Jégesők királya


            Aranyországot nagy szárazság pusztította. A kánikulától szenvedtek az emberek, a növények és az állatok is. A tavak és folyók vize leapadt, voltak olyan patakok, melyek kiszáradtak. Vízesést már nem is lehetett látni. Az emberek minden ví...

Kép forrása: pixabay.com

            Aranyországot nagy szárazság pusztította. A kánikulától szenvedtek az emberek, a növények és az állatok is. A tavak és folyók vize leapadt, voltak olyan patakok, melyek kiszáradtak. Vízesést már nem is lehetett látni. Az emberek minden víztartalékot felhasználtak, nem tudták öntözni a földjeiket.

            Aranyország királya összehívta a Nagytanácsot.

-Osszátok ki a lakosságnak az ivóvíz tartalékainkat!- mondta.

-Engedelmével uram, csupán egy hétre elegendő maradt. Azután nem tudjuk ellátni őket!- szólt szomorúan az Ásványvíz Tanácsadó.

-Egy hét alatt meg kell oldani ezt a problémát! Követeket menesztek Esőfelhő királyhoz, és megkérjük, hogy küldjön hozzánk zivatarokat. A legjobb embereim menjenek hozzá, mert vele nagyon nehéz tárgyalni!- mondta a király.

Aranyország lakossága kapott fejenként egy hétre való ivóvizet. A követek útnak indultak. Sólyommadár hátán szálltak a magas égig, Esőfelhő király palotájába. A kapu előtt hosszú sorban várakoztak a többi ország követei, az egész Földet szárazság sújtotta. Mikor végre bejutottak a trónterembe, a király szomorúan üdvözölte őket, és azt mondta:

-Sajnálom, hogy hiába jöttetek, elfogytak a felhő katonáim, nem jelentkezik senki szolgálatra. Így nem tudok rajtatok segíteni.

-Király uram, ha segítünk toborozni, akkor kaphatunk zivatart Aranyország területére?- kérdezte a legbölcsebb követ.

-Természetesen. Ez jó ötlet! Szerezzetek felhő katonákat, én kiképeztetem őket, és elküldöm az országotok fölé, hogy áztassák meg a földjeiteket!– szólt elismerően a király.

A követek beszámoltak Aranyország királyának az alkuról.

-Induljatok azonnal, toborozzatok felhő katonákat!  - utasította őket a király.

A követek szerteszét széledtek. Mindenkinek jutott egy sólyommadár, akinek a hátán elrepültek a végtelenbe, a kék óceánok fölé. Ott a levegőben sok-sok apró katona élt, akik szerettek volna eső felhők lenni. Mikor meghallották, hogy a messzi távolban szenvednek az emberek a szárazságtól, szívesen vállalták a szolgálatot Felhő királynál. Azon nyomban útnak indultak, és így hamarosan el is kezdődhetett a kiképzés.

Aranyország királya megkönnyebbült. Megmenekültünk!- gondolta. Körbe nézett a kertjében, ott bizony kókadozott a vörös rózsa, nem működött a szökőkút. Kiment az istállóba. A lovacskák szomjaztak. Ellátogatott a városokba. Az emberek gondosan beosztották a vizet, amit egy hétre kaptak, de már csak három napra elegendő maradt belőle.

-Ne aggódjatok alattvalóim! Hamarosan itt a segítség! Jön a zápor, a zivatar, megtelnek a kútjaitok, meglocsolja a gyümölcsfákat, zöldségeket, a patakok ismét csörgedeznek, lesz forrásvizetek! Tartsatok ki!- bíztatta őket.

Napsugár királylány, a király egyetlen lánya aggódva tekintett fel az égboltra.

-Édesapám, még mindig nem gyülekeznek az esőfelhők! Már csak egyetlen napunk maradt, azután elfogy az összes ivóvizünk!- szólt szomorúan és szép tengerzöld szeme megtelt könnyel.

A Jégesők királya meglátta őt, amint a kertben álldogál, folytonosan az égre tekint. Megtetszett neki a magas, karcsú lány, akinek hosszú, szőke haja lágy hullámokban omlott a derekáig.

Így szólt a két leghűségesebb szolgájához:

-Menjetek Aranyországba, és mondjátok el a királynak, hogy a lányát feleségül kérem.

A szolgák rögvest elindultak, és hamar átadták az üzenetet, mert féltek ám nagyon a gazdájuk haragjától.

-Nem adhatom a lányom, még nagyon fiatal a házassághoz!- felelte Aranyország királya.

A Jégesők királya mikor a választ megkapta, éktelen haragra gerjedt.

-Mondjátok meg a királynak, ha nem adja a lányát, akkor a gyülekező felhőkből nem a hőn áhított eső fog hullni az országára, hanem labda nagyságú jég! Ez pusztítóbb lesz a szárazságnál, mindent elver, ami az útjába kerül!

Napsugár királylány szokás szerint a palota kertjében állt, és az eget kémlelte, mikor ismét megérkeztek a Jégeső király szolgái.

-Nézzétek, gyülekeznek a felhők a fejünk fölött, esni fog az eső, megmenekül az ország népe!- kiáltott nagy örömmel.

-Ha nem mégy feleségül Jégeső királyhoz, akkor még rosszabb vár rátok, mint a szárazság! Jeges fuvallatot küld az urunk az esőcseppekre, és nagy darabokban jég hullik majd a földjeitekre! – mondta az egyik szolga.

- Nem adom a lányom!- kiáltotta a király, aki épp a kertbe tartott, és meghallotta ezeket a szavakat. 

- Ne aggódj jó apám!

-Küldöttek, veletek megyek, vigyetek a királyotok elé! Nem engedhetem meg, hogy a népünk még többet szenvedjen! –szólt a lány.

Éppen jókor hangzottak el ezek a szavak, mert a felhőkből az első cseppek már hullani kezdtek. Az emberek kitárt karokkal fogadták őket. Felvette kapucnis rubinvörös bársony köpenyét Napsugár királylány és útra kelt a szolgákkal Jégeső király palotájába. Ő már ott állt a kapuban, és győztes vigyorral fogadta a szép lányt.

-Most azonnal megtartjuk a kézfogót! – vetette oda neki.

- Azt kívánod, hogy Apám és Anyám nélkül menjek férjhez? Úgy gondolod, hogy nem Jóanyám adja rám a menyasszonyi ruhát? Úgy gondolod, hogy nem Jóapám vezet oltárhoz engem? – kérdezte megdöbbenten.

- Igen, úgy gondolom! Azt teszed ezentúl, amit én mondok! Nincs szükség többé sem apádra, sem anyádra, sem az országodra! Mindjárt küldök annyi jeget rájuk, hogy úgy sem maradnak élve! – mondta durván a Jégesők királya.

-Megszegnéd az adott szavadat?- háborodott fel Napsugár királylány.

-Mit számít az adott szó! Nézd, már fújom is a fagyos levegőt az esőcseppekre!- kiáltott a Jégesők királya.

Napsugár királylány levette a rubinvörös bársony köpenyt magáról. A szíve tele volt a szülei és az ország népe iránt érzett szeretettel, és ez felmelegítette a Jégesők királyának fagyos lehelletét. Nem tudta az esőcseppeket jéggé fagyasztani.

Ahogy ott állt a lány, és sugárzott belőle a melegség, nem csak a király lehellete, de a szíve is felolvadt.

-Úgy szégyellem magam! Milyen fiatal, és mennyivel jobb vagy nálam! Ne haragudj, hogy bántani akartalak téged, a családod és a néped! Többé nem fordul elő! Térj haza nyugodtan, többé nem kell tőlem tartanod, melegszívű Napsugár királylány! – ígérte a Jégeső király.

            Napsugár királylány boldogan tért haza. Az ország népe fogadta őt az utcán, az esőtől átázva, nagy örömmel. Apja, anyja ölelték, ahogy csak bírták. Ő elmondta nekik, hogy a Jégesők királyának szíve az övétől felolvadt, így megígérte, hogy békén hagyja, engedi, hogy megtalálja a párját, ha itt lesz az ideje, ahhoz menjen feleségül, akit választ. Nem fog jégesőt küldeni Aranyországra, és tiszteletben tartja az uralkodó párt, a népet, többé nem kell tartani tőle. Ezektől a hírektől megnyugodva tértek haza mindannyian, és örültek, hogy a szeretet ereje legyőzte a Jégesők királyát.

 

 

 

 

 

 

           

Kovácsné Demeter Monika Iringó, meseíró

Debrecenben születtem. Itt érettségiztem a Tóth Árpád Gimnáziumban, itt végeztem okleveles vegyészként a Kossuth Lajos Tudományegyetemen. A BIOGAL- TEVA Gyógyszergyárban 40 évig dolgoztam gyógyszerfejlesztőként. Két fiam és négy unokám van. Gyerekkorom óta szeretek történeteket írni. A meseírást 2023-ban kezdtem, és ez új utat nyitott az életemben. Remélem, akik olvassák a meséimet, azoknak örömöt szerzek, mert akk...

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!