Zeneóra

-„Bolondgombát főzök, kutyatejet szívogatok, varjú legyek vagy vén banya? Én vagyok Rrrrebeka!”-sipította Ixi néni jellegzetes, éles fejhangján, miközben a bocskorfőzés rituáléját mutatta be a Sipirc boszorkány klub tagjainak.-Mivel Lulli, már rengetegszer látta az édesanyja produkcióját, türelmetlenül várta az előadás végét. Már a vastaps alatt felugrott a helyéről, kézen fogta kicsi Ellát és kiosont vele az oldalkijáraton. Zeneórára kellett vinnie a Citera szakkörbe.

-„Meséltem már az esetemet a Vadrózsával?”-kérdezte Ellától, miközben felpattantak Lulli kedvenc, rózsaszín robogójára (egy méregdrága Vespa motor volt) és elrobogtak a Fűvész tündérek iskolájába. Kicsi Ella megrázta göndör fürtjeit, és azt kiabálta, hogy még nem:

-„Akkor elmesélem.”-„Oké!-Oké!”-kiabálta Ella kétszer is egymás után.–„Nos, én már egy kicsit nagyobb voltam, mint te, mert már balettiskolába jártam a nővéremmel Adrianával. Az első év végi vizsgaelőadáson, amikor Adrianára osztották a tündérkirálynő szerepét, rám meg Csipkerózsikáét, Ixi mama, a te dédnagyanyád, azt találta ki, hogy mivel ugyanolyan göndör hajam volt, mint neked,-hogy rakoncátlan fürtjeimet egy ezüst hajráf alá szorítja. A nagyobb hatás kedvéért igazi vadrózsákat erősített rá, de a tüskéket persze elfelejtette levágni róla, így el tudod képzelni, hogy hogy szúrta a fejemet? A vizsgabemutatón felgyorsulva kergettem a pillangókat.”-

„Így?”- kérdezte kicsi Ella, amikor leszállt a motorról, majd egy helyben topogott egyet zöld topánkájával. "Igen kb. így!"-helyeselt Lulli nevetve.

-„Gyerekek, ma a fahéjfáról meg egy kismadárról tanulunk egy dalt.”-mondta Miskurancia, a zenei csoport vezetője, amikor a gyerekek egy nagy kört alkotva a tanárnő köré telepedtek.-"Először azonban nézzetek meg egy 3 dimenziós filmet a fahéjfáról."

És elkezdődött a film, amelyből a kis nebulók megtudták, hogy a fahéj milyen keresett fűszer volt az ókorban, meg hogy a kereskedők, hogy még drágábban tudják eladni valóságos rémtörténeteket találtak ki róla. Például, hogy csak szörnyű, denevérektől védett barlangokban, meg eldugott mocsarakban található, vagy, hogy miután bizonyos hernyók leeszik a fahéjfa kérgét, csak a rügyeket hagyják meg, és abból készül a fahéjpor.

-„Én meg azt hallottam, hogy szárnyas kígyók őrzik a fahéj cserjét!”-mondta az Ella mellett ülő kínai kisfiú a film megtekintése után.

-„Ebből annyi igaz, hogy a madarak, különösen a főnix, a fahéjfára építik a fészküket.”-helyesbített Miskurancia.

-„A kínaiak, aligátor körtének nevezik, és a legősibb fahéjfájuk a Holdpalota udvarán állt. Egy ősi legenda szerint valaki minden éjjel megpróbálta kivágni, ám az reggelre mindannyiszor visszanőtt.- Egyelőre ennyi elég is legyen mára a fahéjfáról, menjünk inkább át a botanikus kertbe és nézzük meg ott, élőben, hogy milyen is egy fahéjfa.”-javasolta a tanárnő. A gyerekek ezt hallván boldogan ugrottak fel a helyükről és egymás kezét fogva, illedelmesen követték a tanárnőt. A pálmaházban aztán látták, hogy a fahéjfák virágai, szép, laza fürtökbe tömörülve lógnak le a fákról. Az egyik fán már láthatóak voltak a sötétbarna meg vörös bogyótermések. Ennek ellenére a gyerekeket kb. öt percig érdekelte a fahéjfa virága, ezért Miskurancia azt javasolta, hogy:

-„Menjünk vissza a terembe és kezdjünk bele az éneklésbe.” A zeneteremben Ellának egy hawaii ukulelét adott a kezébe, a kisfiú barátjának meg egy pánsíp jutott. Aztán a tanárnő bemutatta a népszerű musical betétdalát, melynek a címe a Kismadár a fahéj fán volt:

„Kismadár, kismadár, a fahéjfán”.–dalolta csengő hangon, a gyerekek meg megpróbálták utána énekelni. A dal megtanulása után aztán stílusosan fahéjtortát kaptak uzsonnára, amit Lulli sütött.

Íme, a hozzávalók a fahéjkrémes macesztortához:
A tésztához: 6 db tojás, 12 dkg cukor, 10 dkg liszt, 5 dkg pászka, 1 kk fahéj

A krémhez: 30 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2 dkg kakaó, 1 tojássárgája, 0.5 dl citromlé, 1 kk fahéj

Az elkészítés módja: A tojássárgákat a cukor 2/3 részével kikeverjük, a tojások fehérjét a cukor 1/3 részével kemény habbá verjük. A lisztet elvegyítjük az összezúzott páaszkával és a fahéjjal. A tojássárgájába óvatosan beleforgatjuk a habot, majd lassú, de folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet. Tortaformába öntjük a masszát és középmeleg (160-180 fokos) sütőben kb. 45 percig sütjük. Ha megsült, megvárjuk míg kihül, majd 3 lapra vágjuk.

A krémhez a vajat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaót, a tojássárgáját, a citromlevet és a fahéjat. A lapokat ezzel a krémmel rétegezzük, a tetejét és az oldalát is bevonjuk vele. A torta oldalát lehet darált dióval, pekánnal vagy finomra tört pászkával megszórni. A tetejére a megmaradt krémből habzsák segítségével szép rózsákat nyomunk vagy csak villával egy “hullámot” formálunk rá.

 

 

Schweiger Sylvette, blogger, amatőr mese és fantasy író

Irodalom és nyelvszakos gimnáziumi tanárként kezdtem a pályafutásomat, de mindössze 7 év tanítás után az életem hirtelen 360 fokos fordulatot vett. Legalább tízszer költöztem, négyszer váltottam országot, kétszer kontinenst. Minden kezdet nehéz volt, de mégis jó volt valamire! Megtanultam 6 idegen nyelvet, rengeteg barátot szereztem, és tulajdonképpen minden nap tanulok valami újat, amit szeretnék másokkal is...