Vörös cica kalandjai 4. rész - A vörös bunda


http://mocorgohaz.hu/

Pille ígéretéhez híven másnap is a réten várta Vörös cicát, aki iskola után sietett kis barátjához.
–Szia! –köszönt lelkesen Vörös cica, amikor meglátta Pillét.
A pillangó ismét a fa tövében ült, azonban most igyekezett minél jobban elrejtőzködni a nagy ...

Kép forrása: saját rajz

Pille ígéretéhez híven másnap is a réten várta Vörös cicát, aki iskola után sietett kis barátjához.

–Szia! –köszönt lelkesen Vörös cica, amikor meglátta Pillét.

A pillangó ismét a fa tövében ült, azonban most igyekezett minél jobban elrejtőzködni a nagy fűben. Egyedül a csápjai árulták el, hogy hol van, és ami miatt Vörös cicának is sikerült megtalálnia őt.

–Pszt! –intette csendre Pille. Vörös cica bólintott, és egy hang nélkül lehasalt a fűbe Pille mellé.

Mindketten tudták ugyanis, hogy óvatosnak kell lenniük, ha titokban akarják tartani a barátságukat és a pillangó létezését. Eddig ez a tervük sikerült is, azonban ma könnyen másképp alakulhattak volna a dolgok, ha nem vigyáznak.

A két jóbaráttól nem messze ugyanis két macska sétált. Ahogyan egyre közelebb értek Pilléékhez, lassan nemcsak a hangjukat lehetett hallani, hanem azt is, miről beszélgetnek.

–Tudod, szerintem neked is óvatosabbnak kellene lenned –mondta az egyikőjük. –A fiad egy dolog, de ha rólad is kiderül az igazság, nagy bajba kerülhetsz.

A másik macska csak sóhajtott egy nagyot, de nem szólt egy szót sem.

–Én eddig is segítettem neked, és ezután is fogok, emiatt ne aggódj –folytatta az előbbi macska. –Viszont én is egyre nehezebben tudom szállítani neked a szürke festéket, anélkül, hogy bárki észrevenné az üzletben. De annyit elmondhatok, hogy nem te vagy az egyetlen, aki a boltunk hátsó polcairól kér a festékből.

–Tényleg? –lepődött meg a másik macska, Vörös cicának pedig egy pillanatra elakadt a lélegzete a hang hallatán. Ugyanis a réten tőle nem messze az apukája beszélgetett egy idegennel.

–Tényleg. Többen vagytok, mint gondolnád –felelte.

–Köszönöm, hogy hoztál nekem a festékből –mondta hálásan Vörös cica apukája. –Megígérem, hogy ha újra minden úgy lesz, ahogyan régen volt, nem fogom elfelejteni a kedvességedet.

A két macska ezután távolodni kezdett a hallgatózó Vörös cicától és Pillétől. Miután a két jóbarát biztos volt benne, hogy senki sem fogja észrevenni őket, mindketten felálltak a fűből.

Vörös cica leült a fa tövébe, Pille pedig felszállt egy alacsonyabban lévő ágra, hogy még egyszer körbe nézzen. Inkább óvatos szeretett volna maradni, mint bajba kerülni.

–Elmentek –jelentette Vörös cicának, majd ő is elhelyezkedett a földön.

–Milyen festékről beszélt az apukám? –kérdezte Vörös cica.

–Nem tudom pontosan –vonta meg a vállát Pille, miközben igyekezett kerülni barátja tekintetét.

–De, tudsz valamit, csak nem akarod elmondani –fonta össze durcásan a két mancsát a mellkasa előtt Vörös cica. –Egy pillangó vagy, aki észrevétlenül tud ágról ágra repkedni, miközben mindent hallasz és látsz, amit csak szeretnél.

–Igen, és éppen ezért be kell tartanom a Pillangó–kódex szabályait is.

–A Pillangó–micsodát? –kérdezett vissza Vörös cica.

–Ez egy olyan könyv –magyarázta Pille–, amiben az őseink összegyűjtötték az összes szabályt, amit egy pillangónak be kell tartania. Az egyik pedig megtiltja, hogy amit másokról hallunk vagy látunk, azt tovább adjuk valakinek.

–Értem, de az apukámról van szó. Nem tudnál most az egyszer kivételt tenni? –kérdezte Vörös cica, miközben hatalmas szemekkel nézett Pillére.

A pillangó azonban dacosan a fejét rázta.

–Nem lehet.

–Csak egyetlen egyszer. Kérlek, kérlek! A legjobb barátod vagyok!

–Jól van –sóhajtott egy nagyot Pille. –A teljes igazságot majd elmondom holnap, de most az a legfontosabb, amit tudnod kell, hogy azzal a festékkel a macskák a bundájukat szokták festeni. Legtöbbször azok teszik ezt, akiknek vörös a bundája. De holnap, ha többet is szeretnél tudni, meg kell ígérned, hogy örökre titokban tartod, amit mondani fogok.

Vörös cica buzgón bólogatott. Tudott ő titkot tartani, de mindenről tudnia kellett, amit a szülei idáig elhallgattak előle.

Vörös cica és Pille ezek után nem beszéltek többet a történtektől, csak élvezték a napsütést és a friss levegőt. A pillangó egy apró fűszálakból készült koszorút készített, míg Vörös cica a virágokban gyönyörködött. Nem beszélgettek, de egy így volt jó mindkettőjüknek. Ráértek, és már előre várták a holnapot, amikor Pille majd részletesen elmesél mindent, amit Vörös cicának tudnia kell.

A dolgok azonban néha nem egészen úgy alakulnak, ahogyan eltervezzük őket…

Kovács Réka Klaudia, amatőr író

A nevem Kovács Réka Klaudia. Jelenleg angol-német tanári szakon tanulok az ELTE-n, a szabadidőmben pedig szívesen találok ki különféle töténeteket - főleg meséket. Már kisiskolás koromtól írtam meséket, amikkel nem csak magamnak, hanem az olvasóimnak is szeretnék örömet szerezni. Idáig főleg a családtagjaim és a barátaim olvasták a történeteimet, de remélem, másoknak is tetszeni fognak. Jó olvasgatást kívánok m...


https://webshop.meskete.hu

Vélemények a meséről

Tóth Bea

2024-02-06 20:33

Nagyon szeretjük ezt a kis kibontakozó történetet! A szìvünkbe lopta be magát a vörös cica és izgatottan várjuk a folytatást! Köszönjük! Sára (7) és Bence (8)