A Kis Kígyó. /Mese az indiánokról


http://mocorgohaz.hu/

Tudjátok, honnan kapták nevüket az indiánok? 
Elmesélem. Azt tudjuk, hogy a középkorban Kolombusz Kristóf  partra szállt a közép - amerikai Dominikában, és így újra felfedezte Amerikát. Ám azt hitte, hogy Indiában van, ezért a bennszülötteket indiánoknak, vagyis ...

Kép forrása: unsplash.com

Tudjátok, honnan kapták nevüket az indiánok? 

Elmesélem. Azt tudjuk, hogy a középkorban Kolombusz Kristóf  partra szállt a közép - amerikai Dominikában, és így újra felfedezte Amerikát. Ám azt hitte, hogy Indiában van, ezért a bennszülötteket indiánoknak, vagyis " Indiában élőknek" nevezte el.

  Az Észak-Amerikában élő indián törzsek között a sziú nemzetség volt az egyik legnagyobb. A " sziú" szó francia eredetű, azt jelenti, hogy " kis kígyó" .

  A sziúk a Missisippi folyó mentén éltek, tipikben laktak, ( a tipi bölénybőrből és fa rudakból álló csúcsos sátor), és bölényekre vadásztak. A " tipi" szó azt jelenti," valami, amiben lakni lehet".

  Élt egyszer ezen a vidéken egy igen ügyes és gyors indiân, akit Kis Kígyónak hívtak. Kis Kígyó egy tipiben lakott édesanyjával és testvérével, Nagy Kígyóval.

A tipiben kellemes volt az élet.KisKígyó reggel tüzet gyújtott, vagy felélesztette a tegnapról maradt parazsat.A tipi közepén a füst gomolyogva szállt ki a sátor tetején. Aztán a bejárathoz ment, az mindig kelet felé nyílt ,hiszen innen jött a napfény, az élet és bölcsesség.

  Kis Kígyó megvárta a napfelkeltét, s amikor a nap felbukott a látóhatáron, leborult és imával köszöntötte a napot. Majd visszatért a tipibe, édesanyja bölénytejet tett elibe, Kis Kígyó  leült a fekvőhelyként is szolgáló bölénybőrre, és reggelizett.

  A sátorból kiáramló füstöt észrevették a szomszédos és ellensêges telepesek, és hadat üzentek a sziúknak.Kis Kígyó összeszedte minden erejét és bölcsességêt, végiggondolta az életét , a tapasztalatait, megtisztította fegyverét, de az íjat, amit édesapjától örökölt, is leemelte a tipi faláról. Édesapja korán, a telepesekkel folytatott háborúban vesztette életét.

  Kis Kígyó emlékezett arra, amikor még nagyon picike volt, elcsatangolt a közeli folyópartra.

Ült a parton, és köveket dobált a vízbe. A túlparton telepesek itatták lovaikat. Észrevették a kis indiánt, és el akarták rabolni, hogy majd nagy váltságdíjat követeljenek érte.

A folyóparton élt néhány kígyócsalád, az egyik felnőtt kígyó észrevette a gyereket, oltalmába vette, a telepes, aki átúszta a folyót a kis indiánért, kígyómarástól ott helyben életêt vesztette. Ennek emlékére, és a hős kígyó iránti tiszteletből ezután a kis indiángyereket  Kis Kígyónak hívták a szülei.

  Kis Kígyó, ahogy megneszelte a telepesek készülődését, felkereste barátját és jótevőjét,elmondta neki a történteket, tanácsot kért. A Missisippi óriás mérgeskígyója kígyómérget adott a fiúnak a következő tanáccsal: 

  - Ne puskát használj, hanem kend be a nyilaid hegyét ezzel a méreggel, lődd a közeledő telepesek közé, amikor lovaikon eljutottak a folyó közepéig, . A víz majd szétviszi a mérget, amely olyan erős, hogy ló és lovasa egyaránt a vízben lelik halálukat.  A méregtől elzsibbadnak végtagjaik, lebénulnak,  ott pusztulnak a nagy folyó medrében.

Így is lett.

  A hős fiú leszármazottait azóta is " sziú indiánoknak"  (kis kígyó a szó jelentése) ismeri a világ. Itt a vége, fuss el véle. Aki nem hiszi, járjon utána.

 

 

Jencski Erzsi, amatőr író

Ezt a mesét írta: Jencski Erzsi amatőr író

Gyermekkorom óta írok verseket, meséket. Verseim irodalmi antológiákban jelentek meg. Szívesen mesélek, pályázatokon szerepeltem meséimmel is. Nincs saját kötetem.


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!