Varázsverseny a Tünde-völgyben


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

A harangvirágok egyre erősödő csilingelése verte fel délutáni szunyókálásukból a békés Tünde-völgy lakóit.
– Vajon milyen üzenet érkezik ilyen hangos csörömpöléssel? – méltatlankodott Csillag, a szöszi tündérlányka. Gyorsan előlibbent a tölgyfa odvából, ...

Kép forrása: mesterséges intelligencia által generált kép

A harangvirágok egyre erősödő csilingelése verte fel délutáni szunyókálásukból a békés Tünde-völgy lakóit.

– Vajon milyen üzenet érkezik ilyen hangos csörömpöléssel? – méltatlankodott Csillag, a szöszi tündérlányka. Gyorsan előlibbent a tölgyfa odvából, ahol újabban pihengetni szokott.

– Irány a nagyrét! – adta ki magának a parancsot, azzal előkapta a varázspálcáját és felröppent.

De nem csak ő igyekezett a nagyrétre, hanem sok ismerős és idegen tündérke is. Hamar egymásra találtak a tündérképző iskola elsősei. Csillag osztálytársai is kíváncsian figyelték, mikor jelenik meg a réten Tünde néni, a legfőbb tündér. Először a segítők röppentek be a rét közepére, majd Tünde néni is közéjük ereszkedett, kezében egy nagy papírtekercset tartva.

– Kedveseim! Azért hívtam ide Tündérbirodalmunk minden kisebb és nagyobb varázserejű lakóját, hogy egy versenyt indítsak közöttetek. A varázsverseny részleteit erre a papírtekercsre is leírtuk és most kifüggesztjük ide a nagyrét nagyfájára.

A segítők átvették a tekercset és az öreg tölgy kérgére erősítették a versenykiírást. Majd Tünde néni elmondta tanítványainak, hogy a régebben oly vidám Tünde-völgyben sok szomorú lakót lát és olyan dolgokat, amik nem tetszenek neki: rongálást, szemetelést, csúfolódást… Arra kérte a tündértanoncokat, hogy a varázserejüket felhasználva segítsenek ezeket megváltoztatni.

– Röppenjetek hát tündérkéim, figyeljetek mindenre! Segítsetek nekem, varázsoljunk vidámságot és derűt újra a birodalmunkban! Aki a legnagyobb jótettet hajtja végre, az lesz a varázsverseny győztese – azzal már el is tűnt tanítványai elől Tünde néni.

Csillag és kis barátai figyelmesen végigolvasták a hirdetményt, aztán megállapodtak, hogy melyikük merrefelé keressen varázsolnivalókat. Csillag kelet felé vette az irányt, a könnyű szellő is segítségére volt röptében.

Egy rövid szárnyalás után megpihent a Kerek tisztás szélén nőtt vadrózsa bokron. A finom rózsaillat szagolgatása közben halk pityergésre lett figyelmes.

– Ki sírdogál ott a bokor alatt? – kérdezte barátságosan.

– Én vagyok az, Mókuli – jött a bátortalan válasz, majd kidugta fejecskéjét egy vörös mókuskölyök a bokor alól.

– Hát te miért bujkálsz itt, miért nem ugrándozol a fákon, mint a társaid? – kíváncsiskodott a kis tündér.

– Nem akarnak velem játszani, mert én nem vagyok olyan ügyes, mint ők – szipogta a kis mókus.

– Mutasd magad, hátha tudok rajtad segíteni! – kérte Csillag.

A mókuska előbújt, a tündérke jól szemügyre vette. Néhányat suhintott a varázspálcájával a levegőbe, elmormolt valami varázsigét, majd így biztatta Mókulit:

– Menj vissza bátran a társaidhoz, varázsoltam neked egy nagy adag erőt és ügyességet, meg egy kis bátorságot!

Mókuli szót fogadott a lánykának, és néhány ugrás után már a lombok közül integetett.

Csillag elővette a jegyzetfüzetét és följegyezte:

  1. varázslat: Mókulinak ügyesség, bátorság.

A Kerek tisztás mögött kezdődött a Sötét erdő, a tündérke arra folytatta röptét. Apró szentjánosbogarak adtak csak némi fényt, ezért varázspálcáján bekapcsolta a világítást, hogy jobban lásson. Szárnya zizegése mellett egy másik hangra lett figyelmes. Megpihenve egy száraz ágon, rekedt, hamiskás éneklés ütötte meg a fülét.

– Ki ez az nótás kedvű madárka? – érdeklődött Csillag. Pár pillanat múlva már mellé is ereszkedett egy sárgarigó.

– Miért nem a tisztáson énekelsz, kis rigó? – firtatta a tündér.

– Hát nem hallod, hogy milyen a hangom? Engem mindig kinevetnek vagy csúfolnak, ezért inkább itt a sötétben gyakorlom az éneklést.

– Én szívesen segítek neked.

Azzal már suhintott is a rigó felé, elmondta a varázsigéket. És lássatok, vagy inkább halljatok csodát, a rigó csilingelő hangon folytatta dalát. Boldogan köszönt el megmentőjétől, és már indult is a tisztás felé. Csillag a jegyzetfüzetére világított pálcájával és bejegyezte:

  1. varázslat: Sárgarigónak tiszta hang.

Újra a világos Kerek tisztás felé igyekezett a tündérke. Nem messze innen állt a Tündérképző Tanoda, gondolta körülnéz ott is.

Meglepődve látta, hogy osztálytársa, Soma a lépcsőn gubbaszt lehajtott fejjel és szárnyakkal. Odareppent mellé, barátságosan köszöntötte. A tündérfiú bánatosan fogadta, majdnem sírva mondta el, hogy miért ilyen szomorú. Kiderült, hogy ő is szívesen részt vett volna a varázsversenyben, de elvesztette a varázsos tankönyvét és egyetlen varázsigére sem emlékszik. Ezért inkább el sem indult, hiszen úgysem tudna varázslattal segíteni semmin és senkin.

– Na ezen könnyen segíthetünk! – vigasztalta meg Csillag, azzal előkapta a tarisznyájából a saját varázsoskönyvét. Együtt átolvasták és néhányszor elmondták a legfontosabb, leghasznosabb varázsigéket. Szerencsére Soma könnyen tanult, hamar megjegyezte mindegyiket. Hálásan köszönte Csillagnak a segítséget és boldogan röppent fel, hogy ő is részt vegyen a versenyben. A tündérlány pedig ezt írta a jegyzetfüzetébe:

  1. Nem varázsoltam, csak segítettem Somának, hogy ő is versenyezhessen.

Szomorúan vette tudomásul, hogy az előírt három varázslatot nem tudta teljesíteni, hiszen a harmadik bejegyzése csak egy segítségnyújtás volt. A sok röpködésben el is fáradt Csillag, így hazafelé indult.

Másnap a Tanodában átadták a tündérkék a jegyzeteiket Tünde néni segítőinek, aztán izgatottan várták az eredményhirdetést. A tanítás után ennek is elérkezett az ideje. Tünde néni repült le a játszadozó tanulók közé, kezében egy lappal.

– Figyeljetek rám tündérkék! Eredményt fogok hirdetni. Nagyon sok jót tettetek tegnap, sok bánatot, fájdalmat eltüntettetek. Mosolyt varázsoltatok, vidámságot hoztatok újra a birodalmunkba, ezért mindenkit nagyon megdicsérek. A verseny győztese pedig az első osztályos Csillag lett, aki önzetlenül segített Somának, hogy ő is segíthessen másoknak.

    Hatalmas taps és éljenzés köszöntötte Csillagot, amikor átvette oklevelét és jutalmát, egy új mindentudó varázspálcát.

 

 

Gyöngyösvári Mara, amatőr meseíró

Varga Mária Gyöngyi nyugdíjas tanítónő vagyok. Tíz éve kezdtem mesés történeteket írni, melyek az alsó tagozatosoknak szólnak. Negyven éven keresztül tanítottam 6-10 éves gyerekeket. A tőlük hallott sok kedves történet, az együtt átélt élmények inspirálták írásaimat. Magánkiadásban adtam ki három gyermekkönyvemet, melyek a gyerekek és az állatok barátságáról szólnak. Főszereplőik: Balambér nyuszi, Vöric cica...


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!