és anyának munkába menni? Ma miért nincs iskola?
- Mert ünnep van.
- Milyen ünnep?
- Tegnap Pünkösdvasárnap, ma pedig Pünkösdhétfő van.
- Az milyen, miért ünnep?
- Pünkösd ünnepét a húsvét utáni ötvenedik napon tartják, húsvét után a hetedik vasárnapon és az azt követő hétfőn. Keresztény ünnep, az egyház születésnapja.
- Mit jelent az, hogy keresztény?
- Keresztény az az ember, aki Jézus útmutatásait követi. Számukra a hit, a remény és a szeretet mindennél fontosabb.
- Mi keresztények vagyunk?
- Igen azok. Amikor a templomban megkereszteltek, hogy keresztények legyünk, a pap pici vízzel lelocsolta az arcunkat. Ekkor megtisztultunk és ettől kezdve mi is az Istenhez tartoztunk. Elfogadtuk a tanításait. Amikor nagyok lettünk, konfirmáltunk.
- Az mit jelent?
- Megerősítettük a templomban a hitünket. Akik reformátusok, vagy evangélikusok, azok konfirmálnak. A katolikus vallásúak bérmálkoznak. Heti rendszerességgel órákra járnak, ahol a Bibliából, a keresztények könyvéből tanulnak. - Sokat beszélgetnek közben a Bibliában írtakról. - Vannak olyan emberek, akik ezt követően gyakran járnak templomba, de olyanok is, akik nem, azaz nem gyakorolják hitüket.
- Mindenki keresztény?
- Nem. Vannak, akik nincsenek megkeresztelve, vannak, akiket a szülők valamilyen oknál fogva nem kereszteltetnek meg. Ezen kívül sok másfajta vallás létezik.
- Tényleg?
- Tényleg. Ekkorra már elhaladtak icinke-picinke Pannikáék háza előtt és nem hallotta miről beszélgetnek tovább. De számára ennyi is elég volt, legalábbis egyelőre. Közben kijött édesanya is.
- Pannikám! Gyere, szedjük le a mandulafáról a színes szalagokat, amiket Május 1-én kötözött fel a fára a szomszédék Bazsija.
- Rendben! Egyébként épp most ment el a házunk előtt a nagyijával. Érdekes dolgokról beszélgettek. Nagyon szépen fel voltak öltözve.
- Igen, lehet, hogy a templomban voltak. - Közben leszedték a szép, színes szalagokat a fáról. Az icinke-picinke Pannika odaszaladt a pünkösdi rózsához és jókat szippantott a finom illatú szirmaiból. Szimatolta egyiket a másik után. Aztán táncra perdült jókedvében. Icinke-picinke lábacskáin firgett-forgott pörgős szoknyájában. Úgy örült a szép virágnak, a napsütésnek, a vidáman csicsergő madaraknak.
Gani Zsuzsa, hobbi meseíró, történetíró, versíró

Hét éve kezdtem verseket, meséket, történeteket írni, melyek főként a természetről, illetve hagyományőrzésről szólnak. Hiszen ismernünk kell a múltunkat és ezt a felmérhetetlen jelentőségű hagyatékot tovább is kell adnunk a jövő nemzedékének. Meséimen, verseimen, történeteimen keresztül szeretném segíteni a környezettudatos magatartás kialakítását, természet megszerettetését, megóvását, ezenfelül ékes magyar szavaink...


https://webshop.meskete.hu

Vélemények a meséről

Tóth Lászlóné Rita

2024-03-25 17:46

Érdekesek ezek az elnevezések, mi a babarózsa alatt mást érték, mint a pünkösdi alatt, sőt még a bazsarózsa is mást jelentett számunkra. A babarózsa egészen apró virágú bokor növény, a pünkösdi piros, a bazsarózsa pedig lehet fehér, rózsaszín és bordó is.

Gani Zsuzsa

2024-03-25 19:52

Kedves Rita! Igen, így van. Nekünk pünkösdi rózsánk van. Hamarosan már az is nyílni fog. Szeretettel: Zsuzsa