Barion Pixel

A fehérfülű tyúkok és a tojásautomata


http://mocorgohaz.hu/

A gyereknap alkalmából egy különleges éjszakát terveztem a négy gyerekkel, s mivel mindegyik imádja a természetet meg az állatokat, a választásom egy közeli farmra esett, egy olyanra, ahol állatsimogatással egybekötött erdei sétára is alkalom nyílik. A szállást illetően először a faházban alvás jutott az eszembe, de amikor megtudtam, hogy a Dunakanyarban fa tetejére épített lombházikókat lehet kibérelni, a lelkesedési skálám mutatója hirtelen megtriplázódott. Pompás, bunkerfán élni 2 napig, mint Tarzán és Jane meg a kölyök, illetve kölykök! Később kiderült, hogy ezek a faházak különböző magasságban vannak. A legalacsonyabb 3 méter magasan, a legmagasabb pedig 16 méterrel a föld felett. Én úgy a kettő közöttit találtam a legjobbnak, lévén a legkisebb, Theó még csak négyéves volt. Amikor elmondtam a gyerekeknek, hogy hová megyünk a hétvégén, mindegyik tapsikolni kezdett örömében. "Remélem emlékezetes lesz számukra ez a kis kiruccanás!"-mondtam a férjemnek. Pl. a madármegfigyelés szórakoztató tevékenység lehet, de talán még egy mókust is látunk a közeli fán egyensúlyozva átszaladni. Így töprengtem magamban. Nos, majd kiderül, mi sül ki az egészből.

Kükkükülükkülü és a fehérfülű tyúkok

Az odaúttal nem akarok senkit sem untatni, mert minden simán, zökkenőmentesen ment. Mint kiderült az Árnyas Dió nevű teraszos lombház egy élő, nagy diófára épült házikó volt, 8 méter magasan a Dunakanyarban. A bejelentkezés, regisztrálás után azonnal megkaptuk a kulcsot. Amikor a gyerekekkel együtt felmásztunk a falépcsőn lélegzetelállító panoráma tárult elénk. Egyszerűen nem lehetett betelni a Duna látványával, mint ahogy a teraszon lévő beépített jacuzzival sem. Szóval a faház felébresztette bennünk nagyszülőkben is a szunnyadó gyermekeket. Aznap már nem sok mindenre volt időnk, mert a friss levegő hamar elnyomta a gyerekeket. Este, miután mind a négy kis lurkó elaludt, mi a jacuzziban lubickolva hol a Dunát néztük, hol meg a csillagokat bámultuk. Aztán másnap reggel kakasszóra ébredvén, miután a panziósok egy kosárba tették a reggelinket, amit a gyerekek nagy örömére egy kötélen kellett felhúzni, farkasétvággyal elfogyasztottuk, erdei sétára indultunk.

Elsőként a tyúkfarmot vettük célba. Amikor Vincus megpillantotta a lábas jószágokat, teli torokból elkezdett kiabálni, hogy-"kükkülükkülűűű"...de nem csak kiabált, hanem még a tyúkok járását is utánozta, két kezéből szárnyakat formált, úgy kotkodácsolt. És ekkor a legnagyobb meglepetésünkre az összes, több száz tyúk meg kakas, csapot papot, illetve gilisztát-férget hátrahagyva, egymáson átbukdácsolva a kerítéshez rohant, ahol mi ácsorogtunk......"Vincus te tyúk bűvölő varázslómester vagy!"-mondta Ella. "Hogy csináltad ezt?" Vincus száját erre válaszként megint egy hatalmas kükkülükkülüzés hagyta el. Hogy honnan tanulta mindezt nem is sejtettük. De hogy a baromfi udvart teljesen lenyűgözte, az egy biztos. Még a baromfitenyésztő gazda is elismerően rázta meg Vincus kezét, amikor fogadott minket, mert bevallotta, hogy még ő sem látott, tapasztalt ilyet eddigi pályafutása során. Ezután megkérdezte a gyerekektől, hogy segítenének-e neki a tojásokat begyűjteni, amit aznap tojtak a tyúkok, persze ők örömmel mondtak igent.

Kaptak hát egy-egy kosárkát a kezükbe, abba kezdték szedni a tojásokat. Hol fehéret, hol meg barnát, mire a gazda figyelmeztette őket, hogy válogassák külön, mert utána majd a tojásautomatába kerülnek. Hű, ez izgalmasan hangzott, mert még a gyerekek csak csoki és cola automatát láttak eddig. "De végülis mi a különbség a barna tojás és a fehér között?"-kérdeztem.

"Szerintem csak annyi, hogy a barnahéjú tojás mindig drágább, mint a fehérhéjú."-vágta rá a férjem, mire a gazda kifejtette, hogy: "Nem úgy van, mert a különbség az, hogy a tojáshéj színe függ a tyúk fajtától, a tollazatától és főként a fülcimpájuktól." "Micsoda a tyúknak van füle?"-Ezt eddig még nem is sejtettem, mivel szinte láthatatlan.- "Igen, asszonyom, van fülük, ami nagyon fontos. Nézzétek csak gyerekek! Látjátok, hogy a fehér tollas tyúkoknak fehér a fülcimpájuk, ők fehér tojást tojnak, míg a vörös tollas tyúkoknak vörös a fülcimpájuk és barna tojást tojnak!  De persze ez így nem mindig igaz. Például van egy különleges Aracuana nevű vörösfülű tyúkunk is, ezek gyakran kékes tojást tojnak, de zöld, rózsaszín vagy akár levendula színű tojásokat is elhelyezhetnek."

"De gyönyörűek lehetnek, akkor nem is kell húsvétkor megfesteni azokat!"-kiáltott fel Miló. -"Igen én már láttam türkiszkék színű, rigó tojásokat."-mondtam, amit a szomszéd néni teraszán fotóztam le, mert minden évben ott raktak fészket nála a rigók.

"És akkor mégis miért drágábbak a barna tojások?" -kérdezte a férjem. -"Azért, mert a vörös tollas tyúkok általában nehezebbek, nagyobbak, mint a fehér tollasok. A nagyobb termetű tyúk több táplálékot meg földet igényel, hogy egészséges maradjon, tehát a barna tojás a magasabb termelési költségek miatt lesz drágább! A fehér tojás könnyebb, mint a barna, mert vékonyabb a héja, vagy más színű a barna tojás sárgája, mint a fehéré-ilyen tévhitek terjengenek, pedig az, hogy egy tojás milyen nagy, (S-M- XL méretű) az a tyúk életkorától, illetve a takarmánytól függ. A tyúk fajtájának vagy a tojás héjának ehhez aztán semmi köze!"

"Hűha, akkor ma rengeteg mindent tudtunk meg a tojásokról, meg a tyúkokról, ugye gyerekek? "Igen például azt, hogy a tyúkoknak fülük van....Ekkor a gazda mindegyik gyereknek adott pár tojástartó dobozt, amibe ők óvatosan külön válogatva bele tehették a fehér és barna tojásokat. Ezután elvezetett minket a farm előtt felszerelt tojásautomatához, és a gyerekek nagyság szerint behelyezhették a tojásos dobozokat az ablakokba. Persze Miló azonnal ki akarta próbálni, hogy hogy működik, így bedobott pénzt az automatába és vett egy doboz XL-es barna tojást! Aznap este tükörtojást kért minden gyerek vacsorára. Szóval szerintem, meg a férjem szerint is tökéletesre sikerült a gyereknap!

Xilvia, blogger, amatőr mese és fantasy író, újságíró

PRÉMIUM Xilvia Prémium tag

2007 óta írogatok. Utazásaim, kalandozásaim során megpróbálok feltöltődni és történeteimet a blogjaimon, és a Meskete portálon keresztül megosztani a világgal. Imádom a természetet és a misztikus történelmi helyeket, ezek hatására születnek meg a fantasy novellák..


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!