Azok a gazfickó bacik és vírusok

  • 2023.
    ápr
  • 17

CVCK
Azok a gazfickó bacik és vírusok / Első rész./
Volt egyszer egy kislány, akit Mirtillnek hívtak, hét éves volt, és már nagyon várta az őszt, hogy mehessen iskolába.Az Alföld szívében lakott a szüleivel és a nagymamájával.Egy nyári nap reggelén ú...

Kép forrása: saját fotó

CVCK

Azok a gazfickó bacik és vírusok / Első rész./

Volt egyszer egy kislány, akit Mirtillnek hívtak, hét éves volt, és már nagyon várta az őszt, hogy mehessen iskolába.
Az Alföld szívében lakott a szüleivel és a nagymamájával.
Egy nyári nap reggelén úgy döntöttek,a nagyival, hogy kimennek gombászni a rétre és mire  nagyon felmelegszik az idő, akkorra haza is érnek. Abban reménykedtek, hogy a sok eső után, biztosan találnak sokféle finom gombát.
Mirtill nagyon jól ismerte már a gomba fajtákat, meg tudta őket különböztetni, hogy melyik az ehető, és melyik a mérgező. Ismerte az itt termő gyakori fajtákat mint a : Szegfű, Pöffeteg, Tinorú, Csiperke, Róka, Sampion, Őzláb.... 
Miközben tele szedték a náluk lévő kosárkákat, a nagyi a réten lévő gyógynövényeket is megismertette a kis unokájával. Azokból is szedtek, hisz a nagyi nagyon értett hozzájuk. Télire leszárította őket, és fel is használták.
Jól elszaladt az idő, már készülődtek is haza, mert igencsak meg éheztek, a friss levegőn, és hallották a torony óra hangját, mikor délben harangozott.
Az égen csúnya fekete felhők gyülekeztek, és feltámadt a szél is, de a nagyi remélte, hogy még a vihar előtt hazaérnek. Sajnos eléggé fájtak a lábai, és nem tudott nagyon sietni, ezért aztán utol is érte őket a vihar. Hatalmasakat dörgött, villámlott és már közel jártak a házhoz, de mégis bőrig áztak.
A nagyi ráparancsolt a kis unokájára, hogy azonnal öltözzön át, de nem tette, inkább  nézte, ahogy a nagyi válogatja széjjel a gombákat.
Kis idő múlva nagyot tüsszentett, majd még egyet és még...
A nagyi megijedt és azonnal rászólt, hogy : - Még mindig itt vagy te lány? Nem meg mondtam, hogy azonnal öltözz át? Anyád leszedi a fejem, ha beteg leszel és többé nem enged el velem sehova, ezt akarod?

 


Azonnal ott hagyott csapot, papot és kézen fogva vitte a kislányt be a szobájába és átöltöztette. Mind kettejüknek csurom vizes volt a ruhája, és a nagyi is gyorsan átöltözött, és elkezdett tüsszögni ő is.
Na Mamóka látod látod? Te se öltöztél át, most aztán jól nézünk ki, ha mindketten betegek leszünk – mondta szomorúan a kislány.
Gyorsan ittak egy jó meleg gyógyteát mézzel és citrommal, majd lefektette a kis unokát, és oda kuporodott mellé a nagyi is. Mindketten el is aludtak. Már az étvágyuk is elment.
Késő délután arra ébredt Mirtill, hogy az anyukája beszélget a nagyival és számon kéri rajta, hogy : - Mama mi volt ez a kupi a konyhában? Megérte az a sok hülye gomba? Most aztán jól nézünk ki, ha jól megfáztatok mindketten. Hogy vigyáztál a kislányomra, ha  magadra se vagy képes hmm??
A nagyi nem szólt semmit, várta, hogy a lánya lenyugodjon. 
A kislány kiment és megölelte, megpuszilta az anyukáját és azt mondta, hogy : - Anyuci kérlek ne haragudj a Mamókára, én akartam menni mindenáron. Nem lesz semmi baj meglátod.
Az anyuka megpuszilta a gyerek buksiját és azonnal érezte, hogy lázas. Az anyukák már csak ilyenek! Még azt is megmondta , hogy ez nem csak hőemelkedés. A lázmérő 38,5 -öt mutatott. Azonnal adott neki lázlehúzó tablettát és  telefonált a doktornak. 
Ismét kapott gyógyteát, nem volt étvágya sem, kedvetlen volt és bágyadt, így azonnal ágyba is dugta az anyukája, Barbi. Szinte azonnal el is aludt. 
Nem aludt sokat, mert bedugult az orra és felébredt. Érezte, hogy a torka is fáj. Kint sötét volt már, de benn égett a kislámpa, mert senki sem szerette a sötétet.
Az ablak felé nézett, mert onnan hallott valami neszt. Hát azt látja, hogy az ablak párkányon belül ott kuncog egy zöld kerek formájú valami és ugrál, mint aki örül.
Te meg mit vigyorogsz  és ki vagy te? - kérdezte Mirtill.
Én az a baktérium vagyok, aki miatt most neked fáj a torkod hihi !- mondta a zöld baci és még jobban vihogott.


Újabb zaj és egy másik gombóc -féle valami gurult az előző mellé, ami kék színű volt. Egymásra néztek és vihogtak.
Te ki vagy? Te is baci vagy?- kérdezte a kislány.
Naná, hogy az vagyok kicsi lány! Én miattam dugult el az orrocskád, és ha rajtam múlik, még jobban el fog hihi...!!- örömködött az undok baci.
A kislány nem érezte jól magát, fájt a pocakja és úgy érezte, hogy mindjárt hányni fog.
Ekkor látta meg, hogy újabb betolakodó gombóc gurult a másik kettő mellé. 
Én miattam fáj a pocakod ! - mondta kérdés nélkül a sárga színű tüskés baci.
Mirtill némán nézett  és kezdett nagyon félni. Ekkor egy piros gombóc gurult a többi mellé.
Te vagy a felelős azért mert lázas vagyok?- kérdezte Mirtill az újabb jövevényt.
Igeeeeeen... én hát! És gondoskodom róla, hogy még jobban fel is menjen a lázad kicsi lány hihi ! - együtt vihogott a többivel.
Annyira bántotta a kislány  érzékeny fülét az éles hang, és annyira félt, hogy sikítani kezdett és zokogva hívta az anyukáját. 
Barbi,az anyuka ijedten rohant be a kislányához, aki rémülten ugrott a nyakába és próbálta elmondani, hogy kik vannak ott az ablak párkányon. Az anyuka persze ebből semmit sem látott. -Nyugodj meg kicsikém, itt maradok veled és nem engedem, hogy bántson bárki is jó? Mindjárt itt lesz a doktor bácsi és meg fog gyógyítani kincsem.- mondta az anyuka a rémült könnyes szemű gyerekének, majd folytatta: - Elfogjuk zavarni azokat a csúnya bacikat és vírusokat, mert mi vagyunk az erősebbek tudod kicsikém?- mondta Barbi a kicsi lányának, aki szép lassan meg is nyugodott. Jól tudta, hogy amit az anyukája mond, az mindig igaz, és úgy is lesz.

folyt. köv.

Cynthia Nagy, Író, költő

Ezt a mesét írta: Cynthia Nagy Író, költő

Nagy Cynthia vagyok, az Alföld közepén születtem. Több magazinban és Irodalmi folyóiratokban jelentek már meg verseim, írásaim. Számos Antológiákban is szerepeltek alkotásaim. A Cserhát Művészkör állandó szerzője és tagja vagyok. Nivó és Lyra dijat kaptam, valamint Költői díjat. 2022-ben Költői Arany oklevelet kaptam. 2023.-ban Cserhát Aranytoll dijas lettem.

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!