Barion Pixel

A körhinta lovai_5. fejezet: A Vidámság-Centrumban, 6. fejezet: Felfedezőúton


http://mocorgohaz.hu/
  • 2024.
    júl
  • 10

5. A Vidámság-Centrumban
A Vidámság-Centrum, nevével ellentétben inkább szomorkás hangulatú volt, csak néha-néha tévedtek be látogatók, akik aztán hamar távoztak is. Hiába festette magát nevetős bohóccá reggelente Helén, nem tudott mosolyt csalni a láto...

Kép forrása: pixabay.com

5. A Vidámság-Centrumban

A Vidámság-Centrum, nevével ellentétben inkább szomorkás hangulatú volt, csak néha-néha tévedtek be látogatók, akik aztán hamar távoztak is. Hiába festette magát nevetős bohóccá reggelente Helén, nem tudott mosolyt csalni a látogatók arcára. Ütött-kopott körhintáját naponta egyszer, ha elindíthatta. Ma is csak Noella kedvéért indult a hinta. A kislány kiválasztotta az egyik falovat, elhelyezkedett a hátán. De bizony inkább rémálomnak tűnt az a pár kör, amit megtettek, mint szórakozásnak! A hintaló oldalából szálkák szúrtak a lábába, a kezét a vasrúd rozsdái horzsolták fel. Örült, amikor végre megálltak és biztos talajt érzett a lába alatt. Most már értette, miért ilyen néptelen a vidámpark. A többi hinta Helénéhez hasonló állapotban, tétlenül várta az idevetődő látogatókat.

Miután kitisztította a sebeit, a környék felfedezésére indult Noella. Kihozta a kocsijukból a nyergét, feltette Petya hátára, és már fel is pattant a pónira. Úgy gondolta, ma Poroszka Petya, a fekete mén lesz a legjobb kísérője. Óvatos duhajnak is hívták a cirkuszi lovászok, mert ő mindig higgadtan lépegetett, az ügetése is lassabb volt a társainál. A hátán ülve biztos minden fontosat látni fog a környéken. Azért jobbnak látta, ha szól a tervéről Karolának, akinek nem volt ellenvetése, elengedte egy órácskára.

Időközben a tanácskozó Rosszcsont-trió meghozta döntését. Elhatározták, hogy munkára fogják a pónikat. Ha már itt vannak, vegyék valami hasznukat. Helén lovas körhintájába – amit „volt szerencséje” Noellának kipróbálni –, tervezték befogni őket. Neki is láttak tervük kivitelezésének. Egész délután a rozzant körhintán dolgoztak. Leszerelték róla a sérült falovakat, megerősítették a szerkezetet, át is festették, hogy a rozsdafoltok ne éktelenkedjenek olyan feltűnően.

6. Felfedezőúton

Noella lassan távolodott a táborhelyüktől. A vidámpark sivár területét elhagyva szépen gondozott legelőket, szántóföldeket látott. Távolban pedig épületek körvonalai rajzolódtak ki. A földúton lassú ügetést beszélt meg Petyával. A lovacskának is jól esett a hosszú ácsorgás után ez a testmozgás. Egy fakerítéssel körbevett tanyához közeledve újra lépést diktált a lovának Noella. Közelebb érve egy takaros farmot látott, a kapu felett nagy betűk hirdették „Patkós Farm – lótenyészet, lovagoltatás, lovas kocsizás, takarmányeladás”. Megállította Petyát, hogy jobban szemügyre vegyék a gazdaságot. Ekkor a kerítés lécei közül egy szőke kislány feje bukkant elő, kíváncsian bámulva az ismeretlen lányt a póni hátán. Noella is észrevette, kissé megszeppent, de illemtudó módon köszöntötte.

– Szervusz! Éppen most ismerkedem a környékkel, azért vagyok itt. Noellának hívnak, és szeptembertől itt járok majd iskolába.

– Hányadikos vagy? – kérdezte a szöszi lány, aki szintén bemutatkozott. Elmondta, hogy Patkós Panka a neve és itt lakik, mivel ez az édesapja gazdasága. Noella megörült, mikor megtudta, hogy Panka is most fejezte be a második osztályt. Lehet, hogy osztálytársak lesznek ősztől? Megkérte Petyát, hogy a közelben legelésszen egy kicsit, amíg ő beszélget ezzel a kislánnyal. Pankának tetszett, hogy ilyen ügyesen bánik az idegen lány a lovával, ezért szívesen beszédbe elegyedett vele. Egyébként is az állandó csacsogásáról volt híres Patkósék leánykája. Így aztán rövid idő alatt mindent megtudott Noella a városi iskoláról, ami a Széna téren van. A másodikosok tanítójáról, Hédi néniről és a családjáról is mesélt Panka. Elmondta, hogy apukája a környék leghíresebb ménesgazdája, a szülei végeznek minden munkát a farmon. A bátyja, Pityu már ötödikes lesz, és néha lovas kocsival mennek iskolába, máskor meg biciklivel. 

Noella is elmesélte, hogy eddig egy cirkuszban éltek, de mostantól itt laknak a közeli vidámparkban parkoló lakókocsijukban az anyukájával. Panka kissé félrehúzta a száját, mikor Helén nénit is megemlítette, mert egy-két hintaló-szálka nyomát még most is a lábán viselte. De ez a helyes lány tetszett neki, jól elbeszélgettek, így nem tett megjegyzést a vidámparki állapotokra. Közben Petya jóllakott a finom friss fűvel. Fehér orrfoltját Noella hátának böködve jelezte, hogy most már indulniuk kell, mert a kapott egy órácska vége felé jár az idő. A póni, gazdája kedvéért megengedte, hogy az idegen kislány megsimogassa az oldalát és a fejét a kerítésen keresztül. Tetszett neki Panka, mert jó lószagú keze volt. A lányok elköszöntek egymástól, megbeszélték, hogy a nyáron majd többször játszanak együtt.

A meseíró pályázatra benevezett, szavazható meséim:

Mese: A versengő szitakötők - Gyöngyösvári Mara meséje | Meskete.hu

Mese: Butus és barátai - Gyöngyösvári Mara meséje | Meskete.hu

Mese: Bátorság, Vica! - Gyöngyösvári Mara meséje | Meskete.hu

Gyöngyösvári Mara, amatőr meseíró

PRÉMIUM Gyöngyösvári Mara Prémium tag

Varga Mária Gyöngyi nyugdíjas tanítónő vagyok. Tíz éve kezdtem mesés történeteket írni, melyek az alsó tagozatosoknak szólnak. Magánkiadásban adtam ki három gyermekkönyvemet, melyek főszereplői: Balambér nyuszi, Vöric cica és a körhintába fogott pónik. Ezeket a gyermekregényeket Gyöngyösvári Mara álnéven írtam, kereskedelmi forgalomban már nem kaphatók. Legújabb meseregényem főhőse Pogi, a szökött tacskókölyök....


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!Sütibeállítások