Barion Pixel

A Nap és a Hold


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
  • 2023.
    jún
  • 25

A  Nap és a Hold
Egyszer a Nap és a Hold veszekedni kezdett egymással. A Hold szemrehányást tett a Napnak, amiért sokkal fényesebb, és melegebb mint ő, és  szerinte ezért került ő a  második helyre a földiek szemében. A nap azonnal válaszolt.
- Nem az én hibám,...

Kép forrása: pixabay

A  Nap és a Hold

Egyszer a Nap és a Hold veszekedni kezdett egymással. A Hold szemrehányást tett a Napnak, amiért sokkal fényesebb, és melegebb mint ő, és  szerinte ezért került ő a  második helyre a földiek szemében. A nap azonnal válaszolt.

- Nem az én hibám, ha jobban ragyogok, mint te.  Meleg sugaraimmal a Föld nagy hasznot húz.

- Értem -  mondta a Hold-, de én is nélkülözhetetlen vagyok, például én emelem és süllyesztem az árapályt, a gazdáskodók az én holdfázisomat használják a vetéshez. Ez kevésnek tűnik?

- Nem tudom – válaszolta a Nap -, de neked nincs is saját fényed, az én fényemet vered vissza, ezért látnak fényesnek a Földről. Én melegséget adok, virágba borítom a fákat, a mezőket, érlelem a gyümölcsöket.

- Kicsit beképzeltnek tűnsz nekem -  jegyezte meg a Hold.- Elismerem, hogy sok tehetséged van, de nekem is vannak, például ha én nem lennék, éjszaka semmi fény sem érkezne a sötét éjszakába. Varázslatos légkörbe burkolom a szerelmesek szívét .

Így hát a két égitest tovább veszekedett egymással, míg bele nem fáradtak.

- Rendben, rendben – mondta a Nap. -  Elismerem, hogy nélküled a Föld nem lenne olyan, amilyen. Rendkívüli vagy, nagyon csodállak, és boldog vagyok, hogy a társad lehetek.

- Köszönöm neked a kedves és elismerő szavakat. Be kell vallanom, hogy a világ nagyon sivár lenne nélküled -  szólt a Hold.

-  Mindig jó társam leszel, nélküled nagyon egyedül érezném magamat. Te vagy az éjszaka, én vagyok a nappal, mi vagyunk a Föld két őrszeme, társak vagyunk egy hosszú és csodálatos úton -  mosolygott a Nap.

- Igazad van. Nagyon szerencsések vagyunk mindketten, mert a Földet innen felülről megfigyelni igazán bámulatos -  válaszolta a Hold.

   Ettől kezdve a Nap és  a Hold soha többé nem veszekedtek, végezték a dolgukat, s amikor időnként pár percre találkoztak, jó barátként elbeszélgettek egymással.

 

Fodor Gyöngyi, 2023. Jun.25.

Fodor Gyöngyi, Író - regények, novellák, mesék

Régóta írok. Első megjelent mesém a Nők Lapjában volt, Utazás seprűnyélen címmel, majd megjelent egy mesekönyvem A királykisasszony fogyókúrája, magyarul és német nyelven is . A német nyelvű kiadás a Frankfurti Könyvvásáron mutatkozott be 2007-ben. Nemrég jelent meg egy meseantológia, Hétmérföldes mesék a címe, melyben A két vörösbegy c.mesémmel én is benne vagyok. Ugyancsak benne vagyok egy mesémmel...


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!Sütibeállítások