A Télapó levele Jankához és találkozása a Télapóval

  • 2022.
    okt
  • 01
https://ggwebsite.com
A Télapó levele Jankához és találkozása  a Télapóval.  Hosszú idő telt el  amióta Janka és szülei elküldték a levelet a Télapónak. Janka minden nap megkérdezte:-Mikor ír nekem  a Télapó? Már olyan sok idő telt el. Biztosan elfelejtett engem.  Tudod a Télapó...

Kép forrása: pixabay.com

A Télapó levele Jankához és találkozása  a Télapóval.
  
Hosszú idő telt el  amióta Janka és szülei elküldték a levelet a Télapónak. Janka minden nap megkérdezte:
-Mikor ír nekem  a Télapó? Már olyan sok idő telt el. Biztosan elfelejtett engem. 
 Tudod a Télapónak sok ezer gyermek írja a levelet ,azt el is kell olvasni neki. De nem ám hogy elolvasni,  hanem  kigondolni, minden gyerek kívánságát, hogy is tudja majd teljesíteni. Hidd el, nagy gondban van most a  Télapó,   nemsokára ideér az a levél.  
Te csak járj szépen a óvodába, játsszál sokat a gyerekekkel , kérdezd meg őket hogy vajon ki írt még neki levelet.
Janka egy kicsit megnyugodott és megfogadta a szülei tanácsát. 
Másnap az óvodában  kérték óvónénit meséljen már  a Télapóról. Körbeülték  és sok -sok történetet mesélt .
Így teltek a napok.
Egyik délután amint Janka sétált haza az oviból, házuk előtt megállva, mintha a postaládából valami érdekes levél kandikált volna ki.
Édesanya kinyitotta a póstaládát és tényleg,  furcsa díszes levél. Piros boríték, fehér nagybetűvel ráírva. "

Télapó válasza Jankának"!


Óh micsoda öröm! Janka le sem vette a kabátot, siettette édesanyját hogy bontsa ki a levelet.
Kinyílt a boríték és benne aranyozott papíron ez állt.


" Kicsi Janka!"
Megkaptam a leveled. Nem kérsz egyebet, minthogy  látni szeretnél,találkozni velem..
Ezt könnyű teljesítenem. December 6-án repülök a rénszarvasaimmal hozzátok, mert rajtad kívűl több gyermek kívánságát kell teljesítenem, sok ezer levélben kértek. Szeretném ha eljönnél oda, ahol megállok majd, tele puttonnyal, rénszarvasaimmal.

Janka találkozása a Télapóval!


Eljött a december.  A Télapó a sok kis  kérésből máris teljesítette azt a kérést, amitől is igazi lesz, az a várvavárt  ünnep.
 Nagy pelyhekben hullt a  hó és bizony ez volt mindenki, kicsi-és nagy álma. Hófehér lett minden,  csak a varjak tarkították a fekete tollukkal a fehér tájat. Ide-oda csapkodva, repülve, meglepődve, most hogyan is találjanak maguknak élelmet. De ügyesek, majd megoldják.
Janka is  megcsodálta a nagy hóesést és jó melegen felöltözve ki  akarta próbálni, milyen  a frissen esett hóban hemperegni. Kérte édesanyját , hadd hívja ki barátait, mert együtt mégis színesebb a játék.
Becsengetett barátaihoz és ők már várták Jankát. Nem tudtak betelni a hóajándékkal.  Úgy befúrták magukat a hóba hogy csak kis buckák látszottak. Építettek hóembert, hógolyóztak.  A domboldalról csúsztak le egymás után a szánkóval. Borultak össze-vissza , visítottak, sikoltoztak, hangos volt  a domb,de nem bánták. 
Mígnem úgy elfáradtak, hogy csapzottan, pihegve csengettek be otthonaikba, a nagy játék után. Ez aztán jó kis mozgás volt. Nemcsak elfáradtak , de meg is éheztek.
Janka arra gondolt hogy ha már ilyen szép hó esett, valószínű a Télapó is úton van. 
Édesanya nagy meglepetést tartogatott Jankának. Még egy levélke jött, melyben Télapó  a hegyekbe érkezik estére a szánnal. Oda várja Jankát.
Szüleivel útnak indult. 
A Télapó úgy ahogy kellett, ünnepi ruhába érkezett. Piros nadrág, piros kabát, fekete csizma. És ami nagyon fontos, hófehér haja és hófehér szakálla fedte, hideg csípte piros, mosolygós arcát.
Hatalmas fényes szánnal, négy rénszarvassal,és óriási puttonnyal amitől alig látszott ki.
Janka szeme szája tátva maradt a csodálkozástól , mert nem gondolta hogy ekkora nagy a Télapó. Megszólította a Télapó.
- Szervusz! Ugye te vagy Janka kislány, akinek csak annyi kívánsága volt hogy láthasson?
-Igen én vagyok.-felelte.
Kezet nyujtott a télapó és Janka is bátran nyujtotta apró kis kezét.
-No látod, megígértem neked és itt vagyok!- szólt Jankához. 
Nagyon szerény kislány vagy és bizony azt a kívánságodat is teljesítettem, meglátogattam a kis barátaidat. Zsuzsa, Eszter, Rózsa, Bence és Lala is kaptak ajándékot mert jó gyerekek. Szép levelet kaptam tőlük.
Azért neked is hoztam valamit.
-Nézd, ezt a kis Télapót, a tied. Tedd ki az ablakodba és mindig itt leszek  veled. Ez pedig egy alvóbaba, megérdemled. Etesd, altasd, mintha az anyukája lennél és mesélj neki arról a nagyszakálú Télapóról, aki meglátogatott téged és jószíveddel, szerénységeddel itt leszel a szívemben.
Azzal a Télapó elköszönt, felült csillogó szánjára és a rénszarvasok hazáig repítették.
 Janka boldogan vitte haza kis ajándékait és ezt a szép napot biztosan nem felejti el.
Szervusztok

 

 

Harangi Árpádné, amatőr meseíró

Harangi Árpádné, nyugdíjas nagymama vagyok. Három felnőtt gyermek édesanyja és három kislány unoka nagymamája vagyok. Talán ebből is következik, hogy szeretem a mese világát. Meséim témáját a környezetemben előforduló eseményekből merítem.