Tünde-völgyi Hírharang


https://webshop.meskete.hu

A Gyöngyösvár közeli dombok, völgyek lakói szívesen olvasták a Tünde-völgyi Hírharangot, amit egy idős szarkapár szerkesztett: Csongi és Csenge. Egyik unokájuk, Szidi volt a postás, ő juttatta el az újságot az előfizetőkhöz. Főleg a Tünde-völgyben volt ...

Kép forrása: mesterséges intelligencia által generált kép

A Gyöngyösvár közeli dombok, völgyek lakói szívesen olvasták a Tünde-völgyi Hírharangot, amit egy idős szarkapár szerkesztett: Csongi és Csenge. Egyik unokájuk, Szidi volt a postás, ő juttatta el az újságot az előfizetőkhöz. Főleg a Tünde-völgyben volt sok olvasójuk, hiszen a tündérek a Tündérképző Tanodában az írás-olvasás tudományát is elsajátították. De jutott néhány példány a közeli Tölgyerdőbe is, ami a manók és a mókusok lakhelye volt. Innen egy-egy újságot már befújt a szél Gyöngyösvárra is, így értesültek arról az ott lakó gyerekek, hogy kik élnek a környező erdőkben.

Az elmúlt ősszel Csillag, az elsős tündértanonc is szerepelt a hírekben, amikor megírták, hogy ő nyerte meg a varázsversenyt. Sajnos ebben a tavaszi újságban Csillag nevét egy szomorú írásban olvashattuk, ugyanis a lánykának néhány napja nyoma veszett.

Soma, a kislány legjobb barátja és osztálytársa hozta hétfőn a hírt az iskolába: szombaton Csillag kirándulni indult, ahonnan nem jött még vissza. Tünde néni a tanoda főtündére mindjárt Csongiékhoz fordult segítségért, hátha az újság olvasóitól valami hírt kapnak az eltűnt tanulójukról.

Az köztudott volt Csillagról, hogy kíváncsi és kalandvágyó tündérke. Sokat kirándult a környéken, hogy minél többet megtudjon a Tünde-völgyön kívüli életről. Ezekre az utakra gyakran elkísérte Soma is. De az elmúlt szombaton Csillag egyedül indult felfedezőútjára.

A hétfői tanítást követően a tündérkék kis csoportokban járták és repülték be Tünde-völgy minden zegét-zugát, eredménytelenül. A völgyön kívül nem merészkedtek, hiszen nem volt biztonságos terep számukra.

A nap végére bizonyossá vált, hogy Csillag elhagyta Tünde-völgyet. Somától megtudták, hogy Csillag nagyon kíváncsi volt a közeli Tölgyerdő lakóira. Talán oda indult, de valamiért nem tud visszajönni?!

Tünde néni és munkatársai arra biztatták a tanulókat, hogy mindenki írjon Csillagnak egy üzenetet, hátha eljut így hozzá, hogy mennyire várják vissza a tündérek. Így is lett: szebbnél szebb írások és rajzok készültek. Mindegyikben az állt, hogy mennyire szeretik Csillagot a társai, mennyi szép közös emlékük van és mennyire várják a visszatérését. A sok üzenőcédulát aztán egy hosszú füzérré fűzték.

A tanáraik vezetésével egy délutáni kirándulásra indultak a tündértanoncok. A tanodában lévő sok térkép és az iránytűk nagy segítségnek bizonyultak a tájékozódásban. A Tünde-völgy szélén illatozó rózsaligetet elhagyva egy fenyveserdőbe jutottak. Ahogy beljebb kerültek a fenyők közé, egyre sötétebb lett körülöttük. Hiába kapcsolták be a varázspálcák világítását, a kisebb tündérek bizony félni kezdtek. Tünde néniék ezért úgy döntöttek, hogy visszafordulnak otthonuk felé. De előtte még a magukkal hozott üzenetfüzért néhány fenyő törzsére erősítették. Bizakodtak abban, hogy Csillaghoz eljut a híre az akciójuknak.

Másnap egy csapat mókus jelent meg a fenyőerdőben. Ők rendszeresen jártak ide a Tölgyerdőből tobozt gyűjteni. Meglepődve látták a sok-sok papírdarabot a fenyők törzsén. Néhányat magukhoz vettek, a puttonyaikba tettek, hogy a tölgyerdei manók segítségével megtudják, mi az a sok irka-firka a cédulákon. Ha olvasni tudtak volna a mókusok, rögtön kiderült volna, hogy azt a kedves tündérlánykát keresik a cédulákon, aki néhány napja náluk vendégeskedik. Mikor már elegendő toboz gyűlt a mókusok puttonyába, indultak vissza Tölgyerdőbe. A tisztás közepére halmozták a sok tobozt, végül a papírdarabok is előkerültek. A környező tölgyfákban lakó manók ablakaikból csodálták a mókusok gazdag zsákmányát. Meglepődve látták a puttonyok aljából kipotyogó színes cédulákat. Már indultak is ki házaikból, hogy közelebbről is lássák, mik azok. A manók mind iskolázottak voltak, így azonnal tudták, hogy üzenetek vannak a papírokon. Utolsóként érkezett Matild anyó, a legöregebb manó, akit vendége a tündérlányka kísért a tisztásra. Az ő szíve nagyot dobbant a cédulákat látva, hiszen ő is sok ilyen cédulát írt már tele a tündériskolában.

A kislány sírva olvasta fel a szívhez szóló üzeneteket, aztán elpanaszolta a manóknak és a mókusoknak, hogy elvesztette a mindentudó varázspálcáját, ezért nem mer visszamenni Tünde-völgybe. Mindenki megsajnálta Csillagot, és elhatározták, hogy együttesen megkeresik a varázspálcát. Másnap aztán sikerrel is járt a keresőcsapat. Csillag öröme hatalmas volt, amikor újra kezében tarthatta a pálcát. Mindjárt varázsolt is a tisztásra egy szépséges virágágyást. A manók hiába marasztalták a kislányt, ő minél előbb haza kívánt térni a többi tündérhez. Két mókus egészen Tünde-völgy széléig kísérte Csillagot, így biztonságban hazaért. Szarka Szidi már a fenyőerdő közepétől követte a hazafelé repülő lánykát, aztán arra is gondja volt, hogy mindenfelé elvigye a jó hírt. A másnap reggeli Tünde-völgyi Hírharang a címlapján közölte Csillag képét és élménybeszámolóját a tölgyerdei kalandjáról.

 

Gyöngyösvári Mara, amatőr meseíró

Varga Mária Gyöngyi nyugdíjas tanítónő vagyok. Tíz éve kezdtem mesés történeteket írni, melyek az alsó tagozatosoknak szólnak. Negyven éven keresztül tanítottam 6-10 éves gyerekeket. A tőlük hallott sok kedves történet, az együtt átélt élmények inspirálták írásaimat. Magánkiadásban adtam ki három gyermekkönyvemet, melyek a gyerekek és az állatok barátságáról szólnak. Főszereplőik: Balambér nyuszi, Vöric cica...


https://webshop.meskete.hu

Vélemények a meséről

Tóth Lászlóné Rita

2024-02-08 14:41

Érdeklődéssel olvastam a mesédet, minden jó, ha jó a vége. Szeretet, összefogás, igazán jó tanmese Szeretettel: Rita