Én és a víz


https://webshop.meskete.hu
  • 2022.
    júl
  • 17

Halihó, halihó! Nem hallod szomjas vagyok! Már az összes sejted vízhiányos! Nahát, még mindig nem figyelsz rám!  – éreztem és súgva hallottam nagyon távolról a testem összes pontjáról.
- Mit zúgolódsz – mormogtam az orrom alatt nehogy valaki buggyant...

Kép forrása: Könyvesné Nyitrai Erika

Halihó, halihó! Nem hallod szomjas vagyok! Már az összes sejted vízhiányos! Nahát, még mindig nem figyelsz rám!  – éreztem és súgva hallottam nagyon távolról a testem összes pontjáról.

- Mit zúgolódsz – mormogtam az orrom alatt nehogy valaki buggyantnak nézzen –reggel ittam egy fél pohárral, nem elég az neked.

- Nem bizony-hallottam a kiszáradt sejtek suttogását - hisz az egész szervezeted 50-70 százalékát víz teszi ki.

- Még hogy víz! - álmélkodtam nagy bölcsen- csak nem patakokban csordogálsz bennem. Ha, ha – vigyorogtam - erről akarsz engem meg győzni! Hiszi a piszi, ilyet aztán ne mondjál.

- Hú, nem is gondoltam, hogy ilyen ostoba kérdéseket tudsz feltenni, még hogy patakokban csordogálok! –hallottam az álmélkodó hangot – Te soha nem hallottál arról, hogy a szervezetedben a víz három térben helyezkedik el!

- Három térben? Na és hol? –elmondanád nekem - fogtam kérdőre a dolgot.

- Persze, mert ez nekem is nagyon fontos, hiszen ha tudod, akkor vigyázol rám és egészségesek maradunk –hallottam a választ, majd így folytatta – Mesélek neked a szervezet folyadék szükségletéről.

- Először is azt kell tisztáznunk, hogy hol, van a szervezetedben víz. Nézzük csak –folytatta suttogva a szervezetem- először is van a sejten belüli térben, ennek mennyisége állandó. A szövetek közti tér a következő, ez a rész segíti a sejtet és a vérplazma teret.

- Mi az, hogy vérplazma? –vetettem közbe.

- Hát még ezt sem tudod –méltatlankodott a szervezetem – a plazma a vörösvérsejtjeidet átölelő halványsárga folyadék, amely helyet biztosít nekik – de haladjunk tovább. Ezekben a vízterekben különböző sók, ionok, salakanyagok, találhatók. Vannak, amik felszívódnak és a szervezeted felhasználja. Másokat, például a salakanyagokat a veséd és a bélrendszered kiüríti. Azon kívül izzadsz és leheleteddel is párologtatsz. Tehát az elvesztegetett folyadékot pótolni kell. A szervezeted egy nyílt rendszer ezért, az egy nap alatt a szervezetbe kerülő folyadék mennyisége azonos kell, hogy legyen a szervezetből eltávozó folyadék mennyiségével.

- Tényleg, annyit kell innom amennyi, folyadékot elveszítek? – álmélkodtam, majd nagy büszkén rávágtam –talán iszom is annyit!

- Ha annyit innál, bizony soha nem szomjaznék - hallottam testem zugaiból a halk választ – most megtanítalak, arra hogyan kell folyadékot innod és mikor, hogy a szervezeted és főleg a veséd egészséges maradjon. Tehát most figyelj

- Hogy hogy mikor? Már előbb majdnem meggyőztél arról, hogy naponta többet igyak, de most még a mikorra is figyelnem kell! – nyűgösködtem.

- Tudod a megfelelő időben elfogyasztott víz maximálja a szervezeted működését- kaptam rögtön a választ - Reggel, ha kinyitod a szemed és felkelsz, az első dolgod az legyen, hogy két pohár vizet igyál meg.

- Micsoda balgaság ez, én a tejeskávéval kezdek –válaszoltam azonnal.

- Ne tedd! Igyad meg a leírt mennyiségű vizet, mert az azonnal segíti a belső szerveid működését, elindítja a bélműködésedet és segít a sejteknek is.

- Na, jó talán megpróbálom bár még soha nem ittam éhgyomorra vizet! –válaszoltam.

- Csak megszokás kérdése, majd meglátod - hallottam a választ, majd így folytatta- Minden étkezés előtt fél órával igyál meg egy pohár vizet, mert az segíti az elfogyasztott étel emésztését. Fürdés előtt, ha iszol, egy pohárral az megvéd a kiugró magas vérnyomástól. Az elalvás előtti vízivást se hagyd ki, ez megelőzheti az álmodba esetleg bekövetkező agyvérzést, vagy szívrohamot.

- Na, most már minden elmondtál?- kérdeztem kissé nyűgösen.

- Nem még nem mondtam el mindent - kaptam a választ – napi két- három liter folyadéknak el kell fogyni. A mennyiségbe bele kell számolni a levest és az egyéb italt is. Ne igyál cukrozott üdítőt, főleg ne energia italt, vagy szeszes italt. Az elfogyasztott mennyiségnek nagy melegben többnek kell lenni. Ha környezetedben idős ember él Te is figyelj, rá mivel az idősek elveszítik a szomjúság érzetüket. De most már elfáradtam és megszomjaztam ebben a nagy mesélésben- mondta halkan a szervezetem- adnál nekem egy nagy pohár finom hideg vizet, mielőtt befejezem!

- Persze - azzal szaladtam a csaphoz, jól kiengedtem és nagy kortyokkal megitattam a sejtjeimet.

- Na, ez nekem nagyon jól esett, finom hideg volt - hallottam halkan - Egészségünkre vált!

Bakonyiné Nyitrai Gizella, meseíró

Bakonyi Zoltánné /Nyitrai Gizella/ ajkai lakos vagyok. 1949. szeptember 01-év Táton születtem. Bemutatkozásom talán azzal kezdhetném, hogy ápolói hivatásomat 43 évig aktív állományban az alapellátás különböző területén végeztem, szakfelügyelő - ápolóként 2010-ben mentem nyugdíjba, az ÁNTSZ Ajkai Intézetétől. 2018-ig részmunkaidőben foglalkozás-egészségügyben dolgoztam. Jelenleg már hivatásom nem gyakorlom. T...


http://mocorgohaz.hu/

Vélemények a meséről

Ibolya Kajcsa

2023-03-15 21:01

Tanulságos.