Az évvégi nagy párbaj: a TOTÁL ZSENI


http://mocorgohaz.hu/

Carradora, olasz mágus látogatása nemcsak az iskolaév végét jelentette a Virágboszorka Gimnáziumban, de egyben az iskolai nagytakarítás, suvickolás idejét is. A felügyelő tiszteletére ugyanis rendbe kellett hozni az ajtókat, ablakokat, be kellett olajozni és megjavítani a zárakat. Még az átjárókban is ki kellett takarítani, egyáltalán azokat a helyeket, amelyeken Carradora mágusnő csak feltételezhetően megfordulhatott. A befektetett energia és szorgalom azonban később bőségesen meghozta jutalmát, mert Carradora arról volt nevezetes, hogy a gonosz előtt minden ajtót be tudott zárni, minden ártó szellemet ki tudott ebrudalni, még a leggonoszabbakat is. Magyarán minden bajt meg tudott akadályozni. Ezenkívül Carradorához petíciót is be lehetett nyújtani, új lehetőségeket kérni. Mivel az olasz mágus védelmi emblémája a galagonya volt, így az általa alapított Arany Galagonya díjat minden évben személyesen ő adta át az iskola legkiválóbb diákjának.

A vetélkedő

A másik nagy esemény Carradora látogatása alkalmából a TOTÁL ZSENI elnevezésű szellemi párbaj volt, melyet hosszú, hónapokon át tartó selejtező előzött meg. Az azévi győztesek Fiona és Olívia, mindketten Hilda tanárnő diákjai közül kerültek ki. A két lány, akik ráadásul szegről-végről rokonságban is álltak egymással, annyira brilliánsak voltak, hogy az iskola tanulói és tanárai tulajdonképpen nem is tudták, hogy kinek szurkoljanak. A nyilvános vetélkedőre egyesek szerint UFO-hoz, mások szerint inkább egy ezüst kupolájú dómhoz hasonlító arénában került sor. Amikor Carradora mágust az igazgatónő, Fehér Kála, bevezette a stadionba, a lelkes szurkolótábor (tanárok és diákok) már ütemesen verte a taktust a lelátókon. A Fiona hívők, Fiona arcképes pólókban reppelték, hogy Fiona-Fiona, az Olíviának drukkolók pedig Olíviás sapkákban üvöltötték teli torokból, hogy We are the champions and you are the sampions (mi vagyunk a győztesek, ti meg a sampion gombák). Az éljenzés és lábdobogás közepette Carradora mágusnő elfoglalta a helyét a két másik zsűritag, Kökényessy Ida és Som Borbála között. Junói termetével harcos amazonnak tűnt a másik két tanár mellett. Amikor elhalt a zene, Fehér Kála a mikrofonhoz lépett és elsőként a zsüri tagokat üdvözölte, majd az iskola tanárait és diákjait, végül bekonferálta az azévi verseny két győztesét, Fionát és Olíviát. Azt is elmondta, hogy nehéz lesz eldönteni, hogy ki a jobb, mert mindkét versenyző, annyira kiváló, hogy tulajdonképpen addigi teljesítményük alapján mindketten megérdemelnék az Arany Galagonya ágat,

-De mivel a díjat csak egy diák kaphatja meg minden évben,-és ekkor hatásosan femelte a hangját, és körbepásztázta a nézőteret, majd így folytatta-ezért az iskola bizottsága úgy döntött, hogy a nagy nyilvánosság előtt fognak megküzdeni egymással!-Íme Fiona és Olívia!-kiáltotta üvöltve, mint a profi boxmeccseken, mire a diákok megint tombolni kezdtek.

Amikor lecsillapodtak a kedélyek a két lány, elfoglalta a helyét a két magasított széken. A nagyobb show kedvéért, először farkasszemet néztek egymással majd szkandereztek egyet. Ezután a mulatságos intermezzó után Carradora mágus ismertette a játékszabályokat.

-A verseny első része az ún. sudden death-azaz hirtelen halál típusú kérdés zuhatag lesz, ami azt jelenti, hogy minden kérdésre 60 másodperc gondolkodási idő van. A versenyzők az előttük levő elektromos táblán olvashatják a kérdéseket, Önök meg a nagy képernyőkön. A vetélkedő második részében mindkét diák egy-egy kifejtendő kérdést fog kapni. Kezdődjön hát a nagy csata!- Győzzön a jobbik!–

-Óra indul!- szólt bele a gégemikrofonba Hilda tanárnő, ugyanis ő kezelte az elektromos pultot. A nézőtér végre elcsendesedett és megkezdődött a szópárbaj. Az első kérdést Fiona tette fel Oliviának:

Fiona: Mikor jelent meg az első virágnyelv szótár?

Olívia: 1818-ban.

Olívia: Mi volt a címe az első virágszótárnak?

Fiona: Le Languages des Fleurs,-magyarul: Virágnyelv.

Fiona: Hány növény jelentését írta le?

Olívia: Több mint 800-ét.

Olívia: Ki virágoztatta fel a virágok ajándékozását?

Fiona: Lady Mary Wortley Montagu 1763-ban megjelent írásával ("Levelek a Keletről") a XVIII. század elején. A Közel-Keleten járt asszony, nő létére bebocsátást nyert még az akkor uralkodó sah háremébe is. Ez a nemes hölgy volt az első, aki beszámolt arról, hogy ott miként volt szokás virágok útján kommunikálni.

Fiona: Vinnél kaktuszt a barátodnak?

Olívia: Nem, mert elvágja a barátságot.

Olívia: Mit jelent, ha barackvirágot ábrázoló képeslapot kapsz?

Fiona: A rabod vagyok.

Fiona: Hát a dália?

Olívia: Az eleganciáról árulkodik.

Olívia: A fagyöngy?

Fiona: Nehézség.

Fiona: A gardénia?

Olívia: Titkos szerelem, öröm.

Olívia: A gyöngyvirág?

Fiona: Azt mondja el, hogy újra boldogtalanok vagyunk.

Fiona: Az írisz?

Olívia: A barátság, hit, remény virága, de ha ezt küldjük valakinek, akkor tudnia kell, hogy üzenetünk van a számára.

Olívia: A kardvirág?

Fiona: Az erőt szimbolizálja.

Fiona: A krizantém?

Olívia: Azt, hogy reménykedem.

Olívia: A liliom?

Fiona: A rajongásról árulkodik.

Fiona: A margaréta?

Olívia: A finomság és a tisztaság jelképe.

Olívia: Hát a nefelejcs?

Fiona: Hű marad a nevéhez.

Fiona: Az orchidea?

Olívia: Mély érzelmeket takar.

Olívia: Az orgona?

Fiona: Az első szerelmet jelenti, romantikus értelemben, meg a természeti világ tavaszi ébredését és a termékenységet.

Fiona: A sárga nárcisz?

Olívia: A lovagiasság jelképe.

Olívia: A szegfű?

Fiona: Egyszerű üdvözlet.

Fiona: Mit jelent, ha valaki pipacsot kap?

Olívia: Hogy olyan, mint Te, azaz túlságosan fecsegő.

Nagy derültség lett erre a nézőtéren.

Ekkor Hilda tanárnő a következőket mondta a mikrofonba:-A verseny első része döntetlen! Következzenek a kifejtendő kérdések.

Carradora:–Fiona, 8 téma közül választhatsz!

Ekkor a kivetítő táblán megjelent, hogy: növénykód, rózsa, fagyöngy, ananász, articsóka szívű, paradicsom madár, Chia mag, moringa levél. Fiona a rózsa témakört választotta, majd 1 perc gondolkodási idő után a következőket mondta:

A vörös rózsa forró szerelmet jelent, a mélyvörös a gyászról árulkodik. A sárga színű rózsa a tinédzserek kedvence (trappolás, lábdobogás a nézőtéren). A rózsaszínű rózsa a köszönet, a hála szimbóluma egy közelmúltban kapott szívességért. A lila rózsa a legjobb választás a hódításhoz, mert a nőiessség, szexualitás, és a csábítás színe. A fehér rózsa a tisztaságról, bájról, ártatlanságról árulkodik, célzás egy hosszú, tartós kapcsolatra, az örök szerelemre, de a beteg emberek is fehér rózsát kapnak ajándékba a mielőbbi gyógyulásuk érdekében. Egy szál fehér szalaggal díszített fehér rózsa a XIV. században emlékeztetőül szolgált a délután két órai randevúra.

–Ennyi?- kérdezte Kökényessy Ida tanárnő. Azt hiszem igen-válaszolta Fiona. Akkor lenne még egy kérdésem: A rózsán kívül még melyik virág a szerelem virága?

Fiona:-A piros tulipán.

-Köszönöm-mondta Kökényessy Ida.

-Olívia, most tiéd a szó!-mondta Hilda tanárnő

-Készen állsz?-Igen-bólintott Olívia, aki a virágnyelv témakört választotta, melynek alkérdéseként azt a feladatot kapta, hogy fejtse ki, hogy a kémek, összeesküvők hogyan üzentek egymásnak virágnyelven?

Olívia: Például a virágok számával, attól függően, hogy hány gyöngyvirág volt egy csokorban, ki lehetett számolni a találkozás óráját. 1 szál virág - éjfél után 1 óra stb. A napokat pedig akáclevélkékkel jelölték: ma: 1 levél, holnap: 2 levél stb... Más és más időpontot javasolt az egyes virágok megválasztásával az, aki találkát kért imádottjától: a hervadó rózsa 1, a vaníliavirág 2 órán belüli találkát jelentett, és így tovább. Mindennek megvolt a maga árnyalt jelentése: a lekonyuló virágok éppen ellenkező mozgásirányú vágyat fejeztek ki. Ha a nő- válaszként-a hajába tette az imádójától kapott virágot, az elutasítást jelentett, ha ellenben a keblére tűzte, akkor ezzel azt fejezte ki, hogy viszonozza a férfi szerelmét.

-Köszönjük, letelt az idő-mondta Hilda tanárnő.

Fiona-vette át a szót Carradora mágus, egy szöveg jelenik meg előtted, amiben van egy tárgyi tévedés, keresd meg!-

„A lonc a szerelem és a hűség szimbóluma volt. A görög mitológiában a híres szerelmespár, Daphnis és Chloe csak akkor találkozhattak a hosszú tél után, amikor a lonc kivirágzott.

Fiona kétszer is figyelmesen elolvasta a szöveget, majd a következő választ adta: „A hiba a szöveg tartalmában van mégpedig az, hogy a lonc meleg időben folyamatosan virágzik, s mivel Daphnis és Chloe Görögországban éltek, ahol a tél enyhe volt, így az állítás nem helyes.

-Mit tudsz még a loncról?-kérdezte Som Borbála tanárnő.

Fiona:-Ajándékba hozni azt jelenti, hogy valaki férjhez megy még abban az évben. Skóciában loncágat lógatnak az istállókba, hogy megvédje az állatállományt a boszorkányoktól. A gyerekek szeretik kiszívni belőle a mézet, a felnőttek pedig zöldségfőzelékként fogyasztják. -

–Excellent!-mondta angolul Som Borbála, akinek, mivel skót származású volt, jólesett, hogy Fiona megemlítette a skót hagyományokat is a lonccal kapcsolatban.

-Utolsó döntő kérdésem Fionához-mondta Carradora: -Mi történik, ha a lonc levét magunkra fecskendezzük?-

Fiona: -Szenvedélyes álmot hoz.-

-Köszönjük.-

És most Olívia te következel: -Mit okoz a boglárka sárga ragacsos leve?

Olívia:-Véres hasmenést, mérgező a tehenek számára. -

-Köszönöm. A versenynek ezzel vége. Kérjük a zsürit, hogy döntsön.-mondta Hilda tanárnő a mikrofonba.

A zsüri ott a pódiumon összedugta a fejét, hogy megvitassa, hogy a két versenyző közül ki kapja az Arany Galagonya ágat. Közben a hangszóróból kellemes zene szólt. Amikor körülbelül 10 perc múlva Fehér Kála és Carradora a mikrofonhoz lépett, Hilda tanárnő lekeverte a zenét:

Az igazgatónő ekkor jelentőségteljesen a zsüri tagokra nézett és megkérdezte, hogy:-Tisztelt Carradora elnöknő, tisztelt zsüri tagok, meghozta-e a zsüri a döntést?

-Carradora, rávágta, hogy: Igen!-

-Megvan a győztes neve?-Igen.–bólintottak rá mindhárman.

-Akkor arra kérjük, hogy a zsüri elnöke ismertesse:

Carradora felállt és odalépett a mikrofonhoz:- Először is gratulálok, főként a diákoknak, de az őket felkészítő tanáraiknak is a nagyszerű teljesítményhez, mert mindkét leányzó tündöklő tudásáról tett ma tanúbizonyságot!

Fiona, mivel te vagy az idősebb, a Te értékeléseddel kezdeném: lexikális és tárgyi tudásod bámulatra méltó. Szókincsed gazdag, kifejezésmódod logikus és világos. Olíviáról ugyanezeket tudom elmondani, de mivel csak egy diák kaphatja meg az Arany Galagonya díjat, így mégis dönteni kellett. Nos, Olívia! Az igaz, hogy a kifejtendő kérdésed, nehezebb volt, mint Fionáé, de nem figyeltél arra, hogy a kémek virágnyelvéről kellett volna beszélned, nem pedig a szerelmesekéről. Ezen múlott hát a végső győzelem, ami azt jelenti, hogy az Arany Galagonya ágat az idén Fiona nyerte el, tiéd a második díj, a Tündér Körte.- Ezzel ünnepélyesen átnyújtotta a győztesnek, aki miután megköszönte felmutatta a díjat a közönségnek. Erre kitört az éljenzés.

Fiona azonban köszönő szavak helyett egy nagyszerű gesztussal maga mellé húzta Olíviát és felemelte a jobb kezét. Ebben a győzelmi pózban fotózták le őket az iskolai újság számára. És amikor mindenki azt hitte, hogy a hangulatot már nem lehet tovább fokozni, kinyílt az UFO stadion teteje, és színes porfelhő kezdett szállingózni az égből. Hilda tanárnő gyorsan hindu zenére váltott, mire a diákok a lelátókról a stadion közepére tódultak, majd a zene ritmusára, elkezdték egymást dobálni az égből érkező festék patronokkal. Kisvártatva a szivárvány minden színében pompázó kavalkádot lehetett látni, az emberek a közben eleredt esővíztől egyre mocskosabban, de teljes extázisban táncoltak, mert a diákok és tanárok kitörő jókedvét még az eső se tudta elmosni. Ebben az eufórikus hangulatban az igazgatónő minden erőlködése ellenére sem tudta beolvasni Carradora mágus üzenetét, így Hilda tanárnő a nagyképernyőre vetítette ki:

Kedves Virágtündér Iskola tanárai és diákjai!

Június 20-ára, a galagonya ünnepre visszatérek, csülkös bablevessel és sült szalonnával várjatok (Mert Carradora mágus a testes ételeket kedvelte)!

Üdvözlettel: Carradora

Szivilla, blogger, amatőr mese és fantasy író, újságíró

Irodalom és nyelvszakos gimnáziumi tanárként kezdtem a pályafutásomat, de mindössze 7 év tanítás után az életem hirtelen 180 fokos fordulatot vett. Legalább tízszer költöztem, négyszer váltottam országot, kétszer kontinenst. Minden kezdet nehéz volt, de mégis jó volt valamire! Megtanultam 6 idegen nyelvet, rengeteg barátot szereztem, és tulajdonképpen minden nap tanulok valami újat, amit szeretnék másokkal is...


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!