Indul a zsongás! Ma van a Méhek napja!


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
  • 30
  • 2024.
    ápr.
Itt a tavasz, az igazi zsongás pedig akkor indul be, amikor előjönnek a méhek is, hogy beporozzák a virágokat. Április 30-a a Méhek napja Magyarországon, erről pedig természetesen mi is megemlékezünk a Mesketén!

Itt a tavasz, az igazi zsongás pedig akkor indul be, amikor előjönnek a méhek is, hogy beporozzák a virágokat. Április 30-a a Méhek napja Magyarországon, erről pedig természetesen mi is megemlékezünk a Mesketén!

Nem is gondolnánk, de a méhek védelmére a magyarok hívták fel a figyelmet először, méghozzá azzal, hogy életre hívták a Méhek napját, mely ma, április 30-án van. A méhek rendkívül fontos szerepet töltenek be az ökoszisztémában, védelmük tehát rendkívül lényeges. Mi itt a Mesketén természetesen meseajánlóval emlékezünk meg zümmögő, méztermelő barátainkról, de előbb essen szó, hogy mióta is létezik a Méhek napja, és persze, hogy miért is olyan fontos rovarok a méhek?

Mióta tartjuk április 30-án a Méhek napját?

Ahogyan azt már a bevezetőben is említettük, a Méhek napja egy magyar kezdeményezés, melyet 1994-ben, 30 évvel ezelőtt hívtak életre. Ennek célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a méhek munkájának fontosságára. Tavasszal mindenki látja ezeket zümmögő kis rovarokat, ahogy szorgosan dolgoznak, de nagyon kevesen tudnak a természetben betöltött szerepükről.

A magyar méhészek elsőként hívták fel a figyelmet a méhek fontosságára, a kezdeményezésük pedig olyannyira sikeres volt, hogy az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) 2017-ben május 20-át a Méhek Világnapjának nyilvánította.

Miért olyan fontosak a méhek?

Talán túlzásnak hangzik, de valójában a méhek nélkül az általunk ismert világ nem is létezne, ugyanis a méhek az ökológiai működés motorjai. Bár több száz méhfaj létezik a világon, összesen 9 faj van, amely mézelő. Ezek a hasznos kis rovarok porozzák be a növényeket, sőt, a haszonnövények 70 %-át is. Természetesen a szél is végez beporzást, de a munka nagy részét bizony a rovarok végzik. A méhek nélkül nem lenne málna, eper, dinnye, alma, cseresznye, meggy, barack, és még számos gyümölcsféle sem, de zöldségek közül is sok hiányozna az étrendünkből.

Az olajban sütés is nehezebben menne, hiszen a napraforgót is a méhek porozzák be, de a pamut is hiánycikk lenne méhek nélkül. És persze a kávéról is lemondhatnánk. Egy szó mind száz, talán ennyiből is jól látszik már, hogy mennyire fontosak a méhek az életünkbe, még ha eddig nem is tudtunk róla.

Hogyan segíthetjük a méheket?

Sajnos a méhek élettere évről évre csökken. Azzal tudjuk segíteni az életüket, ha a kertünkbe kialakítunk egy vadvirágos sávot. A kerti mályvarózsa, a verbéna, a bugás lángvirág, a keskenylevelű menyecskeszem szép dísze lehet a kertünknek, a méheknek pedig remek táplálékforrás. A gyümölcsfák ültetése is hasznos a méhek védelme szempontjából, de a rovarhotelek építése is.

Méhek a Mesketén, avagy méhes mesék ajánlója

A Mesketén rengeteg méhekkel kapcsolatos mesét és verset találni, a figyelmetekbe is ajánlanánk néhányat:

Benczik Sylvia – Nyári boldogság

Mészárosné Szuda Melinda – A méhek méze

Demeter Monika - Morcos maci pillangója

G Joó Katalin - Mézvitézek

Szeretet Mesék - Tulipán és a méhecske

Eszti-mami – A méhecske, aki világgá ment, hogy megtalálja a legszebb virágot


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
Kőszegi-Arbeiter Anita, hivatalos szerző

Kőszegi-Arbeiter Anita vagyok, két kislány boldog édesanyja, másodsorban meseíró, aki imád olvasni és történeteket kitalálni. Kezdetben fantasy és thriller novellákat írtam, aztán Csenge lányom elérte azt a kort, amikor a mesék akkor a legizgalmasabbak, ha ő is a részese lehet. Így hát együtt, kettőnk fantáziájának segítségével alkotunk meg új világot, ami tele van csodával és varázslattal. Minden este ...