Barion Pixel

Picur és Picurka / A Tavasztündér (1.)


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy erdő. Az erdő egyik felén élt Picur, a kis manó, míg a másik felén Picurka, egy másik kis manó. Egy késő márciusi napon Picur épp a havat lapátolta az öreg tölgyfa előtt. Morgolódott, hiányolta a tavasz eljöttét. ...

Kép forrása: edited by free Canva

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy erdő. Az erdő egyik felén élt Picur, a kis manó, míg a másik felén Picurka, egy másik kis manó. 
Egy késő márciusi napon Picur épp a havat lapátolta az öreg tölgyfa előtt. Morgolódott, hiányolta a tavasz eljöttét. 
– Biztos megint elaludt a Tavasztündér. Ha túl hideg a tél, soha nem akar előbújni a takaró alól.
– Mit morgolódsz annyit? Örülnél inkább, hogy még tudunk hógolyózni, szánkózni és minden nap építhetünk hóembert – lelkendezett Picurka és egy frissen meggyúrt hógolyót hajított Picur felé, aki ügyesen kitért előle.
– Inkább a tavaszt ünnepelném már, nem a telet. A tavasz közeledtével már nem a telet kell ünnepelnünk, csak akkor fog előbújni Tavasztündér, ha már érzi, hogy várjuk és ha látja, hogy már őt és nem a Téltündért ünnepeljük – intette rendre Picur Picurkát.
– Nekem akkor is tetszik, hogy még ugrálhatok a hóban. Nem értelek, mindig mindenen csak morgolódsz – válaszolta Picurka.
– Nincs ez így rendjén, a madarak is várják már, hogy rügyezzenek a fák, nyíljanak a virágok, érjenek a gyümölcsök, hogy ismét csemegézhessenek róluk. Én már nagyon várom, hogy friss gyümölcsöt és zöldséget ehessek. Te talán nem várod, hogy fagylaltot ehessünk végre? – próbált hatni Picur Picurkára.
– Télen is lehet fagylaltot enni – okoskodott Picurka.
– Lehet, addig míg találsz az éléskamrában eltett gyümölcsöt hozzá... Friss gyümölcs nélkül a fagylalt csak hideg és íztelen jég lesz, nem beszélve arról, hogy ha meghűl a torkod és beteg leszel, akkor napokig ágyban kell majd maradnod – próbálta Picur Picurkát belátásra bírni.
Picurka ezen olyannyira elgondolkozott, hogy abbahagyta a hóangyal készítését, leporolta magáról a hót és elszaladt. Picur tudta, hogy rátapintott Picurka gyenge pontjára, a pocakjára. Csendesen morgott még valamit az orra alatt, befejezte a hólapátolást majd bement az odújába megpihenni, felmelegedni a kályha mellett. Valamivel később dörömbölés ébresztette  a délutáni szundításból. Picurka volt az. Hatalmas nagy kosarakkal és táskákkal tért vissza. Míg Picur szundított egyet délután, addig Picurka rengeteg tavaszváró díszt készített színes papírból és mindenféle tarka anyagból: rajzok sok-sok gyümölcsről, zöldségről, mindenféle színes virág, rügyező és virágzó fák.
– Ezekkel a díszekkel csalogatjuk elő a Tavasztündért. Feldíszítjük az odúdat és a kertet és tartunk egy nagy mulatságot, amivel előcsalogatjuk azt a hétalvó tündért – lelkendezett Picurka.
– Ez nagyon jó ötlet! Küldhetnénk neki meghívót is! – mondta Picur.
– Igazad van, hisz a Télapónak is írunk minden éven levelet, miért ne írhatnánk a Tavasztündérnek is? – helyeselt Picurka.
Azzal legalább akkora lendülettel, mint amivel Picurka elkészítette a díszeket és rárontott Picurra, feldíszítették a kertet és Picur odúját, majd megírták a meghívót a Tavasztündérnek. A levelet kitették az ablakba és várták, hogy a Tavasztündér megérkezzen.  
Tavasztündér a kedves szavak és a neki szánt ünnepség hallatára felébredt. Kifésülte hosszú gesztenyebarna haját, feltette a virágkoszorút a fejére, fogta a varázspálcáját és már indult is Picur és Picurka tavaszi mulatságára. Végigrepült az erdőn és szinte pillanatok alatt elolvadt a hó, felébredt a természet a téli álomból. Picur és Picurka éppen a havas kertben üldögélt egy tuskó tetején, mikor megérkezett a tündér. Pillanatok alatt zöldelltek, virágoztak a fák a kertben is. 
– Ezt nem hiszem el! Működik, működik! Tavasztündér felébredt! – ugrándozott örömében Picurka.
– Ezt magam sem gondoltam volna… – kételkedett még mindig a látottakban Picur.
– Köszönöm szépen, hogy felébresztettetek! Nagyon mély álomba szenderültem és Téltündér láthatóan mindent megtett, hogy jó sokáig aludjak, szinte mindent hóval borított és teljesen becsapott ez a hideg, azt hittem, hogy még aludhatok és nem gondoltam, hogy már március vége van – magyarázkodott a tündér.
– Hagyjuk, a lényeg, hogy itt vagy és hogy ehetünk végre fagylaltot! – sürgette Picurka Picurt a tálalással.
– Hát persze, a fagylalt…, majdnem elfelejtettem, hozom máris!
Hamarosan három, fagylalttal teli pohárral tért vissza, amit mindhárman roppant gyorsan elfogyasztottak.
– Indulnom kell, még rengeteg feladatom van – szabadkozott Tavasztündér és már repült is tovább.
Hát így történt, hogy Picur és Picurka, a két erdei manó felébresztette a Tavasztündért. 

Bubenkó Andrea, örömíró, hobbiíró, mindennapi mesélő

Bár gyerekkorom óta időről-időre mindig megtalált a mesélés - néha az írás is - valamilyen formája, az első gyermekünk születése után írtam le az első mesém a férjem unszolására. Ezt persze aztán több is követte mindenféle, - kisfiamnak illetve kislányomnak szánt - valós és kevésbé valós mesebeli karakterrel. Azzal biztos nem mondok újat, hogy a mesék illetve a történetek kitalálásában jelenleg is sokat segít...


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!Sütibeállítások