Zebramese (ismeretterjesztő irka-firka gyerekeknek)


http://mocorgohaz.hu/

Fogadni mernék, sokan nem tudjátok, hogy a zebrák alapszíne fekete vagy fehér? Nem oly régen tudom én is a választ erre a kérdésre. Írásom végén fény derül majd az igazságra és még sok egyéb érdekességre is.
Ha meghalljátok azt a szót, hogy zebra, ak...

Kép forrása: pixabay.com

Fogadni mernék, sokan nem tudjátok, hogy a zebrák alapszíne fekete vagy fehér? Nem oly régen tudom én is a választ erre a kérdésre. Írásom végén fény derül majd az igazságra és még sok egyéb érdekességre is.

Ha meghalljátok azt a szót, hogy zebra, akkor automatikusan a gyalogátkelőhelyre gondoltok ugye? Több mint valószínű, hogy igen. Pici korunk óta belénk ivódott ez a kifejezés. Az oviban az óvó nénik, az iskolában a tanító nénik és a szüleink is arra okítottak bennünket, hogy az autóúton csak a „zebrán” mehetünk át, ha az fel van festve az útra. Bizony, azért ragadt ez a név a gyalogátkelőhelyekre, mert az úttestre festett fehér csíkok a vadon élő zebrákat juttatják az eszünkbe.

Ez az Afrikában élő őshonos állat a gyerekek egyik nagy kedvence. Magyarországon csak állatkertekben találkozhatunk velük. Sosem hagynánk ki, hogy megnézzük őket, amikor ott járunk. Nem tudom  megfigyeltétek-e már, hogy a zebrák fején és törzsén a csíkok függőlegesek, a farán és a lábán viszont vízszintesek. A csíkok a sörényén és a farkán is megtalálhatók. Azt hiszem, senki sem tudja, hogy miért csíkosak a zebrák? Nem találjátok ki! A természet azért alkotta ilyenre őket, hogy segítsen nekik az álcázásban, a rejtőzködésben a ragadozók elől. Fő ellenségük az oroszlán, aki színvaksága miatt nem tudja a magas fűbe jól belemosódó zebrát a csíkjai miatt észrevenni. Sőt, még a vérszívó cecelegyet és a böglyöt is megtévesztik csíkjaikkal, így azok ritkábban zavarják őket a csípésükkel. A szavannákon főképp fűnyíróként tevékenykednek, de ha megkívánják a fák leveleit, gyümölcseit, akkor azt is megkóstolják.

A zebrák nem szeretik a magányt, ménesekben élnek, akár a vadlovak. A zebramamák egy évig hordják pocakjukban a zebra bébit. Azt tudtátok, hogy amikor világra jön a kicsi zebra már egy óra múlva járni is tud? Az anyaállatok, amíg a tejükkel táplálják őket, óvják mindenkitől, senkit sem engednek a közelükbe. Szeretnék, hogy jól belevésődjön az emlékezetükbe az anya zebra képe. Aztán 3-4 éves korukban új családot alapítanak maguknak a felcseperedett állatok és kiválnak a ménesből.

Aztán azt tudjátok-e, hogy a zebrákon lovagolni is lehet? Sőt, még hintók elé is befoghatók. De egyik dolgot sem kedvelik túlzottan. Ezt inkább csak érdekességképpen említettem meg, eszetekbe ne jusson kipróbálni! Az ő életterük a vadon, ahol nemigen illik zavarni őket.

No, de hogy ne furdalja tovább az oldalatokat a kíváncsiság, ezért elárulom, hogy melyik szín a zebrák alapszíne. A furfangosabbak már bizonyára kitalálták, hogy a fekete. Bizony, az. A természet fehér csíkokat festett fekete szőrükre, hogy így különböztesse meg őket a lovaktól.

Remélem tetszett ismeretterjesztő írásom e kedves állatokról, melynek megírása annak apropóján jutott eszembe, hogy Linda nevű unokám nagyon kedveli ezeket az állatokat és kérte, hogy meséljek róluk. Ha ezután még jobban rácsodálkoztok a fekete alapon fehér csíkos zebrákra az állatkertben, vagy az afrikai szavannákon, ha netalán arra jártok, akkor már nem volt hiábavaló papírra vetnem e sorokat.

Magdus Melinda, amatőr költő, író

Magdus Melindának hívnak, 1965 május havában születtem Balassagyarmaton. Egy nógrádi kis faluban élek férjemmel. Két lányunk már saját családot alapított. Öt unokám mosolya teszi boldoggá hétköznapjaimat és varázsolja ünneppé azokat a napokat, amikor együtt lehetek velük. Az olvasás kisgyermekkorom óta közel áll hozzám. Az irodalom szeretetére édesanyám „oltotta belém a magot”. Mindig csodáltam az írókat,...


http://mocorgohaz.hu/

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!