Sopolya király | 4. mese

  • 2022.
    dec
  • 25

https://gabicsabi.hu
Ott hagytam abba, hogy a hétfejű sárkány azt mondta a vendégeinek, Borókának, Boglárkának és természetesen Sír Letshónak, aki mindennek az őrzője és oltalmazója, hogy: - Milyen udvariatlan vagyok! Még be sem mutatkoztam - és ünnepélyes mosollyal az összes ...

Kép forrása: Saját

Ott hagytam abba, hogy a hétfejű sárkány azt mondta a vendégeinek, Borókának, Boglárkának és természetesen Sír Letshónak, aki mindennek az őrzője és oltalmazója, hogy: - Milyen udvariatlan vagyok! Még be sem mutatkoztam - és ünnepélyes mosollyal az összes fején, egy kis hatásszünetet tartott. Majd a középső fej elkezdte a többi fej bemutatását. 

- Először is - kezdte a középső fej -hadd mutassam be nekem a balra eső legszélső fejünket, az ő neve Vasárnap! 

Vasárnap udvariasan meghajolt, majd annyit mondott: - Helóbeló! 

- A következő fejünk neve - folytatta a középső fej - Szombat. Szombat is köszönt, majd jött Péntek, azután a középső fej következett, akit Csütörtöknek hívtak, és aki betöltötte a házigazda szerepét. - Tőlem jobbra van Szerda! - mondta Csütörtök. Szerda csak annyit mondott: - Sziasztok. 

Aztán jött Kedd, ő is biccentett. 

- Végül pedig bemutatom a hetedik fejünket, Bélát! 

- Mi az, hogy Béla! - csodálkoztak a gyerekek - Miért nem Hétfő? Hiszen hat fejed a napok neveit viseli. Úgy, mint Kedd, Szerda, Csütörtök, Péntek, Szombat, Vasárnap. 

- Nem jól mondjátok - mordultak fel a fejek! - Én balszárnyas sárkány vagyok, így a névsort nekem 

balról kezdjük. Tehát: 

Vasárnap, Szombat, Péntek, Csütörtök,

Szerda, Kedd és Béla! Ezeket a 

neveket a mi jó Édesanyánk 

adta, aki egy áldott jó házisárkány volt! 

Mindig azt mondta, nem szerencsés, ha egy hétfejű sárkány hetedik fejét Hétfőnek hívják, így aztán Hétfő helyett lett a Béla. Bár jobb volna új neveket kitalálni, mert már unjuk egy kicsit őket. Ötszáz éve ugynazt halljuk, amikor reggel felébredünk, és valamelyikünk megkérdezi, hogy milyen nap van ma? Na! Akkor szabadul el a pokol! Mert Szerda, ha megkérdezi Pénteket, hogy te Péntek, milyen nap van ma? És Péntek azt válaszolja, hogy Vasárnap, akkor a sor végén levő nagyothalló Vasárnap megkérdi, mit akar tőle Péntek, mire Péntek azt válaszolja, hogy semmit nem akart, csak Szerda kérdezte, hogy milyen nap van… Mire Vasárnap azt válaszolja mérgesen, hogy ha Péntek nem akar tőle semmit, akkor minek szólítja. Na erre aztán mindenki egyszerre kezd el morogni meg kiabálni, hogy ebben a barlangban nem lehet normálisan beszélni senkivel, és óriási hang zavar keletkezik. Idejövet hallhattátok is. 

- Hát ez így bizony nem jó - gondolták a gyerekek, és összedugták a fejüket, hogy hogyan tudnának segíteni a hétfejű sárkánynak. 

A megoldást legközelebb mesélem el.

Tadeus Tóth Gábor, Amatőr író

Ezt a mesét írta: Tadeus Tóth Gábor Amatőr író

A nevem Tóth Gábor.Mindig is érdeklödtem a rajzoláls és az írás iránt. Számomra ez a két kifejezési forma sok örömöt szerez és bízom benne ,hogy másoknak is örömöt okoz. A meséket unokáimnak írtam, amihez kívánok mindenkinek jó szórakozást.