Hörcsögi születésnapi partjia


https://webshop.meskete.hu

Hörcsögi három éves lett.

- Arra gondoltam, hogy ebből az alkalomból rendezhetnénk egy születésnapi partit és meglephetnénk vele Hörcsögit - mondta Cincogi – mit szóltok hozzá?

- Jó ötlet! - biztosan nagyon fog neki örülni - mondták a barátai lelkesen. Izgatottan készülődtek a nagy meglepetésre. Hörcsögi ebből semmit se sejtett. A Hétpettyes erdőben megkérték a növényeket, és az összes lakót, hogy segítsenek a díszítésben. Így is történt. Amikor elkészültek ott virult az igéző tavaszcsalogató hóvirág, az illatos ibolya, a szemet gyönyörködtető jácint, a mennyei illatú nárcisz, a kedves kis krókusz, a bűbájos tulipán, a szerény kis nefelejcs, a pünkösdi és a bazsarózsa. Telis-tele volt a tisztás szebbnél szebb virágokkal. Ugyanis ott rendezkedtek be. Ó, és micsoda illat áradt! Medvici görgette az otthagyott, kivágott farönköket. Ezekből voltak az asztalok, illetve az ülőalkalmatosságok. A bokrok is a segítségükre voltak: a finom és nemes rózsabokor, az erdei málna, a galagonya, az erdei szamóca, és a mogyoró. A zamatos illatú hárs adta a félárnyékot, a fűz sípjával édes dallamot fújt, az erdei dalosmadarak elbűvölő dallal köszöntötték a kacskaringós, girbegurba erdei úton közeledő Hörcsögit. A fák levelei között szűrődött át az aranyfényű napsugár. Medvici egy csupor mézet, Róka Rézi répa turmixot vitt, Vadmaccs répatortát készített és még sorolhatnám napestig, hogy mennyi mindent kapott a barátaitól, rokonaitól, családjától, hisz mindenki nagyon szerette. Zümcsípi pitypangkoszorút készített. Hörcsögi azon nyomban a fejére tette. Hangosan megköszönte a sok-sok ajándékot és a meglepetésbulit. A kívánságról se feledkezett el, amit magában mormolt gyertyafújás közben. Hátha egyszer teljesül a vágya!  Hogy vajon mi volt az? Azt nem árulta el a világ minden kincséért se. Azon nyomban felvágta a tortát és mindenkinek adott egy szeletet. Miután elfogyasztották, mindenki evett-ivott a terülj-terülj asztalkámról, egészen addig amig az üres nem lett. Közben természetesen jóízűen beszélgettek, táncoltak, mulatoztak.

Perdült-fordult Hörcsögi vadmacskával,
sandítva fél szeme pillantásával.
Ropta Nyusziszi a ravasz rókával,
méricskélte huncut pillantásával.
 
Lejtett Hörcsögi a szép koszorúban,
Ravaszdinál az égiháborúban.
Medvici is vonaglott Cincogival:
ej, lábára ugrott piskótáival! 
 
Libbent- lobbant a pörgős rakott szoknya,
jaj, s hogy irult-pirult, ki nem jól fogta!
Firgett-forgott, majd körbe-körbe ropta,
majd elszédült, Zümcsípi nagyon fogta! 
 
Rázták a ringyet-rongyot jobbra-balra,
ugrabugra, hegyre, s a domboldalra.
Nem múlt el a jókedv, másztak a falra,
de lankadtak, s elfáradtak hajnalra.

De jó volt! Képzeljétek el, hogy nem volt vitatkozás, se csihi- puhi, pedig a fiúknál ez néha elő szokott fordulni. Látjátok? Hát így is lehet jókedvvel mulatni! Kígyót-békát se mondott senki, csak csupaszív, szép szavakat. Medvici se dirmegett-dörmögött, nem jött-ment dérrel-dúrral, még akkor sem, amikor Zümcsípi a mézet kivételesen nem neki hozta. Elbúcsúztak szépen, illendően egymástól, aztán ment ki- ki a maga útjára. Hörcsögi is hazament. Az ajándékokat sorra az ablakába tette, hogy sokáig emlékezzen erre a szép napra, s az estre. Édesanyja puha ágyat vetett neki, fejét selyempárnára tette. Aztán cirógatta a kis buksiját egészen addig, amíg el nem aludt édesen. Olyan szépeket álmodott, mint még talán sohasem.

 

 

Gani Zsuzsa, hobbi meseíró, történetíró, versíró

Hét éve kezdtem verseket, meséket, történeteket írni, melyek főként a természetről, illetve hagyományőrzésről szólnak. Hiszen ismernünk kell a múltunkat és ezt a felmérhetetlen jelentőségű hagyatékot tovább is kell adnunk a jövő nemzedékének. Meséimen, verseimen, történeteimen keresztül szeretném segíteni a környezettudatos magatartás kialakítását, természet megszerettetését, megóvását, ezenfelül ékes magyar szavaink...


https://webshop.meskete.hu

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!