Tortyogó-Mortyogó Lápi Takonypóc


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Tortyogó-Mortyogó Lápi Takonypóc
 
Tortyogó-Mortyogó Lápi Takonypóc
Tortyogó-Mortyogó Lápi Takonypóc nem meglepő módon egy lápban élt. Nem tóparton, nem mocsárban, hanem lápban. Szerette ezt a tőzeges, vizes, védett közeget. Ő maga is védett volt. M...

Kép forrása: pixaby.com

Tortyogó-Mortyogó Lápi Takonypóc

 

Tortyogó-Mortyogó Lápi Takonypóc

Tortyogó-Mortyogó Lápi Takonypóc nem meglepő módon egy lápban élt. Nem tóparton, nem mocsárban, hanem lápban. Szerette ezt a tőzeges, vizes, védett közeget. Ő maga is védett volt. Minden barátja vigyázott rá. Ki is használta ezt az óvó kedvességet, mert akibe csak tudott, belemart. Mindig morgott. A kisebb állatok mind rettegtek tőle, különösen a kis kandicsrákok, bolharákok, vízibolhák, de még a felnőtt szúnyogok, akik már nem is a vízben éltek, ők is aggódva féltették a még vízi-bölcsödében dajkálódó apróságaikat tőle. Hiába volt ő maga is picike, modora miatt mégis félelmetes volt.

Ennek ellenére mégis sokan vigyáztak rá. Ugyanis vagy az allergiája miatt, vagy a mikroklíma hőmérséklete miatt, ezt nem lehet tudni, és már soha nem is derül ki, de mindig meg volt fázva. Állandóan tortyogott-mortyogott. A barátai, szomszédai, a láp egész élővilága folyamatosan emlékeztette őt arra, hogy fújja ki az orrát, ne tortyogjon. Így ragadt rá ez a név, és már mindenki csak így ismerte széles-e lápon, hogy Tortyogó-Mortyogó Lápi Takonypóc.

Anyáskodó szeretettel szólt neki a gébics, és a kanalasgém. Hápogva-pampogva a kacsa családok. A vacogó foggal iszkoló kis rákocskák is még féltőn odaszóltak neki, hogy fújja ki az orrát, mert baj   lesz.                                                                                                                               

Mindenki féltette. Tudták, hogy komolyabb, nagyobb bajt okozhat a megfázásos lerakódás, a hosszan elhúzódó gyulladás.

Tortyogó-Mortyogó Lápi Takonypóc pedig mindig szót fogadott. Azonnal fújta is az orrát. Majd egyszer egy szép napon, a sok kedves figyelmeztetés, aggódó szeretet megtette a hatását. Már nem kellett őt figyelmeztetni, hanem magától is észrevette és nyúlt a zsebkendőjéért. És láss csodát! Nem volt már többé se tortyogó, se mortyogó, de még csak takonypóc sem! Így lett belőle egyszerűen csak Lápi Póc!

 

 

Szabari Erika, Nagyon amatőr író, meseíró

Pedagógus vagyok. Tanító-hittanoktatóként végeztem a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Karán. Főként református hittanoktatóként szolgálok a gyermekek között. Már "vénülő fejjel" vágtam bele újból a tanulásba, szintén a Károli Pedagógiai Karán, óvodapedagógus szakon. Ez az időszak hozta meg számomra az új hobbit, mint kreatív problémamegoldást, az írást. Az olvasás, a történetek tovább...


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!