Allergia Alíz


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
  • 2022.
    júl
  • 10

 Allergia Aliz
  Itt vagyok, ragyogok én az Allergia Aliz vagyok! A nevem azért kaptam, mert szeretek utazni melynek során minden anyaghoz hozzákapcsolódom, amire az ember érzékeny és szervezete dühös akciókkal válaszol. Utazásom alatt a velem élőt m...

Kép forrása: Könyvesné Nyitrai Erika

 Allergia Aliz

  Itt vagyok, ragyogok én az Allergia Aliz vagyok! A nevem azért kaptam, mert szeretek utazni melynek során minden anyaghoz hozzákapcsolódom, amire az ember érzékeny és szervezete dühös akciókkal válaszol. Utazásom alatt a velem élőt megkeserítem és erősen meggyötröm. A Te szervezeted a rám telepedett anyagokat test idegennek tekinti, és képzeld el a vezetéknevemet felhasználva, allergéneknek hívja. Allergia Alizként nem vagyok válogatós, bármilyen anyagra ráülök és reakciót tudok adni annál az egyénnél, aki érzékeny rá.

- Melyek ezek a reakciók - kérdeztem bele azonnal.

- Elmondom neked, ha akarod – kaptam rögtön a válasz, majd a folytatást – megizzasztom a szemeket, jót mulatok azon, ha erősen viszket és csordogál a könnyetek. Tréfának tekintem azt, ha orrotokat megcsavarom és hangos, sorozatos tüsszögést rendezhetek. A környékeden az általad utált anyagot felfedezem, elviszem hozzád és viszkető érzést küldök a szemedre, orrodra, gyakran a bőrödre. Vidáman tekintek rád akkor, ha megajándékozhatlak piros kiütéssel, vagy dagadással a fejeden, kezeden vagy más helyeken. Néha kedvem lelem abban, hogy rekedté változtatom a hangodat, gyakran sípoló ugató hangot küldök a torkodba, sőt olyan köhögést esetleg fulladást is tudok produkáltatni, amitől Te erősen rettegsz. Jól érzem magam minden hol, nem vagyok válogatós utazgatom, szőrön, poron, tollon, kedvelem a méhek csípős fullánkját, a füvek, fák, virágok pollenjét, a gombák spóráját.

- Jaj, milyen nagy örömmel sorolod azokat a kellemetlen dolgokat–vetettem közben mérgesen.

- Ti emberek, ha találkoztok velem, irgalmatlanul haragudtok rám. Jelenleg amikor a rólam szóló írás a készül, a parlagfű virágzás zajlik. Ilyenkor élek igazán –az a sok - sok ember, hangos tüsszentéssel, izzadós és duzzadt szemmel köszönt engem. A szegény parlagfüvet a legnagyobb ellenségnek tekintitek. Nem tudjátok azt, hogy a parlagfű egy nagyon intelligens növény, csak olyan területen szaporodik el, ami nincs megművelve. Szaporodását a föld védelmében teszi, hogy az a ki ne száradjon a rekkenő melegben. Remélem, tudjátok azt, hogy a kecske és az állatok java kedveli ezt a növényt és szívesen fogyasztja legelés közben. – fűzte tovább mondandóját Allergia Aliz - Szeretem a rovarokat is, főleg a méhét és a darazsat. Ha ezek a rovarok az emberrel találkoznak és fullánkjukat használják, és ha a csípésre érzékeny valaki én olyan mérges tudok lenni, hogy képes vagyok az embert életveszélybe sodorni. Gyakran az emberek összekevernek Nátha Natália testvéremmel, pedig mint fent olvashatjátok, nagyban különbözünk egymástól. Natália kedves gyengéd, néha ugyan könnyet csal a szemetekbe, de általában csak az orrotokat használja csapként és az orr alatti bőrt változtatja pirossá. Natália gyakran hív társat magával, viszi nektek a hőemelkedést vagy a lázat, de csak ritkán okoz dagadást vagy egyéb általam produkált tünetet.

- Tudunk ellened védekezni?- vetettem közbe kérdésemet.

- Kerüljetek ki! – hangzott az egyszerű válasz, azonnal - ha nem tudtok, akkor szedjetek gyógyszereket, orrcseppet, szemcseppet, igaz kicsit kótyagosak és álmosak lesztek. Persze én nem örülök annak, hogy ezeket a szereket használjátok, mert egyre nagyobb munkámba kerül tüneteket okoznom.

- Másképpen nem tudunk védekezni? - vetettem közbe rögtön.

- De igen, nem szívesen, de azért elmondom- válaszolt Aliz, majd folytatta– Figyeljetek!

- Persze nagyon kíváncsi vagyok, mondjad gyorsan! – bíztattam nagy lelkesen hátha valamit megtudok későbbi életemre.

- Először is ki kell mutatni, hogy az általam nektek ajándékozott allergének közül mi az, amire érzékenyek vagytok.

- Ki lehet mutatni az allergiát okozó anyagokat? – kérdeztem, majd tovább fűztem - Hol tehetjük ezt?

- Minden tüdőgondozó, allergiagondozó és immunológiai állomás rendelkezik tesztekkel, az allergének kimutatására, - kaptam a válasz azonnal - Ha megvan a teszt, és létezik rá deszenzibizálási lehetőség akkor élni kell vele!

- Mi az a deszenzibizálás?  - kérdezem azonnal.

- Elmondom, ha kíváncsiak vagytok - az egy „oltóanyag” amely tartalmazza az allergént kicsi adagban.

- Nem lesz allergiás rohama az oltást alatt annak, aki kapja?  - kérdeztem félve.

- Nem lesz - válaszolta Aliz - mert kis adagokban hozzászokik a szervezet az allergénhez.

- Bármikor megtörténhet a deszenzibilálás, mert én ezt igen hasznos dolognak gondolom- fűztem hozzá.

- Nem, csak abban az időben kaphat kezelést az egyén, amikor az általam hurcolt pollen nincs a levegőben - válaszolta Aliz majd, folytatta - Szinte mindent elmondtam magamról most aztán gondolkozhatok és törhetem a fejemet, hogyan környékezzelek meg Titeket. De találékony vagyok és úgy is kitalálom!

Bakonyiné Nyitrai Gizella, meseíró

Bakonyi Zoltánné /Nyitrai Gizella/ ajkai lakos vagyok. 1949. szeptember 01-év Táton születtem. Bemutatkozásom talán azzal kezdhetném, hogy ápolói hivatásomat 43 évig aktív állományban az alapellátás különböző területén végeztem, szakfelügyelő - ápolóként 2010-ben mentem nyugdíjba, az ÁNTSZ Ajkai Intézetétől. 2018-ig részmunkaidőben foglalkozás-egészségügyben dolgoztam. Jelenleg már hivatásom nem gyakorlom. T...


http://mocorgohaz.hu/

Vélemények a meséről

Ibolya Kajcsa

2023-03-15 21:09

Kitűnően hasznos.