Barion Pixel

Hogyan meséljünk fejből? – Tippek, ötletek!


http://mocorgohaz.hu/
Biztos mindenki járt már úgy, hogy hiába vette le a mesekönyvet a könyvespolcról, a gyerkőc azt kérte tőle, hogy ő meséljen. Anya, apa, vagy a nagyszülők saját meséje mindig nagy élmény gyerekeknek, de akkor is örül a csemete, ha egy ismert mese hangzik el könyv nélkül.

Biztos mindenki járt már úgy, hogy hiába vette le a mesekönyvet a könyvespolcról, a gyerkőc azt kérte tőle, hogy ő meséljen. Anya, apa, vagy a nagyszülők saját meséje mindig nagy élmény gyerekeknek, de akkor is örül a csemete, ha egy ismert mese hangzik el könyv nélkül.

A fejből mesék előnyeiről már egyszer volt szó itt a blogon, akkor kifejtettük, hogy miért is jó így mesélni. Ez a mesélési mód azonban sok szülő rémálma. Ha elhangzik a kérés, hogy „mesélj inkább fejből” nemcsak a szülők, de néha még a nagyszülők is megrettennek, hogy azt hogyan is kellene. Mi találjuk ki a mesét, vagy jó lesz egy már ismert történet is a saját szavainkkal mesélve? Az sem ritka, hogy valaki nem szeret csak úgy elkezdeni könyv nélkül egy történetet, mert ilyen alkat.

Ismert mesét is mesélhetünk

A fejből mesék akkor is jók, ha egy, már ismert mesét mondunk el a saját szavainkkal, vagy épp a saját csemeténk lesz ennek főszereplője. Aki nem elég magabiztos, megtanulhat egy rövid mesét vagy verses mesét, ezekből rengeteg akad itt a meséket, és amikor eljön a pillanat, hogy a csemete fejből mesét szeretne, akkor pedig elő is adhatjuk, amit tanultunk.

Az sem rossz megoldás, ha egy ismert, klasszikus mese hangzik el a saját szavainkkal, ahogyan mi emlékszünk rá a gyermekkorunkból. Ez lehet a Három kismalac, a Piroska és a farkas vagy bármilyen más mese, ami eszünkbe jut. Én még mindig emlékszem a Didergő királyra, mert egyszer én voltam a mesélő egy iskolai színdarabban, ezért ezt szoktam előadni a gyerekeimnek, ha épp fáradt vagyok a saját mesékhez.

Tippek a fejből mesék kitaláláshoz

Nálunk a fejből mesék a legtöbb esetben saját mesék, mindig az épp aktuális hangulatnak megfelelően találom ki őket. Néha a már megírt, de még nekik fel nem olvasott meséket mondom el,  de megesik, hogy egy családi történet kap mesés formát. Most valószínűleg sokan azt gondolják, hogy könnyű dolgom van, hiszen meseíró vagyok, ők nem ilyen ügyesek. Pedig biztos vagyok benne, hogy igen, de lehet, hogy kell egy kis bátorítás vagy mankó, aminek a segítségével saját mesét alkothatnak.  Adok is pár tippet, ötletet, amiből ihletet lehet meríteni.

  • mesekártyák: a mesekártya egy rendkívül jó lehetőség arra, hogy megtanuljunk felből mesélni, történeteket kitalálni, és akár a gyerekeket is bevonhatjuk ebbe. A mesekártyákról itt olvashattok bővebben.
  • társasjáték: a DIxitben például rengeteg kártya van, amit mesekártyaként vagy stroykártyaként lehet használni, de akár egy színesebb játéktábla is mesealap lehet. Nálunk már született mese a ZombieKitz, a Csúszkaland és a Rókanyomon segítségével is. De vehetünk már eleve story-kockát, amit kifejezetten történetek alkotására találtak ki.
  • felhők: tavasszal vagy nyáron bátran feküdjetek ki a főbe, nézegessétek a felhőket, beszéljétek meg, ki mit lát benne, és már indulhat is a Felhő királyság meséje.
  • családi történetek: biztos vannak olyan gyermekkori emlékek, melyek viccesek, kalandosak, tanulságosak. Ezeket is mesélhetitek fejből, mert különleges mese születhet belőlük.

Természetesen mese születhetnek közösen is. Remek családi szórakozás lehet abból, ha felváltva meséltek, vagy akár kitaláltok egy közös mesét. Mindenki hozzátesz egy mondatot, és már kész is a vicces, izgalmas, egyedi, és teljesen saját mesétek.


http://mocorgohaz.hu/
Kőszegi-Arbeiter Anita, hivatalos szerző

Kőszegi-Arbeiter Anita vagyok, két kislány boldog édesanyja, másodsorban meseíró, aki imád olvasni és történeteket kitalálni. Kezdetben fantasy és thriller novellákat írtam, aztán Csenge lányom elérte azt a kort, amikor a mesék akkor a legizgalmasabbak, ha ő is a részese lehet. Így hát együtt, kettőnk fantáziájának segítségével alkotunk meg új világot, ami tele van csodával és varázslattal. Minden este e...

Sütibeállítások