Barion Pixel

Bazsa Nyuszi kalandjai: Bazsa Nyuszi találkozása Húsvéti Nyuszival


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Azt kérditek, hogy ki is Bazsa Nyuszi? Ő nem ám egy odvas fában tanyát verő hosszú bajszú erdei nyuszi, nem is egy káposztán élő, kerti tapsi-hapsi. Ő egy kétéves kislány hosszú fülű, kopott hamvas-sárga szőrű, pihe-puha kabala-nyuszija. Vele van, ha elalszik...

Kép forrása: saját készítésű

Azt kérditek, hogy ki is Bazsa Nyuszi? Ő nem ám egy odvas fában tanyát verő hosszú bajszú erdei nyuszi, nem is egy káposztán élő, kerti tapsi-hapsi. Ő egy kétéves kislány hosszú fülű, kopott hamvas-sárga szőrű, pihe-puha kabala-nyuszija. Vele van, ha elalszik, ha fáj a fogacskája, ha játszik, ha örül, ha bánatos. Figyeli, vigyáz rá, minden lépését követi, ha sír, ő vigasztalja. Milyen egy megbízható, hűséges nyuszi ez! De vajon miért hívják Bazsának? Senki sem tudja, alighanem csak a kislány maga. Az ő kalandjairól olvashattok most.

Bazsa Nyuszi mindig nagyon izgatott volt, amikor a Húsvét közeledett. Húsvéti Nyuszival még sosem találkozott. Minden évben hiába próbálta kilesni, sosem sikerült. Húsvéti Nyuszi olyan titokban, olyan gyorsan dolgozott, olyan fürgén helyezte el a tojásokat, ajándékokat, hogy nem lehetett rajtakapni. Egy-kettőre végig ugrált a kerten, házon és már tovább is állt. Pedig Bazsa Nyuszi nagyon kíváncsi volt rá: hogy nézhet ki, hasonlít-e egyáltalán rá? És mivel ő is csak nyuszi volt, szeretett volna kicsit tanulni tőle, hogy ne hozzon szégyent nyuszi-voltára, és ő is meg tudja lepni Szonjácskát és Alexkát egyszer egy igazi hímes tojással.

Idén elhatározta, hogy kieszel valamit, hogyan tudja meglesni Húsvéti Nyuszit. Valami csali kell, ami kizökkenti őt a gyors munkavégzésből. Mit szeret a Húsvéti Nyuszi? Megvan! Hát ő is csak egy nyuszi, bizonyosan szereti a sárgarépát! Máris megvolt Bazsa Nyuszi terve.

Húsvét reggelén, amikor még minden csöndes volt, kiosont a kertbe és varázstarisznyáját hívta segítségül: egy fonott kosárnyi friss, illatos, zamatos, ropogós sárgarépa csokrot húzott elő belőle. Senki nem tudna ennek ellenállni! Kirakta hát a kert közepébe, majd elbújt egy mogyoró bokor mögé és várt, figyelt türelmesen. Már majdnem elbóbiskolt, amikor hirtelen mintha a szél söpört volna végig, egy gyors suhanásra lett figyelmes. Mintha villám cikázott volna át a kerten, Bazsa Nyuszi csak kapkodta a fejét, de nem látott semmit. Nem sikerült a tervem – szomorodott el, de éppen akkor valami mozgolódást vett észre a kert közepén a répa kosárnál. Ki tudta venni a körvonalakat: két nagy fehér fül, két óriási tappancs, izmos, magas termet, gyönyörű vastag fehér bunda.  Ő volt Húsvéti Nyuszi, akit a szaladgálás közben megcsapott a friss répa illat és odacsábította a kosárhoz. Épp beleharapott volna az egyikbe, amikor Bazsa Nyuszi megszólította: „Húsvéti Nyuszi! De örülök, hogy megismerhetlek! Úgy vártalak már!” Húsvéti Nyuszi meglepetten fordult hozzá: „Te meg ki vagy?” „Bazsa Nyuszi vagyok.” „Nyuszi?? Na ne röhögtess!” Végignézett Bazsa Nyuszi kopott sárga bundáján, lógó fülén, apró termetén és elnevette magát. „Te nem lehetsz nyuszi! A nyuszik olyanok, mint én! Hol az izmos termeted? A szép, tiszta bundád? Az égbe meredő füled? Az óriási tappancsod, amivel nagyot tudsz ugrani?” Bazsa Nyuszi elszégyellte magát. „Nekem ilyenek nincsenek”, válaszolta visszahúzódóan. „Hát akkor mi benned a különleges?” Bazsa Nyuszinak hirtelen felcsillant a szeme. „Van varázstarisznyám!”, mondta büszkén, ami azonnal láthatóvá is vált a bundáján átvetve. „Ezzel segítek mindenkinek! És ami rosszul sikerül, jóra fordíthatom vele!” Húsvéti Nyuszi kicsit megenyhült. „És mit akarsz tőlem? Sietnem kell, ki kell szállítanom még a piros tojásokat, ajándékokat, de előtte befalok még pár finom répát, attól nagyobb erőre kapok.” „Taníts meg rá, hogyan kell igazi, szép hímes tojást festeni!” Húsvéti Nyuszi még nagyobbat nevetett. „Hogy képzeled? A húsvéti tojást csak a Húsvéti Nyuszi készítheti. Nem adhatom ki a titkot senkinek!” Bazsa Nyuszinak legörbült a szája. „Akkor taníts valami trükköt, csak egy kis apróságot! Úgy szeretnék én is ajándékot adni Szonjácskának és Alexkának. Nem hozhatok szégyent miránk nyuszikra, hogy én nem tudok tojást festeni.” Húsvéti Nyuszi megsajnálta. „Egye fene, mutatok neked egy ügyes technikát, de a teljes titkos eljárást nem mutathatom meg!”

Így történt hát, hogy Bazsa Nyuszi találkozhatott Húsvéti Nyuszival és tanult tőle egy tojásfestési technikát.

Amikor Szonjácska és Alexka felébredtek és megreggeliztek, rögtön bevetették magukat a Húsvéti keresgélésbe. Hova rejthette Húsvéti Nyuszi az ajándékokat? Egymás után bukkantak rá a gyönyörű mintájú, kézzel készített, tökéletesre festett tojásokra. A kertben a rózsabokor alatt, a diófa ágán lógva, a locsolókanna mellett, a házban az ágy alatt, a kilincsre akasztva, örvendezve gyűjtögették össze mindet.

A kertben, a játék-házikóban egy foltos, halványpiros tojást találtak cikk-cakkos ferde fehér mintával. Ez a tojás nem olyan volt, mint a többi, nem volt olyan tökéletes, nem volt olyan szabályos a mintázata. Hát képzeljétek, ez volt Bazsa Nyuszi tojása, így sikerült elsajátítania Húsvéti Nyuszi tudományát! De szívvel-lélekkel készítette és Szonjácska és Alexka épp úgy örült neki, mint a Húsvéti Nyuszi ajándékainak! Sőt még jobban is, hiszen krix-krax betűkkel írva egy cetlit találtak alatta, amire rá volt írva: Bazsa Nyuszitól.

Bazsa Nyuszi pedig azontúl minden Húsvétot magabiztosan várt, hiszen egy kicsit ő is Húsvéti Nyuszivá vált azon a napon.

Itt a vége, fuss el véle!

 

Benedek Henrietta, amatőr író

Ezt a mesét írta: Benedek Henrietta amatőr író

Angoltanárként dolgozom egy középiskolában és szabadidőmben az unokaöcsém és unokahúgom számára írtam meséket, Bazsa Nyuszi kalandjai címmel, amely mára már kilenc mesét foglal magába. Ezeket a meséket az unokahúgom kabalanyuszija ihlette.


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!Sütibeállítások