Polip Pali és a vekker


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

    Pali, a kis polipfiú, a Csendes-óceán mélységes mélyén élt testvéreivel. Amikor eljött a reggel, mind a negyven testvére kiugrott a jó meleg homokágyból, és a hűs reggeli áramlatban kinyújtóztatták mind a nyolc karjukat. A reggeli torna végén...

Kép forrása: pixabay

        Pali, a kis polipfiú, a Csendes-óceán mélységes mélyén élt testvéreivel. Amikor eljött a reggel, mind a negyven testvére kiugrott a jó meleg homokágyból, és a hűs reggeli áramlatban kinyújtóztatták mind a nyolc karjukat. A reggeli torna végén megreggeliztek, és sorba álltak, hogy induljanak az óvodába.

 • Mindenki itt van? – kérdezte a legidősebb testvér, a sor elejéről. A polipgyerekek hátra néztek, megvan-e mindenkinek a párja.
 • Hol van Pali?
 • Nem láttátok Palit?
 • Biztosan megint elaludt!

Bizony így volt. Pali, nem szeretett korán kelni. Minden reggel ugyan az a nóta: amikor a többiek készülődtek, ő a fejére húzta a paplant és tovább aludt, induláskor persze keresték. Akkor gyorsan kirángatták az ágyból, és megvárták, míg elkészül. Persze miatta késtek minden nap az oviból. A testvérei már nagyon unták a dolgot.

 • Tudjátok mit? Most ne szóljunk neki, hanem egyszerűen csak hagyjuk itt. Gyertek, induljunk nélküle az oviba! – Javasolta a legidősebb testvér.

Úgy is tettek. Szépen sorban elindultak az oviba, Pali otthon maradt. Csend lett a tengerfenéken. Amikor a kis polipfiú felébredt, nem talált senkit.

 • Hűha, most mi lesz? Elmentek nélkülem az oviba! Na, nem baj, majd játszom egyedül! – gondolta, és elővette a társasjátékot. De nem volt kivel versenyezzen.

Akkor elővette a pöttyös labdát, pattogtatta egy darabig, de nem volt, akinek dobja. – Nem baj, majd rajzolok! – és elővette a színesceruzákat és a papírt. De nem volt kinek megmutassa! Körülnézett, és elhatározta, hogy átmegy a szomszédba Teknős anyóhoz játszani.

 • Most ne zavarj, nem érek rá! Éppen nagymosást tartok. Miért nem vagy oviba? – rázta le anyó.

Ajjaj! Polip Pali kezdte nagyon egyedül érezni magát , de nem szólt, csendesen elkullogott. Már kora délutánra járt az idő, amikor elhatározta, hogy haragudni fog. Haragudni a testvéreire. Miért nem szóltak neki, hogy kelljen fel? Miért hagyták ilyen egyedül? Miért nincsenek még itthon?

Aztán ahogy telt –múlt az idő, a többiek csak nem jöttek, a haragja elszállt, és úgy határozott, hogy hasznossá teszi magát. Összegyűjti a kókuszhéjakat a tengerfenékről, és kibéleli vele az ágyacskáikat, így kényelmesebben fognak feküdni. Hogy örülnek majd a többiek? Biztosan megbocsájtják majd azt a sok kellemetlenséget, amit nekik okozott!

Így is tett. Annyi kókuszhéjat gyűjtött, hogy jutott mind a negyven testvérkéjének. Úgy elfáradt közben, hogy lefeküdt aludni. Azt sem vette észre, amikor a többiek hazaértek az óvodából, azok meg azt hitték egész nap csak aludt! Volt is nagy meglepetés, amikor felfedezték a kókuszhéjjal bélelt ágyacskájukat! Nagyon örültek a jó puha fekhelyeknek, rögtön megértették, miért alszik olyan mélyen a kistestvérük, nem is bolygatták, hagyták pihenni. Reggel, amikor a legidősebb testvér felébredt, először Pali ágyához ment és felébresztette:

Pali frissen kiugrott, boldogan megölelték egymást, nem volt ott nyoma semmiféle haragnak!

 • Tudod mit Pali, holnap veszek neked egy vekkert, hogy te ébredj elsőként, és ne aludj el, jó lesz? – kérdezte a bátyja.
 • Hogy jó lesz-e? Persze, hidd el, soha többé nem akarok elaludni! Veletek akarok menni az oviba!

A többiek is köréjük gyűltek, és megköszönték Palinak a sok munkát. Azontúl minden reggel együtt mentek oviba, és jókat játszottak a tengeri állatgyerekekkel. Esténként pedig boldogan feküdtek a jó puha ágyacskájukba, és szépeket álmodtak egészen reggelig.

 

Apor Kata, amatőr író

Ezt a mesét írta: Apor Kata amatőr író

Kaliczka Tamásné vagyok. Papír- írószer üzletet vezetek Budapesten és Romhányban. Érzékenyítve vagyok egyaránt a városi és a vidéki életkörülményekre is. Minden és mindenki érdekel, fogékonyan reagálok a szociális eseményekre, az emberi viszonyokra. Kisgyermekkorom óta szeretem a meséket, ennek következményeképpen szinte álomvilágban élek. Íróként először 2018-ban mutatkoztam be. Novellákkal kezdtem, ...


http://mocorgohaz.hu/

Vélemények a meséről

Tóth Lászlóné Rita

2024-01-21 17:35

Tetszéssel olvastam a mesédet. Tanulságos volt. Jó módszert alkalmazott mindenki. A testvérek magára hagyták, hogy rájöjjön arra, hogy nem jó egyedül. Ő először haragudott, de azért úgy döntött, hogy inkább örömöt szerez nekik. Szeretettel: Rita

Apor Kata

2024-01-21 19:11

Kedves Rita! Nagyon köszönöm a kedves méltatást! Szeretettel: Kata