Liza és a bűvös ruha

 • 2023.
  ápr
 • 08

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy Liza nevű királykisasszony, aki imádott csinosan öltözködni. Egy napon Liza a legjobb barátnőjéhez, Lindához készült egy kellemes teadélutánra.

A királykisasszony felvette az egyik legszebb és legcsinosabb ruháját, aztán az udvari fodrásszal készíttetett magának egy mutatós, bonyolult frizurát. Mikor elkészült, odalépett a cipősszekrényhez, amiben legalább hetven pár cipő sorakozott, melyek mindegyikét külföldről hozatta. Liza úgy szeretett öltözködni, hogy minden illedjen egymáshoz. Ezért a lila, selyem, földig érő ruhájához egy csillogó, lila magassarkú cipőt választott. Aztán kinyitotta az ékszerdobozt, hogy kiválassza a ruhájához illő kiegészítőt. Összesen háromszáz darab csodálatos ékszere volt. Ékeskedett közöttük: gyémánt, arany, ezüst smaragd és rubin. Liza, amikor kinyitotta az ékszerdobozt, nem tudta eldönteni melyik ékszer illene bokájáig érő hosszú szőke göndör hajához és smaragdzöld szeméhez. Egy teljes órán át próbálta kiválasztani a megfelelő ékszert. Végül kivette a lila gyémántszettet. Már csak az udvari sminkest kellett megkeresnie, hogy csodálatossá varázsolja. A királykisasszony megparancsolta, hogy legjobb tudása szerint készítse el a sminkjét. Alig fél óra múlva Liza már a kézitükrében csodálta szépségét. Négy ezer aranytallért fizetett, mert nagyon elégedett volt. Aztán az alkalomhoz illő táskát kellett kiválasztania. De nagyon nehéz dolga volt. Százötven táska közül bizony legalább húsz percbe telt eldöntenie. Végül egy gyönyörű, lila kövekkel díszített borítéktáskára esett a választása. Azt gondolta, hogy már ideje elindulnia, mert Linda biztos türelmetlenül várja őt. Gyorsan hívatta is a kocsist a legszebb hintójával. Nemsokára oda is ért.

 • - Hol késtél Liza? – kérdezte Linda kicsit haragosan - Úgy volt, hogy délben együtt teázunk… ehelyett te öt órára érkezel meg hozzám! De nem haragszom rád, mert tudom, hogy mindig azért késel, mert túl sokáig tart a készülődésed.
 • - Ez igaz… - vallotta be Liza… - tényleg sokat készülődöm egy-egy alkalomra. Kár, hogy nem lehetek egy csettintésre kész az eseményekre… - sajnálkozott.
 • - Én tudom a problémádra a megoldást! Várj meg itt, mindjárt jövök! – mondta Linda.

Alig tíz perc múlva vissza is érkezett és egy dobozt adott barátnője kezébe.

 • - Nyisd ki bátran! – bíztatta Linda.

Amikor Liza kinyitotta a dobozt, egy csodaszép, aranyszínű ruhát pillantott meg benne.

 • - Ez hogyan segít? – kérdezte.

Linda szépen lassan elmagyarázta, hogy ez egy bűvös ruha.

 • - Ha el kell menned egy eseményre, egy fontos találkozóra és gyorsan oda kell érned, csak magad elé kell tartanod a ruhát és hangosan elmondani háromszor, hogy szeretnél kinézni, s a ruha olyanná varázsol amilyen szeretnél lenni.
 • - Te nagyon jó barátnő vagy Linda! – mondta Liza és megölelte őt. Megköszönte a különleges ajándékot és hazament a palotába.

Másnap Liza egy keresztelőre volt hivatalos. Kipróbálta a bűvös ruhát, ami tökéletesen működött! Liza csodaszép lett és időben odaért a templomba!  A ceremónia után hazaküldte a kocsist a palotába és sétálni indult. Séta közben találkozott a szomszéd királyság hercegével… tekintetük egymásba fonódott. Beszélgetni kezdtek és csak úgy rohant az idő. Egymásba szerettek. Alig egy hónap múlva egybekeltek. Azóta sajnos a bűvös ruha elveszett, de Liza nem készülődik sokáig, mert a herceg rendkívül türelmetlen. Egyszerűen nem érti, hogy egy igazi királylánynak bizony sokáig kell szépítkeznie, hogy valóban királyi legyen…

Vajai Alíz Anna, Meseíró

Ezt a mesét írta: Vajai Alíz Anna Meseíró

Üdvözlök Mindenkit! Szeretek olvasni, zenét hallgatni és mesét írni. Remélem, hogy szerzeményeim pozitív olvasási élményt nyújtanak majd mindenkinek, aki idejét áldozza elolvasásukra. Szeretettel: Alíz

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!