Ilyen hatással vannak a bábmesék a kicsik és a nagyok fejlődésére


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
  • 18
  • 2024.
    feb.
Ránézésre sokan azt gondolhatják, hogy a bábozás csupán jó móka és remek szórakozás, valójában sokkal több annál, egy rendkívül hasznos eszköz, mely támogatja a gyermek fejlődését.

A gyerekek nagy része szeret bábozni, és kedveli a bábmeséket! Éppen ezért a bábozás hosszú évszázadok óta a kultúránk részét képezi, világszerte kedvelik a kicsik és nagyok egyaránt.

Már a bábok is varázslatosak, melyek életre kelhetnek a szülő, a nagyszülő, óvónéni, sőt még a kisgyermek kezében is. Bábozás közben lehetőségünk van kitalálni egy saját történetet, de egy kész mesét is eljátszhatunk, legyen az akár egy estimese. Bár első ránézésre sokan azt gondolhatják, hogy a bábozás csupán jó móka és remek szórakozás, valójában sokkal több annál, egy rendkívül hasznos eszköz, mely támogatja a gyermek fejlődését. Mesélés közben akár a gyermek is megoszthatja saját gondolatait, érzéseit, véleményét, egy kedves, védett, játékos környezetben.

Ilyen hatással vannak a bábmesék a gyermek szociális fejlődésére

Már a mese, és a mesehallgatás önmagában is rengeteg pozitív hatást tud gyakorolni egy kisgyermek fejlődésére, ám a bábozásra fokozottan igaz az, hogy segítséget nyújt a gyermeknek abban, hogy megnyíljon, megértse, és kifejezze az érzelmeit. A kedves kis bábok amolyan biztonságos eszközként tekinthetőek ebben az esetben melyek „mögé” a gyermek elbújhat, és biztosítani tudja számára azt, hogy játékos módon feldolgozza az érzéseit, és a vele történt szituációkat. Ennek köszönhetően már az egészen kicsik (az óvodások) is kapnak útmutatást arra vonatkozóan, hogy hogyan kezeljék a különböző társas helyzeteket, mint például az együttműködést vagy a konfliktust.

Természetesen a történetmesélést a nyelvi fejlődést is támogatja, ennek hatására a gyermekek szókincse bővül, egyre több kifejezést tanulnak meg, és alkalmaznak, javul a kommunikációs készségük, és a nyelv struktúráját is könnyebben megértik. A bábozás alkalmával akár a gyermek is meg tud szólalni a különböző karakterek hangját utánozva, ez pedig számukra előnyös lehet a hangképzés, illetve a hangutánzás fejlesztésében is.

Motoros készségek fejlődése a bábmesékkel

Bábszínházba valószínűleg minden gyerek szeret járni. De mi történik akkor, ha a gyermek saját maga keltheti életre a bábokat? A bábok mozgatása, és a mese során használt gesztusok, a finommotoros készségekre nagyon jó hatást gyakorolnak, a nagyobb (életnagyságú) bábokkal való játék pedig a nagymotoros készségeket is fejleszteni tudja. Ez a fajta mesélés nem csak játék és szórakozás, hanem a tanulás egy fajtája is lehet, ugyanis a kicsik a bábokon keresztül meg tudnak ismerkedni új dolgokkal. A bábokkal eljátszott történetek a gyerekek számára lehetővé teszik azt, hogy megismerjék az egész világ működését, hogy felfedezzék azokat a viselkedési modelleket, melyeket a különböző szituációkban alkalmazni tudnak majd a későbbiek során. A bábozás pedig természetesen nem csak az óvodás korosztály számára lehet izgalmas, és hasznos.

A meséket nem csak az ovisok, hanem a kisiskolás gyerekek is szeretik. Iskolás környezetben a bábozás segítheti a tananyag megértését. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a gyermek sokkal könnyebben megérti például azt, ha történelem órán egy adott történelmi eseményt bábokkal el tudnak játszani, mintha azt csak „szárazon” felolvasnák a tankönyvből. A kémiai reakciók, a matematikai problémák, vagy éppen az irodalmi elemzések bemutatása bábok segítségével ugyancsak élvezetes, és hatékony módja lehet az iskolások számára a tananyag feldolgozásában.

Miért lehetnek jók a bábmesék a szülőknek vagy a tanároknak?

Könnyen lehet, hogy elsőre furcsának tűnik, de a bábozás nem csak a gyermekek, hanem a szülők, vagy adott esetben a tanárok számára is hasznos lehet, hiszen segítséget nyújthat számukra abban, hogy megértsék a gyermeket. A báb egy eszköz lehet a felnőttek számára is abban, hogy a gyermek szemén keresztül lássák a világot. A gyermek, ha elmesél egy történetet, akkor mi magunk is jobban beleláthatunk a dologba, megismerhetjük félelmeit, érzelmeit és gondolatait. És hogy a megértés miért is fontos?

Azért, mert így sokkal hatékonyabban, és könnyebben fogunk tudni kommunikálni a gyermekünkkel, akkor is, ha nehezen nyílik meg egy adott témával kapcsolatban. Egy kedves báb segítségével könnyeben fel tudunk vezetni egy nehezebb témát, illetve könnyebben meg tudunk egy adott szituációt, vagy problémát beszélni a gyermekkel.


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
Gutási Gábor, meseíró

Ezt a cikket írta: Gutási Gábor meseíró

Webfejlesztő, vállalkozó és nem utolsósorban; családapa. Egy 7 éves kisfiú és egy 3 éves, csöppnyi kislány boldog apukája. „Életem során jelentős szerep jutott kedvenc időtöltésemnek, az írásnak. Már kisiskolás korom óta esszéket és verseket küldtem a helyi újságba, majd felnőttként éveken át vezettem saját apukás blogomat, mellette pedig szülővárosom heti lapjában vezettem a rendszeresen megjelenő info...