Törpeország lakói


http://mocorgohaz.hu/
Törpeország lakói
 
Egyszer nagyon régen volt a Földön egy hely, amit úgy hívtak, hogy a Törpék országa!
 Itt is, mint minden rendes országban voltak városok, falvak és természetesen törpe emberek. Szerették volna, ha kicsit különböznek a körülöttük lévő o...

Kép forrása: saját

Törpeország lakói

 

Egyszer nagyon régen volt a Földön egy hely, amit úgy hívtak, hogy a Törpék országa!

 Itt is, mint minden rendes országban voltak városok, falvak és természetesen törpe emberek. Szerették volna, ha kicsit különböznek a körülöttük lévő országoktól és az ott élő emberektől.

 Összehívták a bölcs öreg törpe embereket, hogy határozzanak, miben legyenek ők mások a többi országhoz, lakóihoz képest? A bölcs törpék igencsak törték a fejüket!

 Egyszer csak valaki megszólalt és azt mondta. Válasszunk magunknak királyt és királynét! Úgy van felelték a többiek. Legyen választott királyságunk! Mivel ez az ötlet minden jelenlévő bölcsnek tetszett, így elhatározták, kihirdetik Törpeország lakói között.

 Királyi pár kerestetik! Az nyerheti el a címet, aki megfelel a bölcs törpék próbatételén.

 Jöttek egymást követve a törpék, elég sokan szerették volna győztesként elfoglalni a királyi széket! Ahogy jöttek, úgy távoztak is bizony lógó orral. Mert nem mentek át a vizsgán. Aztán hosszú válogatás után megtalálták a bölcs öregek a királynak való párt!

 Összehívták a kis Törpeország lakóit és bejelentették. Megtalálták a törpék királyi párját! Ők pedig elfoglalták a királyi széket. Megígérték, hogy mindenben segíteni fogják az itt élő törpe embereket. Hogy embert szerető és tisztelő, valamint igazságos kis országgá formálják Törpeországot! A bölcs öregek tanácsa ezt a célt tűzte ki az ország lakói számára!

 Ők ugyanis úgy gondolták, hogy ez a kitűzött cél jól szolgálja minden itt lakó ember érdekét. Meg is kérték a királyi párt, hogy segítsenek az említett célokat a törpékkel betartatni! Nem okozott különösebb gondot, hogy a törpék így éljenek egymás között.

Egyszer aztán az egyik törpecsaládhoz látogató érkezett! Egy távoli országból érkező unokatestvér felborította az addig megszokott viselkedési formát!

 Ő nem törpének született. Olyan országból érkezett, ahol az emberek magasabb növésűek, mint a törpék. Mikor, ez a fiú megérkezett, még érdekesnek találta a sok kicsi embert. Aztán ahogy több időt töltött náluk, kezdte őket furcsa szemmel nézni!

 Ha még csak nézte volna? -de gúnyos megjegyzéseket tett egyik, másik törpére. Még ez sem volt elég. Maga köré gyűjtötte a könnyen befolyásolható törpéket! Aztán együtt csúfolták a kiszemelt törpegyermekeket!

 Szegény kis törpék nagyon rosszul érezték magukat. Eddig ilyen bántó viselkedéssel még nem találkoztak. Szerencsére nem sokáig kellett a bántásokat elviselni, mert a királyi pár fülébe jutott, hogy mi történik éppen a kis országukban! Magukhoz hívták ezt a rosszcsont unokatestvér fiút. Elbeszélgettek vele, de látták, hogy a fiú nem érzi a tettének súlyát! Haza akarták küldeni a szüleihez. Aztán arra gondoltak, kapjon egy kis leckét ő is! Ismerje meg az érzést, milyen az mikor valakit kicsúfolnak a társai? Ezért a bölcs öreg törpékre bízták egy pár napra a fiút.

 Ők ugyanazokat a dolgokat tették vele és csúfolták, mint ő tette azt a törpegyerekekkel! Aztán egyszer csak, ez a fiú is kezdte magát nagyon rosszul érezni! A bölcsek megjegyzést tettek rá, minden mozdulatát, beszédét kigúnyolták. Mivel nagy növésű volt, még kajlának is nevezték.

 Aztán mikor látták a fiún, hogy már nem bírja sokáig ezeket a bántásokat magukhoz hívták és megkérdezték tőle, -na, hogy érzed magad? A rosszcsont elsírta magát és annyit felelt - rosszul. Na látod -milyen, amikor állandóan csúfolnak, kigúnyolnak?

 Megértettem a leckét, megérdemeltem. -Válaszolta a fiú! Ígérem, többet nem teszem! Elnézést kért a kigúnyolt törpegyerekektől, aztán elbúcsúztak egymástól. Visszajövök jövőre is, de akkor már okosabb leszek. Nem rontom el a nyaralásomat a helytelen viselkedésemmel! Megtanultam, mindegy, hogy az ember kicsi -vagy nagy. Csúnya -szép? Senkinek nincs joga, hogy bántsa, csúfolja a másik embert. Csak azért, mert ő máshogy néz ki, mint ahogy azt mi szeretnénk!

Ha ezt megjegyeztétek kedves gyerekek, már megérte ezt a mesét megírni!

Keresi Magda, amatőr meseíró

Ezt a mesét írta: Keresi Magda amatőr meseíró

Hét unokás nagymamaként közel hetvenévesen kezdtem meséket írni. Tulajdonképpen az unokák indítottak el a meseírás útján. Egy közös alvásnál, kitalált mesét kértek tőlem. Kénytelen voltam rögtönözni. Csak a következő alkalomnál már nem emlékeztem pontosan a mese szövegére. Ráadásul ők is, ahány gyermek, mind máshogy emlékezett a kitalált mesére.. Így aztán, hogy ne legyen vita, elkezdtem leírni a meséket. H...

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!