Barion Pixel

Értékfaló a családban


http://mocorgohaz.hu/
  • 2022.
    júl
  • 31

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Értékfaló, aki szinte minden családot meglesett. A lakásban elhelyezett bútorok, tárgyak nem érdekelték, mert anyagi javakkal bőven rendelkezett. Az egyéb értékeket viszont erősen leste mivel azokkal táplá...

Kép forrása: Könyvesné Nyitrai Erika

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Értékfaló, aki szinte minden családot meglesett. A lakásban elhelyezett bútorok, tárgyak nem érdekelték, mert anyagi javakkal bőven rendelkezett. Az egyéb értékeket viszont erősen leste mivel azokkal táplálkozott. Amikor szemügyre vett egy családot megfigyelte azt, hogy hányan és hogyan élnek. Ismerik-e a tiszteletet, a szeretetet, az egymás megbecsülését. A gyermekek szeretik-e a szülőket, a szülők a gyermekeiket. Meglátogatják –ezeket az a nagyszülőket, és odafigyelnek –ezekre az a rászorulókra. Mikor beszélgetnek a napi gondokról, és azt hogyan beszélik meg egymással. Megfigyelte, hogy a család mikor ér haza és hogyan várják egymást. Folyamatosan leselkedett, amikor pedig éhes lett akkor az értékek falását mindig a leggyengébben ápolt értékkel kezdte.

Leste a testvéreket, akik gyakran veszekedtek, versengtek és verekedtek egymással. Veszekedésnél Értékfaló azonnal megette a testvéri szeretetet, helyére ültette az Irigységet és a Féltékenységet. Figyelte az Édesanyát, aki fáradtan ért haza a munkából és kimerülten áll neki a házi munkának. Értékfaló tehát befalta a Mosolyt, a Jókedvet, és ezek helyére adta a Fásultságot. Az Édesapát már útközben megkörnyékezte egy újabb pluszmunkával, amiért pénzt kapott és cserében ezért az apa odaadta a Türelmet és a Megértést és a házkörüli Segítséget. A család a vacsorát a televízió előtt fogyasztotta el külön- külön mivel minden családtag nyűgös, ingerült és ideges volt. Értékfaló tehát megehette a Beszélgetést is. A TV-ből harc, háború és vadság sugárzott, az Értékfaló tehát jól érezte magát, főleg azért mert még elhelyezhette a Gyűlöletet és a Haragot és a Félelmet is a lakásban. Az esti lefekvéskor senki sem szólt egymáshoz, mert a lakásban csak az Értékfalóból áradó rossz hangulat uralkodott.

Mikor mindenki álomra hajtotta a fejét bekukkantott a házba az Értékfaló ellensége az Érték. Ahogy megérkezett a házba körülnézett azonnal látta, hogy minden sivár és kopott, érzékelte, hogy hiányoznak olyan értékek, amitől jókedvű lesz mindenki. Tudta, hogy Értékfaló hálót font a lakás helyiségeiben és a családtagok lelkét is megfertőzte. - No, gondolta, majd én takarítok! Ezzel fogott egy söprűt és minden sarkot- zugot kitakarított, és kikergette a házból a leselkedő ellenséget. Azután leült elgondolkodott azon, hogyan hozhatná elő azokat az értékeket a családtagokba, amelyeket az Értékfaló felfalt. Felment a gyerekek szobájába. Útközben elhatározta, hogy ha ébren vannak a gyerekek, mesél Nekik, ha alszanak, akkor pedig az álom által környékezi meg Őket. A gyermekek még ébren voltak ezért Érték bebújt a közéjük és elkezdett mesélni nekik.

- Figyeljetek, ismertem egy testvért párt, akik mindent megosztottak egymás között. Az iskolában gyakran a szünetekben is megkeresték egymást, a nagyobbik mindig megvédte a kistestvérét. Délután együtt mentek haza, közösen játszottak barátaikkal. Segítettek a szülőknek. Gyakran hosszas beszélgetéseket folytattak a mindennapi problémákról. Ahogy növekedtek – cseperedtek megértették közös gondjaikat segítettek azok megoldásában és számíthattak egymásra.

- Tudjátok ez az érték, amit Testvéri Szeretetnek hívnak - mondta az Érték tündér, majd így folytatta - Szeretném, ha Ti is ilyen testvérek lennétek.

- Igen válaszolta a két lurkó majd édesen elszenderegtek azzal az elhatározással, hogy jó és szerető testvérek lesznek. Édesanya álmában, helyes időbeosztást alkalmazott a házimunka elvégzésére. A mindennapi munka után a hetet felosztva, naponta csak egy meghatározott házimunkát végezett. A rendszerezett időbeosztással időt nyert mosolyogva ért haza, ráért beszélgetni és játszani gyermekeivel. A játék után vidáman terelte a családot a vacsorára megterített asztalhoz, ahol mindenki elmesélte a nap folyamán történt kalandját. Édesapa álmában egy zöld réten játszott gyermekeivel. Nézte jókedvű feleségét, aki virágot szedett. Álmában beszélgettek, hogy azt a pénzt, amit keres, ügyes beosztással a megélhetésre fordítják. Hitelt nem vesznek fel, igyekeznek annyit költeni amennyit a fizetésből és egy két plusz műszakból lehet előteremteni. Mikor anya és apa felébredt elmesélték egymásnak, hogy mit álmodtak. Rádöbbentek arra, hogy álmukban mennyivel boldogabb volt az életük. Elhatározták, hogy megvalósítják a mindennapokban az álmukban történteket. Érték a sarokban hallgatózott. Örült annak, amit hallott – Na, kíváncsi vagyok, mi valósul meg belőle – gondolta- és azután nagy figyelemmel kísérte a család életét. Láss csodát - álmélkodott! A család az elhatározás szerinti napirendet kialakította. A lakásba beköltözött a szeretet az egymás megbecsülése, a mosoly a beszélgetés és az elégedettség. Érték megfogadta, hogy folyamatosan vigyáz a család értékeire. Keze ügyébe helyezte söprűét, hogy ha Értékfalót közeledni látja, akkor elkergethesse.

 

Bakonyiné Nyitrai Gizella, meseíró

Bakonyi Zoltánné /Nyitrai Gizella/ ajkai lakos vagyok. 1949. szeptember 01-év Táton születtem. Bemutatkozásom talán azzal kezdhetném, hogy ápolói hivatásomat 43 évig aktív állományban az alapellátás különböző területén végeztem, szakfelügyelő - ápolóként 2010-ben mentem nyugdíjba, az ÁNTSZ Ajkai Intézetétől. 2018-ig részmunkaidőben foglalkozás-egészségügyben dolgoztam. Jelenleg már hivatásom nem gyakorlom. T...


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!Sütibeállítások