Óriás tyúk a Csiri tanyán


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Óriás tyúk a Csiri tanyán
Állatszállító autó érkezett a Csiri tanya bejáratához. Sűrű fémhálóval beszőtt ketrec van rajta. Benne egy furcsa két lábú óriás. Ahogy az autó megállt, Csiri a kutya azonnal ott termett és már ugatásra nyitotta a száját, ekkor és...

Kép forrása: saját

Óriás tyúk a Csiri tanyán

Állatszállító autó érkezett a Csiri tanya bejáratához. Sűrű fémhálóval beszőtt ketrec van rajta. Benne egy furcsa két lábú óriás. Ahogy az autó megállt, Csiri a kutya azonnal ott termett és már ugatásra nyitotta a száját, ekkor észrevette az újonnan érkezett óriást. Aztán ebben a pillanatban, mint aki megnémult, egy hang sem jött ki a száján. Két óriás lábat és a lábakon hatalmas körmöket meg egy meglehetősen nagy, tollas hátsórészt látott maga előtt.

Olyan nagyon meglepődött attól, amit látott, hogy azonnal szaladt elújságolni a barátainak. Tyúkanyónak és az ő csibéinek. Izgatottan érkezett a tyúkólhoz. Alig tudott megszólalni, de aztán erőt vett magán és mesélni kezdett.

Ha tudnátok, hogy az imént én mit láttam! Képzeljétek. Egy óriás tyúk érkezett hozzánk. -Ne beszélj zöldségeket! -mondta a tyúk. Még hogy óriás tyúk? Hiszen olyan nincs is. -Már hogyne lenne! Most láttam a két szememmel! -válaszol Csiri. Hozzátok hasonlóan néz ki, csak nálatok sokkal, de sokkal nagyobb. A körme is nagyobb, mint a ti lábatok! És a feje, hogy néz ki? -kérdezi tyúkanyó. Tudod anyóka, én annyira meglepődtem mikor megláttam, elfelejtettem azt megnézni. -Na most már igazán kíváncsivá tettél! -Menjünk és nézzük, -ki lehet ez az óriás tyúk? 

Azzal elindultak óriásnézőbe. Mire odaértek, hogy lássák az óriást, azt már a fémhálóval elkerített új otthonában találták. Csak álltak és a csodálkozástól a csőrük is tátva maradt. Néztek egymásra. Elképzelni sem tudták. Ki lehet ez a hatalmas idegen? És egyáltalán létezik olyan hely a világban, ahol ilyen óriások nőnek?

Aztán az egyik szemfüles csibe megszólalt. -Nézzétek! Milyen hosszú a nyaka. -Nahát ez nem is lehet tyúk! Nézd a fejét. És a szemét. Jó nagy barna golyó szeme van! -Hogyan is lehetne óriás tyúk? – hiszen csak két ujja van! És a hosszú körmével sem szeretnék találkozni! -jegyezte meg a kutya. Most, hogy alaposan megvizsgálták az új tanyalakót, még egy ideig tanakodtak, ki is lehet az idegen?

Ekkor váratlanul megállt mögöttük Sanya gazda. És azt kérdezte. -Hát ti mit csináltok erre felé? Találgatjuk, hogy ki lehet ez az óriás? -Én egy óriás tyúknak gondolnám, de tyúkanyó azt mondta, hogy olyan nincs is. Te biztosan tudod, hogy milyen csudabogár lehet, hiszen te hozattad ide! -Mondja a kutya.

Igen én hozattam ide, -szól a gazda. Nos figyeljetek! Ez a csudabogár óriás, messziről a sivatagból és szavannás vidékről származik. És ő a strucc madár. Nagyon fontos! Jól jegyezzétek meg. A fémhálón belülre eszetekbe se jusson menni!

Nézzétek! A táblára ki van írva. VESZÉLYES ÁLLAT! Ezt ne felejtsétek el. Majd biztosan lesz alkalom, mikor megláthatjátok, hogy milyen gyorsan tud szaladni. Ilyenkor a szárnyaival segít, hogy még gyorsabb legyen. 

Azt mondtad veszélyes. Akkor minek hozattad ide? -kérdezi Csiri kutya. -Hogy miért? Látod ugye milyen sok kiránduló jár felénk. Szeretném, hogy ezen a tanyán a lehetőséghez képest, legyenek olyan állatok, amiért érdemes erre kirándulni. És én is szeretem magam körül látni őket. Érted már? És megsimogatta a szeretett kutyáját. Az meg így dünnyögött magában. Értem-értem, vagyis mégsem értem. Minek neked ennyi állat? A gazda némi féltékenységet vélt felfedezni a kutyája hangjában.

Aztán a beszélgetésük közben egyszer csak a kutya felkiáltott. Hát Sanya, mondhatom nagyon buta óriás tyúkot hoztál ide! Nézd! -megeszi a kavicsot és a köveket. A gazda elnevette magát. Nem Csiri. Nem buta. Ő tudja, hogy neki kellenek a kavicsok és apró kövek. Ezekkel őröli meg a táplálékot a gyomrában. Nahát! -csodálkozott Csiri. És mit adsz neki enni? -kérdezte. Ő növényekkel, magokkal és rovarokkal táplálkozik. -Jött a gazdától a válasz.

Aztán megszólalt a tyúk. És hogyan lesznek utódai? -kérdi. -Hát kedves tyúkanyó hozzád hasonlóan ő is kikelti a tojásokat. Csak az ő tojásai sokkal-sokkal nagyobbak, mint a tiéd. Neki körülbelül negyven nap kell, hogy a tojásból, kicsi struccok legyenek. De hát így egyedül nem unatkozik? -kérdezett vissza a tyúk. Nem marad sokáig egyedül. Hamarosan megérkezik a párja. -válaszol Sanya gazda. A végén még nem is egy tanyán élünk, hanem egy állatkertben. -Jegyezte meg a kutyus. Igen. Ez egy régi vágyam, hogy legyen egy kis mini állatkertem. Most már minden fontos dolgot megbeszéltünk. Menjetek szépen vissza a helyetekre, mondta a gazda. Nekem is sok a tennivalóm a többi állat körül.

Aztán a szemfüles csibe újra megszólalt. Azért megnézném közelről ezt az óriás tyúkot! Eszedbe ne jusson! Szólt rá erélyesen tyúkanyó. Látod milyen hatalmas? Elég, ha rád néz és neked véged van! Csakis innen a fémhálón kívülről. Tudod. Veszélyes állat!

Ezekután pedig szépen elindultak vissza a tanya azon részére, ami az ő számukra van kijelölve. Nekik ott van a biztonságot nyújtó otthon.

Itt elgondolkodhatnak azon, hogy milyen kivételes helyzetben vannak. Hiszen nem sok tyúk, csirke és kutya mondhatja el magáról, hogy egy óriás strucc madárral, alpakákkal él egy tanyán. Lehet, hogy te is szeretnél egy ilyen tanya közelében élni? Mit gondolsz jó lenne?

 

 

 

 

 

Keresi Magda, amatőr meseíró

Ezt a mesét írta: Keresi Magda amatőr meseíró

Hét unokás nagymamaként közel hetvenévesen kezdtem meséket írni. Tulajdonképpen az unokák indítottak el a meseírás útján. Egy közös alvásnál, kitalált mesét kértek tőlem. Kénytelen voltam rögtönözni. Csak a következő alkalomnál már nem emlékeztem pontosan a mese szövegére. Ráadásul ők is, ahány gyermek, mind máshogy emlékezett a kitalált mesére.. Így aztán, hogy ne legyen vita, elkezdtem leírni a meséket. H...


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!