HOL VILÁGíT RUDOLF ORRA 4. RÉSZ


http://mocorgohaz.hu/

Hol világít Rudolf orra
4 .A KILENC SZÁNHÚZÓ MEGTALÁLÁSA
Táncos
Szimat  Joe magánnyomozó  egy magas irodaház alagsorában bérelt irodát magának. Épp egy hetilap Különleges hírek a nagyvilágból rovatát böngészte, hátha talál valami felderíteni valót....

Kép forrása: PEXELS

Hol világít Rudolf orra

4 .A KILENC SZÁNHÚZÓ MEGTALÁLÁSA

Táncos

Szimat  Joe magánnyomozó  egy magas irodaház alagsorában bérelt irodát magának. Épp egy hetilap Különleges hírek a nagyvilágból rovatát böngészte, hátha talál valami felderíteni valót.  A nagyítót föl– le tologatta az apróbetűs  sorok felett, hogy jobban lásson. Az egyik hír arról számolt be,  hogy Alaszka Valdez nevű városában vidám táncmulatsággal köszöntötték a hideg hónapok eljövetelét.  A neves eseményen a talpalávalót a híres Old river  zenekar szolgáltatta.  Hol ringató lassú zenével,  hol igazi ugrálós talpalávalóval kápráztatták el az egybegyülteket. Amikor a zenekar szünetet tartott, és  a táncolok vissza akartak  menni az asztalaikhoz,  a vendéglő  felől különös hangra figyeltek fel.  Ütemesen kopogott valakinek a cipője, mintha egy vérbeli step–táncos rejtőzne a félhomályban.

-Vajon ki lehet ?  – találgatták. Mindenki arrafele nézett, de nem volt ott más mint néhány mosómedve, pár kutya akik a kidobált ételmaradékon osztozkodtak a termetes kukák mellett.   Aztán egy  rénszarvas,  aki  Fred Asternek képzelte magát,  úgy dobolt a patáival, olyan önfeledten és vidáman hogy mindenki látni szerette volna közelebbről is ezt a fantasztikus előadást.

-Ilyen nincs – álmélkodtak –, gyertek, nézzük meg közelebbről!

 Az emberáradat megindult a rénszarvas felé. A tömegben villant egy  fényképezőgép vakuja is, ettől  az állat megijedt, és riadtan elmenekült a várost övező erdők irányába szarván egy kockás flanellinggel, mert menekülés közben leszakított egy alacsonyan kihúzott ruhaszárító kötelet.  A hír alatt egy elég homályos fénykép is látható volt  a patás táncosról .

Szimat Joe,   aki néhány napja  a vasútállomáson olvasta a rénszarvasos füzetecskét, azonnal tudta, ez csakis Táncos lehet.

-Az én szimatom sosem téved!

 Rögtön a tettek mezejére lépett.  Felhívta a légitársaságokat megtudni  hogyan juthat el Alaszkába, mikor indul a legközelebbi repülőgép, hogy nyomába eredhessen és pórázvégre kaphassa Télapó ellopott rénszarvasainak egyikét. Értesített néhány amerikai kollegáját is, akik szívesen csatlakoztak hozzá , hogy minél gyorsabban és sikeresebben kerítsék elő Táncost.

Mennydörgés

Eva Ponti  olasz  állatorvos egy Nápolyban megrendezett orvosi konferenciáról utazott hazafelé. Az IT4877–es Milanóba tartó repülőjárat fedélzetén az előtte lévő üléshálóban keresgélt valami olvasnivalót,  amikor kezébe akadt  a Keressük meg a rénszarvasokat  című füzetecske. Állatorvos  lévén nagy érdeklődéssel nyitotta ki és kezdte el olvasni, de a tabletta,  amit bevett  hányinger ellen gyorsan elálmosította és elaludt.  A repülőgép légörvénybe került, s az ide–oda  rázkodástól  felébredt.  Hírtelen  eszébe jutott egy  jópár hónapja történt eset, amikor egy  gazdaságból érkezett a hívás, ahova már többször ment ki  állatokat gyógyítani. Voltak  ott kacsák, libák, disznók, tehenek, szamár, ló, kecske   és egy rénszarvas. A gazda azt mondta, beteg a rénszarvasa. Mindig nagyon mélyen, erősen szokott hangot adni ,  s ha elbőgte magát, a többi állat összerezzent, mint vihar előtt, amikor dörög az ég és le akarna szakadni . Egy hete a rénszarvasnak nincs hangja. Amikor bőgni akar, semmi hang nem jön ki a száján, csak erőlködik,   majd belefullad az erőlködésbe, de hiába. A libák folyton gágognak, a kacsák hápognak, röfögnek a disznók, mekeg a kecske egész nap. Bábeli zűrzavar van azóta.  Nincs aki kordában tartsa a többi állatot.  A sok mézes teától, a meleg nyaksáltól,  a gondos ápolás és szeretetteljes gondoskodástól visszajött a rénszarvas hangja, de látszott rajta, hogy nem érzi jól magát a háziállatok   társaságában. Azt javasolta a gazdának, talán jobb helye lenne  egy nemzeti parkban, erdőben szabadon a saját fajtársai   között. Hogy is van?  Kapta elő ismét a füzetecskét.

..    Mennydörgés , ha a mély hangján elbömböli magát,  mintha az ég készülne leszakadni vihar előtt.. 

-Ez ő lesz. Teljesen ráillik a leírás  –  mondta izgatottan a mellette ülő utasnak, aki mit sem értett a dologból.  Eva Ponti  alig várta, hogy Milánóban  landoljon a repülőgép és telefonálhasson a  gazdának, megtudni ott van–e még nála a mélyhangon bőgő rénszarvas.

Pompás

Hans Bécsben a Schönbrunni állatkertben dolgozott,  a patás állatok  gondozójaként.  Büszke volt a munkahelyére, mely a világ legrégebbi állatkertjeként volt ismert.    Volt egy kedvence a rábízott patások között. Egy rénszarvas. Karcsú, kecses állat, előkelő tartással. Ha a tó mellett haladtak el, a víz fölé hajolt és  a tükörképében gyönyörködött. Illegett –billegett, ha saját árnyékát látta, és ellöködött mindenkit az ablak elől, mert látni akarta magát az ablaküvegben.

-Ne izgulj, nincs pattanás az orrod hegyén – mondta neki Hans nevetve –, és a frizurád is tökéletes. Jöhetnek a lánykérők, szép vagy!

Hans éppen munkába tartott. Egy idős hölgy szállt fel a villamosra, és Hans udvarisan átadta az ülőhelyet.

-Köszönöm, fiatalember, maga igazán kedves, de csak 2 megállót megyek, az állatkertben találkozom az unokámmal, a majomház előtt.

-Én az állatkertben dolgozom , szívesen odakisérem! – ajánlotta Hans . A majomház előtt az idős hölgy a kezébe nyomott valamit. Egy füzetecske, Keressük meg a rénszarvasokat  címmel.

-Ezt magának adom, én már elolvastam. Viszont látásra, és mindent köszönök! – búcsúzott el.

Hans bele akarta dugni a zsebjébe, de valami erős késztetést érzett, hogy előbb olvasson bele. Rögtön  megakadt a szeme valamin.

… Pompás pedig  a legcsodálatosabb, leghibátlanabb külsejű rénszarvas és szereti nézegetni magát  a tó tükrében, tó jegében, ablaküvegben, de a formás árnyékában is elörvendezik.

-Ez az én szépségem, igen, igen – örvendezett és még aznap este e–mailben felvette a kapcsolatot a Társasággal.

 

Rudolf

A 4.b osztály,  ahova Panka is járt Aranka néni osztályfőnök vezetésével  tanulmányi kirándulásra  mentek egy falusi  gazdaságba, ahol nem csak az állatok megtekintése simogatása, hanem több különleges játék és sportlehetőség is várta az odalátogatokat. A háziállatokon kívül néhány egzotikus állatfaj is képviseltette magát : egy csimpánz, mely ügyes akrobata és kötéltáncos hírében állt, és amint érkezett egy látogatókkal teli autóbusz cigánykerekezve és bukfencezve üdvözölte őket. Egy csíkos zebra és egy rénszarvas a  körbe–körbe táncoló struccok kifutójánál ácsorogtak.  A rénszarvas az orrát dörgölte a deszka  kerítéshez, mintha egy kellemetlen szúnyogcsípés után így akarna urrá lenni a viszketésen.  Panka egy ideje ott állt és figyelte.  Látta, hogy a fekete orr itt–ott piros.  Azt gondolta, hogy már vérzik az erős dörgöléstől. Elővett egy papírzsebkendőt, gondolta letörli az állat orráról a vért.   Amikor egész közel ment  hozzá, akkor vette észre, hogy nem vér az ami pirosodik, hanem mintha kopna a fekete festék, amivel az állat piros orrát befestették. A rénszarvas szemeiből a segítségkérést vélte kiolvasni.  Nem tudta mitévő legyen, odaszaladt az osztályfőnökéhez.

-Aranka néni, tessék jönni! Annak a rénszarvasnak be van festve az orra feketére és azt akarja, hogy segítsünk rajta!

-Ugyan már, Panka, hiszen minden rénszarvasnak fekete orra van! Miért lenne befestve?

-De a rénszarvas azt akarja,  hogy a feketeség lemenjen róla! Nézze! –Aranka néni is közelebb ment a rénszarvashoz és látta, hogy amint az dörgöli az orrát a deszkához, egyre jobban előtűnik a piros szín. Először ő is azt hitte, hogy talán véres,  de abban a pillanatban a piros kis folt ütemesen villogott,  mint egy  vészjelző lámpa.

-Ez Rudolf! A Télapó rénszarvasa!  –  kiáltották kórusban a gyerekek  és körülötte táncoltak,  karácsonyi dalokat énekeltek!  Panka azt gondolta, ezért nem találta senki Rudolfot, mert ha piros az orra, azonnal felismerték volna. Miután kiörvendezték magukat Aranka néni és a gazdaság vezetője gondosan lepucolták Rudolf orrát , majd értesítették a Rénszarvaskeresők Társaságát.

Táltos

Egy  török autosztráda melletti  kis étteremben  szakácsként dolgozott Semir. Egyik reggel hiába várta a friss zöldségszállítmányt, de nem érkezett meg, helyette csak egy üzenetet kaptak, miszerint nem tudunk szállitani semmit.   Kénytelen volt más beszerzési forrás után nézni, hogy az aznapra betervezett ételeket el tudja készíteni. Végül felhívta a tönkrement kertészetet is, hogy megtudja távolmaradàsuk okát, s főleg azt, hogy a jövőben lehet–e rájuk számítani. Megtudta, hogy elvállaltak egy rénszarvas felügyeletét pár napra, mert a gazdája elutazott . Mondta ugyan, hogy szoros felügyeletet igényel az állat,  mert szeret száguldozni, versenyre buzdítva a  szomszédos lovakat, szamarakat, de azt gondolták, hogy a  kis kertészetben legfeljebb a csigákkal kelhetne versenyre, mert nincsenek se lovak, se szamarak. Viszont a  nem mentek jól, mert a rénszarvas nem érezte jól magát a fészerben a kapák, ásók és gerebélyék társaságában. Folyton szökni akart, és előtte napokban ki is szabadult.  Mire sikerült újra megfogni, az eszeveszett  futkozástól , az őrült vágtától oda lett a veteményes. Letaposott mindent, ami útjába került. Salátát, paradicsomot, zöldbabot, káposztát, de még a szőlőtőkéket sem kímélte.  A gazdáját nem tudják elérni telefonon, de nem is jelentkezett az állatért, holott már a pár nap, amit elvállaltak, egy hete lejárt.  Sajnos a környéken nem fogadja be senki, mert gyorsan híre ment a történteknek, és nem tudják mitévők legyenek vele.

Semir egész nap szomorúan gondolt a rénszarvasra, az általa okozott kárra, de sajnálta is, mert nem szerette volna ha rénszarvas–burger válna belőle, ezért folyton valami megoldáson gondolkodott. Szeretett volna segíteni!  Munka után felült a kis robogójára, indulni akart volna haza, de a benzintank üres volt így eltolta a járgányt a közeli benzinkútra. Amikor fizetett,  a pénztár melletti pulton megakadt a szeme valamin. Az a valami egy füzetecske volt. Keressük meg a rénszarvasokat!

-Megnézhetem? – kérdezte a pénztárostól , aki álmosan bólintott válaszképpen. Semir letelepedett az egyik asztalhoz, ahol egy kamion sofőr kávézott, és elmélyülten olvasni kezdte a füzetet. Azt sem vette észre, amikor a szomszédja további szép estét kívánva elindult a kamionjához.   Amikor ahhoz a részhez ért az olvasásban, mely az egyik szánhúzót nagyokat szökkenő, szélvészként száguldozó állatként írta le, ezen elgondolkodott. Azon is, hogy a keresett állatok a világban bárhol lehetnek, bárhová eldughatták őket.    Ez az éghajlat nem egy rénszarvasnak való!  Annyira izgatott lett, hogy azonnal felhívta  veteményes kertet,  megtudni ott van–e még a rénszarvas. Szíve és az esze azt súgta,   ez csakis Táltos lehet!

 És a többiek –   Üstökos  CSillag, Villám és  Íjas

Pukk Nuncio felbérelt  rénszarvas tolvajai egy idő után úgy gondolták, hogy kaphattak volna több pénzt is ,  hiszen az állatok ide–oda szállítása, az utazás alatti élelmezése sok pénzt felemésztett. Hogy minél előbb megszabaduljanak az állatoktól, és  minél több nyereséget  hozzanak ki az üzletből, a  többieket  nem vitték el a megadott helyre, hanem egyszerűen eladták  őket  egy ázsiai  állatvásáron. Elég alacsony árat kértek értük, hogy biztos vevőre találjanak.Nem is kellett sokáig várniuk, hamar gazdára leltek  Egy üzbegisztáni  földbirtokos vásárolta meg őket. Hatalmas erdőiben és legelőin  szabadon élhettek az állatai.Natasa, a lánya   a számítógépen szörfözött, amikor egy felugró ablakban piros orrú rénszarvas integetett neki.  Többször is megjelent, már már agressziv klikk–követelőnek tűnt.   Natasa rákattintott  és  a rénszarvas figura beszélni kezdett.

Rudolf vagyok. A Télapó elrabolt rénszarvas csapatából. Még négy társam hiányzik. Üstökös, Íjas, Csillag és Villám.  Segítsetek megtalálni őket! Kattints a következő linkre, ahol  bővebben is olvashatsz rólunk.

Natasa  virtuális látogatást tett a megadott internetes oldalon, ahol elolvasta a rénszarvasok elrablását, ismertető jeleiket  és az eddigi  keresési–megtalálási eredményekről is érdekes beszámolót talált.  Eszébe jutott,  hogy az apja az elmúlt évben  négy különös rénszarvassal tért vissza az egyik vásárból   és emlékezett rá, hogy egyik rénszarvasnak  érdekes csillag alakú jel volt a homlokán. Meg is jegyezte, hogy milyen érdekes egyedi jel. Arra gondolt, hogy talán ez a rénszarvas Csillag, és a vele együtt érkező másik három rénszarvas lehet Üstökös, Íjas és Villám.  Igen, csakik ők lehetnek, mert az is eszébe jutott, hogy  az egyikük a szarvait egy fához dörgölte, és mintha picurka kis villámok cikáztak volna.

-Hogy találjuk meg őket ezekben a hatalmas erdőségekben? – kérdezte az apját– a nagy csordában hogyan talaljuk meg azt a négyet?

-Ez miatt ne aggodj! Mindegyik vásárolt állat kap egy sorszámozott bilétát, amit az egyik fülébe rakunk, mint egy fülbevalót. A sorszámok fel vannak írva, mikor raktuk fel, honnan került ide az az állat és mikor mi történt azzal az állattal.  Csak elő kell venni a nyilvántartást .  Meglátod, pár nap alatt megtaláljuk őket!

 

 

Fodor Gyöngyi, Író - regények, novellák, mesék

Régóta írok. Első megjelent mesém a Nők Lapjában volt, Utazás seprűnyélen címmel, majd megjelent egy mesekönyvem A királykisasszony fogyókúrája, magyarul és német nyelven is . A német nyelvű kiadás a Frankfurti Könyvvásáron mutatkozott be 2007-ben. Nemrég jelent meg egy meseantológia, Hétmérföldes mesék a címe, melyben A két vörösbegy c.mesémmel én is benne vagyok. Ugyancsak benne vagyok egy mesémmel...


http://mocorgohaz.hu/

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!