Hétfejű Gyuri


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Messze innen Legendaföld hetedik határában, ott ahol a Sárkánybirodalom élte békés napjait, élt a Jószerencse sárkány:
Hétfejű Gyuri
Tűzpiros színéről azonnal felismerte az, aki ránézett. De a szárnya olyan kicsi volt, hogy csak legyezgetni tudta ma...

Kép forrása: Magyar Népmesék: Sárkányölő Sebestyén

Messze innen Legendaföld hetedik határában, ott ahol a Sárkánybirodalom élte békés napjait, élt a Jószerencse sárkány:

Hétfejű Gyuri

Tűzpiros színéről azonnal felismerte az, aki ránézett. De a szárnya olyan kicsi volt, hogy csak legyezgetni tudta magát, ha nagy hőség volt nyár idején.

Így hát nem repülve vitték a szerencsét a megrendelőknek, hanem kis papírsárkányokra írva röpítették szélnek. A pajkos szél meg úgy fúj, ahogy akar. Hol erősebben, hol meg gyengébben. Így a 

jószerencse megérkezése is a kérelmezők szerencséjére volt bízva.

No, ezzel Hétfejű Gyuri igazán nem törődhetett. Rengeteg dolga volt a saját hét fejével. Ugyanis minden fej külön-külön rajongott valamiért. Mondhatjuk úgy is, hogy más-más hobbinak élt.

Első Gyuri imádott főzőcskézni.

Második Gyuri a röplabdáért volt oda.

Harmadik Gyuri folyton a számítógépen üldözte a nagy Mumust.

Negyedik Gyuri állandóan a gitárja húrjait tépte.

Ötödik Gyuri élt-halt a finom süteményekért.

Hatodik Gyuri éjszakánként a csillagokat kémlelte.

Hetedik Gyuri a virágokat, a lepkéket szerette.

Valahogy egyezségre jutottak, így szabad óráikban mindegyik fej élhetett kedvenc hobbijának.

Hétfőn Első Gyuri finom ételeket főzött testvéreinek. Kedden Második Gyuri a röplabdapályán vívott ádáz mérkőzéseket Hétfejű Gusztival. Besegítettek mind a heten. Akarom mondani, mind a tizennégyen. Szerdán Harmadik Gyuri a legújabb Mumusharcos játékkal küzdött halálra a számítógépen barátaival. Csütörtökön Negyedik Gyuri 

hangfalaitól rengett az egész sárkánybarlang, ahogy fülsüketítően sivította a gitár húrjait. Pénteken Ötödik Gyuri boldogan habzsolta Aliz cukrászdájának finom süteményeit, míg a testvérei vödörnyi fagylalttölcsérből nyalogatták a szivárványszínű édes jéggömböket. Szombaton Hatodik Gyuri elővette a távcsövét és egész éjszaka a messzi univerzumot tanulmányozta, a többiek meg ásítoztak mellette egész éjszaka. Már felfedezett három bolygót, két csillagködöt, hat üstököst. Ezt mind megosztotta a Sárkányföldi Központi Csillagkutatóval.  Vasárnap Hetedik Gyuri a réten futkározott a virágok között, és pillangókat kergetett.

Így ment ez évszázadokon át, mert a sárkányok nagyon sokáig élnek. Igen ám! De egyszer csak úgy érezték külön-külön, hogy a többiek megőrjítik a hobbijukkal. Egy kis magánéletre vágytak, csendre, vagy éppen fülsüketítő zajra, ételek ízére, virágok illatára, sütik édességére, az éjszaka titokzatosságára, és így tovább…

6. Gyurit megőrjítette 4. Gyuri gitárja.7. Gyuri a réten szaladgált volna, miközben 1. Gyuri griffmadár combokat pácolt. 3. Gyurit éppen akkor hívták ki barátai egy számítógépes döntőre, mikor 2. Gyurit a röplabdapályán várta Guszti. Szóval összevesztek, kiáltoztak. Egymás szemére hányták a másik hobbiját. Végül az indulattól fejük lilára változott.

A szerencsekívánságokra sem tudtak összpontosítani. A kívánságok csak gyűltek a barlang körül. A sok kis kívánsághajók, színes papírsárkányok, fehér lufik, halványkék sóhajszalagok, mind eltömítették a barlangból eredő forrás medrét. Úgy belefáradtak a sok kiabálásba, hogy a végén már csak tüzes szikrákat pöffentettek egymásra. Mindaddig, míg megjelent náluk Hód Berci az építési vállalkozó. Igen jó híre volt, nagy tudása tiszteletreméltó a várépítkezések terén.

 • Idefigyeljetek, ti pupákok! Ha magánéletre vágytok, építek én nektek magánlakosztályt az öreg erdőszéli Hársfára. Nekem utamba esik, vastag a törzse, a múltkor is csak siránkozott milyen egyedül érzi magát.

 

- Csak nem akarsz véget vetni az életének? – szörnyülködött 7. Gyuri a növények védelmezője.

- Abból nekünk se lenne semmi hasznunk! – sopánkodott 4. Gyuri a gitáros.

- Jó magas fa. – tűnődött 6. Gyuri a csillagász.

- A törzse meg odvas. Konyhapolcokat lehetne elhelyezni benne. – Így 1. Gyuri a szakácsok gyöngye.

- Közel van Aliz cukrászdája! – lelkesedett 5. Gyuri.

 • Én meg hová tegyem a számítógépemet? - töprengett 3. Gyuri.
 • - Nekem mindegy, csak nézhessem a tv-n a röplabda világbajnokságot, ha éppen nem pattogtatom a labdát Hétfejű Gusztival! – vonta meg a vállát 2. Gyuri.

  - Azt eszeltem ki, - lépett közelebb Hód Berci, az építési vállalkozó, s kiterítette jókora lapulevélre karcolt terveit, – hogy minden fejnek építek egy-egy lakosztályt a fa ágai közé. Így nem kellene lépcsőt mászni. Együtt is lehettek, de külön is vonulhattok, ha úgy kívánjátok.

  Megegyeztek.  Hód Berci gyors és jó munkát végzett. Hamarosan elkészült a Szerencsesárkány Ágpalota. Csak Hét pagodának nevezték ezen túl. Mind a hét fejnek külön házikóval.

 • Az öreg hárs harmatkönnyeket csepegtetett, a meghatottságtól, mikor beköltöztek. A tövében építette Hód Berci a konyhát az étkezőt és a nappalit. Volt közös hely a szerencsekívánságok postázásának. Meg is indult a munka. Sok behoznivalójuk volt a veszekedéssel töltött idő miatt. Közben finom illatok töltötték be az alsó szintet.

  Ha egyedüllétre vágytak,

  Első Gyuri a nappaliban konyhaművészeti blog-ot szerkesztett az interneten. Második Gyuri röplabdamérkőzéseket nézett a tv-n.

  Harmadik Gyuri a számítógépe billentyűzetét csapkodta miközben üldözőbe vette a Nagy Mumust.

  Negyedik Gyuri a gitárján új szerzeményét gyakorolta.

  Ötödik Gyuri csoki papír gyűjteményét rendezgette.

  Hatodik Gyuri lakott a legmagasabban. Volt helye a három újonnan beszerzett távcsőjének. Minden este az univerzum titkait kutatta.

  Hetedik Gyuri pedig a lepkék kergetése helyett, az ablakából madár megfigyelésbe fogott.

  Hód Berci pedig, miután kitakarította a barlangból eredő patak medrét, új tórendszer építésébe kezdett.

Ha valakinek közületek az utóbbi időben nem volt szerencséje, most már tudja mi volt az oka.

 

-Papp Mária Ibolya

Papp Mária Ibolya, amatőr

Ezt a mesét írta: Papp Mária Ibolya amatőr

Amatőr írónak vallom magam, holott megjelentek meséim novelláim sokféle pályázaton. Korom tetemes, ezért gyakran találkozom olyan kiadói véleményekkel, hogy nem a kor divatja szerint írok. Egy mesét hogyan másként lehet megírni, mint elmondani az unokáimnak s ők rajonganak érte? Vagy az ő szájukból hallani pici történekteket, s magam alakítom át mesévé? Vallom, hogy a mese erkölcsi lecke, mely didaktikus hatásáv...


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!