Barion Pixel

Mackó Miska horgászik


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

                                                  Mesélő: Gani Zsuzsa

 

Hol volt, hol nem volt, hetedhét országon is túl, volt egy mackó, akit Miskának hívtak.

Hétvégeken kora hajnalban járt horgászni. – Brumm- brumm, brumm- brumm-  cammogott tenyeres- talpas lábain. Vitte a csalikat, horgászbotot, a horgászhálót, a széket, a sátort és ki tudja még mi mindent. Kényelmesen elhelyezkedett, bedobta a tó közepéig a damilt a csalival és várt.

Ásítva ébredt a nap.  – Jó reggelt! – köszöntötte. – Érzem, hogy jó napom lesz. Jó lesz a kapás, sok halat fogok fogni: kicsit, nagyot, nagyobbat és a legnagyobbat. A legkisebbet majd visszaengedem. Hadd nőjön még. A többit hazaviszem.-

Ahogy merengett magában egy jókedvű, aprócska béka ugrált el előtte: - bre- ke- ke, bre- ke- ke, bre- ke- ke. – Jó reggelt! – köszöntötte. – Jó reggelt! – felelte, és zsupsz, belecsobbant a tóba, vízgyűrűket hagyva maga után, a víz meg ezerfelé fröccsent. - Jaj, még elriasztja a halakat! – dörmögte.

Észre se vette, hogy ezután egy rövid időre elbóbiskolt. – Ne aludj! – mondta neki valaki. Körülnézett, de csak a fényes napot látta, mert egy fia felhő se volt az égen. – Te szóltál hozzám?– Igen. Beszélgessünk egy kicsit. – De miről? – Nézett rá elképedve. De abban a pillanatban kapást észlelt. – Gyorsan a botomat! – gondolta magában és már meg is ragadta. - Gyerünk, kezdődik a horgászat!

Tekerem éberen, sebesen az orsót,
szememet szegezem ez az én mottóm.
Emelem, elviszem, készítem tűzhelyen,
megeszem, egészen elteltem vele. - skandálta csendesen.

– Ekkor hirtelen megrántotta a botot és képzeljétek el, hogy egy aprócska halacska volt a horogra akadva.  A horgot Mackó Miska óvatosan kivette a szájából. – Ó, te csak egy csacska aprócska halacska vagy! De milyen aranyos és milyen pici, de ennivalónak kevés. Visszaengedlek. Éld tovább az életed! –

Zzzzz- zzzz-zzzz, - muzsikált egy méhecske a vérvörös pipacson. – Pszt! Csendesebben! Csendesebben! Elriasztod a halakat! – Bocsánat, csak a munkámat végzem! Zzzzz- zzzz-zzzz, - muzsikált tovább a méhecske, és tovarepült. Ismét csönd lett.

Medve Miska újra elhelyezkedett, bedobta a tó közepéig a damilt a csalival és várt.  Ezt látta meg a tavi kagyló, aki épp planktonnal táplálkozott. - Nézd, itt egy hal! Épp előttem ficánkol, izeg- mozog, mint a sajtkukac – kiáltotta, de Mackó Miska ebből semmit se hallott. Kapásra várt odafönn, de nem sokáig. A hal egyszer csak bekapta a csalit. Miska meg fogta a botját és sebesen tekerte az orsót. Hirtelen megrántotta a botot és képzeljétek el, hogy egy nagyobbacska halacska volt a horogra akadva. – Ó, ez egy busa! Ez már jó lesz egynek- jelentette ki. Belerakta a hálóba, bekötötte a végét és belelógatta a vízbe, majd újra kényelmesen elhelyezkedett, bedobta a tó közepéig a damilt a csalival és várt. Hamarosan fogott is egy gyönyörű szép, nagy keszeget. Nem sokkal később pedig még egyet, a legnagyobbat. – No, a ponty is megvan, ennyi elég is lesz!- mondta.

Összekészülődött és már indult volna haza, amikor egy sas, mint derült égből a villámcsapás, olyan gyorsan csapott le élesen vijjogva, az egyik halra.  Mackó Miskának majd megfagyott a vér az ereiben, de mégis halált megvető bátorsággal kapta ki a halat a ragadozó szájából.  A halászsas elröpült, Miska meg fellélegzett. – Neked is kellett volna? Hát menj és fogj magadnak, mert ebből nem adok! – dörmögte utána.

Hazamegy, elé szalad a kicsi bocsa, kérdezi a felesége: - No, mit fogtál? Hoztál-e valamit? Milyen napod volt? – Mackó Miska mindent elmesélt töviről- hegyire, hogyan fogta ki a halakat, kivel találkozott.  Az asszonyka elképedve, kicsi bocsa tátott szájjal, elkerekedett szemekkel hallgatta.

Miután mindent elmesélt, közösen elkészítették a halászlét, a sült halat és a rántott halat. Olyan finom lett, hogy mindet megették. Ha nem hiszed, járj utána!

Még talán máig is élnek, ha meg nem haltak.

 

Gani Zsuzsa, hobbi meseíró, történetíró, versíró

PRÉMIUM Gani Zsuzsa Prémium tag

Nyolc éve kezdtem verseket, meséket, történeteket írni, melyek főként a természetről, illetve hagyományőrzésről szólnak. Hiszen ismernünk kell a múltunkat és ezt a felmérhetetlen jelentőségű hagyatékot tovább is kell adnunk a jövő nemzedékének. Meséimen, verseimen, történeteimen keresztül szeretném segíteni a környezettudatos magatartás kialakítását, természet megszerettetését, megóvását, ezenfelül ékes magyar szavain...


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Vélemények a meséről

Tóth Lászlóné Rita Tóth Lászlóné Rita prémium tag

2024-06-14 17:07

Kedves Zsuzsa! Tanulságos,szép mesét írtál. Nem ette meg a kicsit, nem volt mértéktelen, beérte a hárommal,amit eltervezett. Szeretettel: Rita

Gani Zsuzsa Gani Zsuzsa prémium tag

2024-06-14 19:31

Kedves Rita! Köszönöm szépen, hogy elolvastad a mesém. Örülök neki, hogy tetszett. Szeretettel: Zsuzsa

Várkonyi Kitty Várkonyi Kitty prémium tag

2024-07-12 14:43

Örülök, hogy erre a mesédre s rátaláltam, szívesen szavaztam rá. Szeretettel: Kitti

Gani Zsuzsa Gani Zsuzsa prémium tag

2024-07-12 15:51

Kedves Kitti! Köszönöm szépen: ZsuzsaSütibeállítások