Meseolvasás tabletről vagy mobilról? Jó ez a gyereknek?


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
  • 27
  • 2024.
    jan
Mivel a Meskete.hu egy online mesegyűjtő portál, így sokszor merül fel a kérdés, hogy tényleg jó-e, ha a digitális eszközöket is használjuk meseolvasáskor.

Mivel a Meskete.hu egy online mesegyűjtő portál, így sokszor merül fel a kérdés, hogy tényleg jó-e, ha a digitális eszközöket is használjuk meseolvasáskor. Sokan ódzkodnak ettől, és minél kevesebb monitoridőnek szeretnék kitenni a gyerekeiket.

Tavaly egy nagyon érdekes könyvet mutattunk be az ajánlóba, mégpedig a Digitális nevelés c. kötetet Tóth Dánieltől. Bár a könyvben nemcsak a gyerekekre vetítve van szó a digitális tér használatáról, de szülőknek is rendkívül hasznos ez a kötet. De miért is említem meg ezt a könyvet? Nos, azért, mert ahogyan Tóth Dániel is írja a könyvében a digitális tértől nem szabad félni, illetve foggal-körömmel távol tartani a gyerekeket, hiszen ez az életünk szerves részévé vált már. Ugyanakkor mindenképp fontos, hogy valóban „nevelés” legyen a digitális tér használata.

Így pedig elegánsan rá is kanyarodtunk a mese kérdésére a digitális térben. Ma már rengeteg mese, mesekönyv, sorozat és film van fent, és nagyon sokan ki is használják a gyerektartalmak nyújtotta lehetőségeket.

Az online mesék olvasásáról

Nagyon sok szülő nem szereti az online meséket, iletve az e-mesekönyveket, mondván ezeknél nincs meg az a kép világ, az a „varázslat”, mint a nyomtatott mesekönyvek esetében. Ezzel nem is tudnék vitatkozni, tény, hogy teljesen más élmény képbe fogni egy könyvet, mint a monitor lencséjén keresztül nézni ugyanazt a rajzot. Ugyanakkor a mobilos felolvasás is hasznos, hiszen így a képen nézegetése helyett csak anya hangja van, így tehát jobban kell odafigyelni a történetre.

Emellett az Online meséket, így a Meskete meséit is ki lehet nyomtatni PDF-ben, tehát aki nem szeretné a gyerekeket a monitor elé tenni esetére, az bátran keresgéljen mesét, nyomtassa ki, és már félre is teheti a digitális eszközöket.

Hangos mesék mobilról

Szintén nagyon jó lehetőség a hangosmese, amit bár a mobilból hallanak a gyerekek, de ahhoz, hogy élvezni tudják a történeteket, nem kell nézni közben se a telefont, se a tabletet. A hangos mesehallgatásnak pedig számos előnye van, erről már írtunk is nektek egy korábbi cikkben.

A digitális tér biztosan rejt veszélyeket magában, ahogyan erről Tóth Dániel is ír, ugyanakkor, ha megfontoltan használjuk a digitális eszközöket, akkor hasznos lehet még akár abban is, hogy megszerettessük gyermekinkkel a meséket és az olvasást.

 


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
Kőszegi-Arbeiter Anita, hivatalos szerző

Kőszegi-Arbeiter Anita vagyok, két kislány boldog édesanyja, másodsorban meseíró, aki imád olvasni és történeteket kitalálni. Kezdetben fantasy és thriller novellákat írtam, aztán Csenge lányom elérte azt a kort, amikor a mesék akkor a legizgalmasabbak, ha ő is a részese lehet. Így hát együtt, kettőnk fantáziájának segítségével alkotunk meg új világot, ami tele van csodával és varázslattal. Minden este egy...