Barion Pixel

A hét varázsmag


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

A hét varázsmag 
Volt egyszer egy szegényember, aki egy kis faluban lakott az erdő közelében.  Egy nap elindult az erdőbe, hogy gombát szedjen, és eladja azokat a piacon, de már kezdett sötétedni, és nem talált semmit. Hirtelen valami fénylőt látott egy nagy...

Kép forrása: pixabay

A hét varázsmag 

Volt egyszer egy szegényember, aki egy kis faluban lakott az erdő közelében.  Egy nap elindult az erdőbe, hogy gombát szedjen, és eladja azokat a piacon, de már kezdett sötétedni, és nem talált semmit. Hirtelen valami fénylőt látott egy nagy bükkfa tövében: furcsa doboz volt, kicsi és ovális, amelyből gyenge meleg fény áradt. A világító pontok apránként kör alakban rendeződtek, és  egy manó  tartotta a dobozt a kezében.

–     Jó vagy és bátor – szólt a manó –,  és ezért szeretnék neked ajándékot adni. Fogd a varázslatos magvakat, amelyek ebben a dobozban vannak, ültesd körbe a földedet, és öntözd meg. 15 perc elteltével varázsütésre előbukkannak majd a fák, melyek ezer színű almát teremnek. Itt van ez a szentjánosbogár is, fogd,  megvilágítja neked a hazafelé vezető utat, nehogy eltévedj az erdőben, és segítségedre lesz a magok elültetésekor is.

A szegényember  megköszönte és elment.  Hitte is meg nem is, de amikor hazaért, felébresztette a fiát és a feleségét, elmesélte nekik, hogy mi történt. Hála a varázslatos szentjánosbogárnak, aki világított nekik, éjfélkor mindhárman kimentek az ásóval és öntözőkannával, elvetették mind a hét magot, majd megöntözték,  aztán vártak türelmesen. Nemsokára hét almafa bújt ki a földből, és mire felkelt a nap, már szüretelni kellett.  A szegényember leszedte a gyümölcsöket, és elvitte a piacra.  Néhány perc alatt elterjedt a hír, hogy egy gazda furcsa almát árul: a sárga citrom ízű, a rózsaszín eper ízű, a lilák szilva, a világoskékek cukrozott mandula ízűek, a fehérek olyan ízűek, mint a tejszínhab, a feketék édesgyökér ízűek, a barnák csokoládé ízűek és így tovább. Mindenki rohant, hogy vegyenek belőlük,  és főleg a gyerekek örültek, mert végre annyit ehettek csokit és tejszínt, amennyit csak akartak, anélkül, hogy anyukájuk engedélyét kérték volna! A hír eljutott a király fülébe, aki azonnal magához rendelte az ezerszínű  almákat árulóembert , hogy megtudja e különleges gyümölcsök titkát.

– Felséges Királyom, én azt bizony nem tudom –  kezdte mondandóját a szegényember, és elmesélte, miként találkozott a manóval az erdőben.

–Térj vissza az erdőbe, keresd meg az manót,  és hozd ide a palotába – könyörgött a király, miután meghallgatta.

– Rendben van,  elhozom, de csak akkor, ha a fiam feleségül veheti a lányodat  – mondta  a szegényember, akinek immár tele volt mindkét zsebe pénzzel, olyan jó áron adta el az almákat. 

A király bár nehezen, de végül beleegyezett az üzletbe, a gazda meg elment az erdőbe manókeresőbe.Harmadnap már a manóval együtt tért vissza a  várba. Amint a király meglátta  a manót,  boldog mosoly jelent meg az arcán, leguggolt, és megölelte.

.– Emlékszel arra a gyerekre, aki negyven évvel ezelőtt elveszett az erdőben, és kétségbeesetten zokogott? Én vagyok az a gyerek! Végre megköszönhetem, hogy segítettél hazajutni a kis szentjánosbogaraddal!

–Igen, emlékszem rád, ezer között is megismernélek. Örömmel tölt el, hogy te sem felejtettél el engem.  Tisztaszívű, bátor, becsületes uralkodó vagy, maradj mindig is ilyen! – s amint kimondta e szavakat, a manó eltűnt.

A király állta a szavát. Nagy lakodalmat tartottak, a királylány feleségül ment a gazda fiához, és az almafák szomszédságában építtettek egy kastély maguknak, hogy minden nap megcsodálhatják az ezerszínű gyümölcsöket, melyeknek köszönhetően férj és feleség lettek. Máig is élnek, ha meg nem haltak.

Fodor Gyöngyi, Író - regények, novellák, mesék

Régóta írok. Első megjelent mesém a Nők Lapjában volt, Utazás seprűnyélen címmel, majd megjelent egy mesekönyvem A királykisasszony fogyókúrája, magyarul és német nyelven is . A német nyelvű kiadás a Frankfurti Könyvvásáron mutatkozott be 2007-ben. Nemrég jelent meg egy meseantológia, Hétmérföldes mesék a címe, melyben A két vörösbegy c.mesémmel én is benne vagyok. Ugyancsak benne vagyok egy mesémmel...


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!Sütibeállítások