Képzeletünk fája


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
  • 2022.
    dec
  • 08

Képzeletünk fája
 
 
Sokat gondolkodtam, hogyan is kezdődjék? –ez a mese! Aztán úgy gondoltam, meghívok minden mesét szerető gyermeket egy közös meseországi kirándulásra. Még pedig a meseországi Manóföldre!
 Én már elképzeltem, milyen is lehet ez a hí...

Kép forrása: saját

Képzeletünk fája

 

 

Sokat gondolkodtam, hogyan is kezdődjék? –ez a mese! Aztán úgy gondoltam, meghívok minden mesét szerető gyermeket egy közös meseországi kirándulásra. Még pedig a meseországi Manóföldre!

 Én már elképzeltem, milyen is lehet ez a híres Manóföld. Remélem, hamarosan nektek is sikerül! Arra kérlek, helyezkedjetek el kényelmesen és gondoljatok erősen erre a helyre.

 Nos, akkor figyeljetek! Meseország egy olyan hely, ahol minden megtörténhet velünk, amit csak szeretnénk. Különösen ilyen a már említett Manóföld! Itt minden gyermeket várnak és szívesen látnak.

 Mondom mindenkit. Legyen az álmodozó, jó, kicsit csintalan, akaratos, netán hisztis gyermek.

 Indulhatunk?

  Akkor vegyünk egy jó nagy levegőt és gondoljuk, hogy megérkeztünk a mesék országába.

 Én már itt vagyok! Ti is megérkeztetek?

 Igen?

 Akkor nézzetek körül. Manóföldön vagyunk! Nézzétek, -mindenhol manógyerekek fiúk, lányok és manófelnőttek vannak.

 Nagyon szép kis színes házakban élnek! Zöld növények. Sok szép virág vesz körül bennünket. Látjátok ti is? Szép tiszta környezetbe érkeztünk. Nagyon barátságos mesebeli hely, ez a Manóföld!

 Aztán ahogy jobban körül nézünk egy óriási, csak itt a mesében látható terebélyes fát látunk magunk előtt! Egy nagyon nagy fát képzeljetek el magatok elé.

 Ez a fa a képzeletünk fája! Ilyen sehol máshol a világon nem található csak itt. Én legalább is még nem láttam. Nagyon vastag törzse van és az ágak, hosszan elnyúlnak. Ezek is szélesek, vastagok. Olyan, mintha egy kis járda lenne a fa törzsétől hosszan kinőve! Szó ami szó, nem csak a hely mesebeli, hanem ez a fa is! A fa törzséhez két oldalon lépcsősorokat készítettek, melyeken felmehetünk erre a különleges fára. Aztán végig sétálhatunk a széles vastag ágakon.

 Képzeljétek el. Vannak ágak, aminek a végén különleges házikó áll! Mindegyik kis házikó más, más színű. El nem tudtam képzelni, -miért vannak ezek a különleges kis házak, ide a faágak végére építve? Gondoltam, megkérdezem a házak körül tevékenykedő egyik manóembert!

 Így hát, közelebb léptem hozzá és köszöntem. Bemutatkoztunk, mert eddig nem ismertük egymást. Aztán kértem, mondja el miért vannak ezek a kis házak a faágak végén? Ő mindjárt mesélni kezdett. Elmondta, hogy a manógyerekek ezekben a házakban hagyják a félelmeiket és minden olyan rossz szokásukat, amitől előbb - vagy utóbb szeretnének megszabadulni!

 És hogyan teszik? Kérdeztem. Nagyon egyszerű módon. Válaszolta a manóember. Eltöltenek egy kis időt, ezekben a kis csodatévő házakban és nagyon erősen arra a tulajdonságra gondolnak, amitől szeretnének megszabadulni. Aztán egy nagy elhatározással itt hagyják ezekben a házikókban.

 Például az egyik ház a NEM AKAROM ház. Ugye mindenkinek ismerős? - nem akarom összeszedni a szétszórt játékokat! Pedig nem is tart olyan sokáig, csak akarnunk kell. Vagyis jó erősen arra gondolni, hogy hamar összeszedni és kész. Tehát ebben a házban itt lehet hagyni azt, hogy NEM AKAROM!

 Van olyan, hogy ÁLMODOZÓ ház. Ide az olyan manógyerekek jönnek, akik tudják, hogy bizony sokszor nem figyelnek arra, mit mondanak a manófelnőttek. Teljesen másra gondolnak, mint amire kellene. Ezért, aztán ők próbálják ebben a házban hagyni ezt a rossz tulajdonságukat. Próbálnak jobban figyelni. Még találunk más házakat is.

 Például a CSINTALANOK háza, csak halkan mondom rosszak házának is szokták nevezni! Ugye tudjátok, mit hagynak ebben a házban a manógyerekek? Hát persze a rosszaságukat. Képzeletünkkel segítsünk, hogy sikerüljön nekik!

 Hasonlóképpen segítsünk a HISZTIS ház látogatóinak is. Akkor biztosan nekik is sikerül bezárni ezt a kellemetlen, rossz szokásukat!

 Az utolsó ház pedig a NEM TUDOM ház. Ebbe a házba, olyan manógyerekek jönnek, akik, félve állnak neki a rájuk váró feladatok megoldásának. Arra gondolnak, ők ezt nem tudják megoldani! Pedig csak egy kis bátorság, elhatározás kell és ők is megtudják csinálni. Nekik is nagy szükségük van a segítségre.

 A gondolatunk, vagyis a képzeletünk útján küldjünk egy kis bátorságot nekik. És kitartást mindenki másnak is, akinek szüksége van rá!

 Meseországi kirándulásunk végére értünk! Láttuk a manógyerekek képzeletbeli fáját! Azt is megtudtuk, hogyan zárják a képzeletbeli házikókba a kellemetlen, rossz szokásaikat.

 Nem tudom, csak kérdezem. Nektek is vannak elzárni való szokásaitok, amitől szívesen megszabadulnátok? Gondoljátok végig.  A manóknak sikerült!  Nektek, ne sikerülne? Na, hát olyan aztán nincs! Ti okos ember gyermekek vagytok. Biztosan kell egy kis idő mire az összes kellemetlen szokásaitokat sikerül elzárni a képzelet házába. A ház kulcsára pedig nagyon vigyázatok! Ezek az itt hagyott szokások, ne tudjanak onnan kijönni!

 Biztosan próbálkoznak, ne hagyjátok! Előbb utóbb sikerül tőlük megszabadulni. Én nagyon fogok szurkolni, hogy sikerüljön.

Keresi Magda, amatőr meseíró

Ezt a mesét írta: Keresi Magda amatőr meseíró

Hét unokás nagymamaként közel hetvenévesen kezdtem meséket írni. Tulajdonképpen az unokák indítottak el a meseírás útján. Egy közös alvásnál, kitalált mesét kértek tőlem. Kénytelen voltam rögtönözni. Csak a következő alkalomnál már nem emlékeztem pontosan a mese szövegére. Ráadásul ők is, ahány gyermek, mind máshogy emlékezett a kitalált mesére.. Így aztán, hogy ne legyen vita, elkezdtem leírni a meséket. H...


http://mocorgohaz.hu/

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!