Tokody Klára

Balatoni meseíró, mondagyűjtő, blogger

Tokody Klára vagyok, végzettségemet tekintve közgazdász, munkámat tekintve kommunikációs szakember, de ami ennél fontosabb, hogy egy Balaton-rajongó családban töltöm be az édesanya szerepet. 

A Balaton kis családunk élete, ihletője, kalandozásaink színtere. Erről szól blogom, a www.minavidi.hu, és erről szólnak mesekönyeim is. Ez indított arra is, hogy összegyűjtsem a Balaton környéki mondákat, legendákat, és kiadjam a Csodák tavát. 

 

Kiadott könyvek


Első mesekönyvem, a Mina és Vidi az óriások nyomában címmel egy balatoni rejtélyfejtés meseregénye. Hova tűnhettek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton és az északi parti hegyek születése? Két fonyódligeti tündér, Mina és Vidi útra kel, hogy kiderítsék a rejtélyt. Titkos somogyvári könyvtárban kutatnak, viharba keverednek a Balaton fölött miközben egy titokzatos bölcset keresnek a tihanyi Belső-tóban, víz alatti barlangba merülnek le kukorica-tengeralattjáróval. Ám a sok kaland nincs hiába: a két tündér kideríti a megdöbbentő igazságot az óriá

Mese iránti rajongásom egy idő után mesegyűjtésbe torkollott: elkezdtem összegyűjteni az ismert és kevésbé ismert balatoni legendákat, mondákat. A Balatont rengeteg mesebeli lény lakta egykor: a badacsonyi vulkán ura, gőgös királylány, óriások, gonosz boszorkák és kedves pásztorleánykák, sárkányok és daliás vitézek. De megfordult itt Krisztus urunk és Szent Pál is, járt erre Lehel vezér és András királyunk, táltosok, vitézek, betyárok, grófkisasszonyok és hercegek. Ebbe a varázslatos balatoni mondavilágba repít a Csodák tava:https://minavidi.hu/termek/csodak-tava/ népmese és történelem, hiedelmek és valós történetek egyaránt szerepelnek e kötet lapjain, ami kicsiknek és nagyoknak is remek szórakozás.

A Veszprém-Balaton Európa Kulturális Főváros megbízásából 2023-ban készítettem el egy könyvet Kalandozások a királynék városában - veszprémi útikönyv gyerekeknek címmel. Ez a kisiskolásoknak szóló könyv Veszprém történelmét és nevezetességeit mutatja be izgalmas fejtörők, feladatok kíséretében.