Barion Pixel

Piroska és a szörp


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
  • 2023.
    nov
  • 12

Volt egyszer valahol nagyon-nagyon messze egy királyság. Uralkodója arról volt híres, hogy imádott nagy lakomákat rendezni. Egyik nap a királyi pár úgy döntött, hogy szerveznek egy nagy mulatságot, a királyné szülinapja alkalmából. Az uralkodó felesége két dolgot nagyon szeretett: a különleges virágokat és a finom innivalókat.

Az udvar úgy döntött, hogy a királynő tiszteletére az egész palotát és kertet is feldíszítik vörösrózsával. Ez volt a királynő kedvenc virága. Az uralkodónak mindig fejfájást okozott kitalálni, mit ajándékozzon szeretett feleségének, bármilyen alkalomról volt is szó. Most azonban támadt egy fantasztikus ötlete! Mivel felesége szerette a különleges innivalókat, úgy gondolta készíttet egy olyan ízletes italt, amit kifejezetten erre a napra alkotnak meg. Felkerestette a birodalomban a legjobb italkeverőket és megparancsolta, hogy készítsenek egy új és finom frissítőt a királynénak.

A király felhívásának messze híre szállt. Hetedhét országon túlra is elért a hír. De akárhány italkeverő is járult a király elé, tetszését nem sikerült elnyerni senkinek. Mindeközben egy aprócska falu kis leánykája szorgoskodott pöttyös kis köténykéjében a tűzhelynél. Piroska rengeteg finom gyümölcsöt ismert, amikből lekvárokat szeretett készíteni. Amikor meghallotta, hogy a királyné szülinapjára a király egy különleges innivalót szeretne, arra gondolt, hogy megpróbálná ő maga elkészíteni. Sokáig töprengett, de végül kitalálta, hogy az innivaló alapjául a fügét és mangót fogja felhasználni. Választása azért ezekre a gyümölcsökre esett, mert a mangó volt a királyné kedvenc gyümölcse, a fügéért pedig ő rajongott.

A gyümölcsöket szépen megmosta, felaprította és a tűzhelyre tette. Miközben főni kezdett, kellemes illat lengte be az egész házat. Nagyon forró volt, ezért óvatosan kóstolta meg. Óvatosan szürcsölt a forró gyümölcsből, közben elmosolyodott és azt mondogatta magában: szürcs-szörp, szürcs-szörp. Ekkor jutott eszébe, hogy az új innivaló neve legyen a szörp! Mert olyan viccesen hangzik!

A szörp elkészült. De valami mégsem úgy sikerült…. túl sűrű lett…. talán mert eddig a gyümölcsökből mindig csak lekvárt főzött. Ebből így nem lesz innivaló… gondolta. De nem keseredett el, leült az asztal mellett lévő hokedlire és erősen gondolkozott. A nagy munkában a tűzhely mellett igen melege lett. Megszomjazott. Amint a pohár vízért nyúlt, talán a fáradságtól, de majdnem kiesett a pohár a kezéből. S bár nem ejtette el, de a víz a szörpre ömlött.

- „Jaj nekem, mi lesz így a szörpömmel?!” – kiáltott fel ijedten Piroska.

De aztán észrevette, hogy a szörp és a víz szinte eggyé vált és a gyümölcsfőzet folyékonyabb lett.

 - „Nahát! Megvan a megoldás!” - derült örömre a kislány.

A szörpöt felöntötte vízzel, jól lehűtötte és így töltötte pohárba. Amikor megkóstolta, olyan ízeket érzett, amik mintha a lelkét is megédesítették volna! Csodálatos volt!

 - „Elkészült!” - mondta mosolyogva.

Üvegekbe töltötte hát, de nem talált dugót, amivel bezárja azokat. Ezért a kis pöttyös köténykéjét szabdalta darabkákra és azokat kötötte az üvegek szájára. Elindult a királyhoz.

Amikor a palotához ért, az izgalomtól szinte remegtek a lábai. De összeszedte minden bátorságát, hogy az uralkodó elé járuljon. Annyit kért, hogy úgy jelentsék be őt, hogy Piroska, aki szeretne a királynő kedvében járni. Illedelmesen köszönt és átnyújtotta a szörpöt. A király megkóstolta és igazán finomnak találta. Még a bajusza vége is felgöndörödött akkorát mosolygott! Piroskát megdicsérte és ígéretet tett neki, hogy a szörpöt az egész ország számára ismertté fogja tenni. Egy kérése volt az uralkodónak, hogy minden gyümölcsből készüljön ilyen finom innivaló, hogy ki-ki megtalálja a saját maga kedvencét.

A születésnapi ünnepségen felszolgálták a szörpöt. Minden vendégnek és a királynénak is nagyon ízlett. Az ünnepség remekül sikerült! Piroska szörpje olyan nagy sikert aratott, hogy a király örömében elrendelte, hogy attól a naptól kezdve minden vasárnap kerüljön minden alattvaló asztalára a pöttyös szörpből, melyet alkotójáról hívjanak Piroskának!

 Így vált országszerte ismertté a kicsi lány nagy alkotása, a gyerekek és felnőttek kedvence, mind a mai napig, a Piroska Szörp.

Vajai Alíz Anna, Meseíró

Ezt a mesét írta: Vajai Alíz Anna Meseíró

Üdvözlök Mindenkit! Szeretek olvasni, zenét hallgatni és mesét írni. Remélem, hogy szerzeményeim pozitív olvasási élményt nyújtanak majd mindenkinek, aki idejét áldozza elolvasásukra. Szeretettel: Alíz


http://mocorgohaz.hu/

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!Sütibeállítások