Barion Pixel

A torokfájás


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Egy szomorú őszi, párás, hétvégi reggelen az erdei nyuszilakban a nyuszi család ijesztő és zavaró köhögésre ébredt. A furcsa hang a kisnyuszik szobája felől jött. Nyuszi Mama gyorsan belebújt puha papucsába, felvette virágos pongyoláját és egyből a kisnyuszi...

Kép forrása: edited by Canva free

Egy szomorú őszi, párás, hétvégi reggelen az erdei nyuszilakban a nyuszi család ijesztő és zavaró köhögésre ébredt. A furcsa hang a kisnyuszik szobája felől jött. Nyuszi Mama gyorsan belebújt puha papucsába, felvette virágos pongyoláját és egyből a kisnyuszik szobája felé vette útját, hogy kiderüljön Nyuszi Lili vagy Nyuszi Gyuszi köhög ilyen csúnyán. Nyuszi Gyuszira gyanakodott, mert ő volt az, aki mindig talált valami kivetnivalót a evésnél, a zöldségek elfogyasztásánál. Keveset és inkább csak úgy ímmel-ámmal kotorászott a tányérban elé tett egészséges és finoman elkészített karfiolfelfújt, hagymaleves, kamilláspite, csipkebogyószósz, lucernakása, töltött répa és egyéb finomságokban. Nyuszi Mama és Nyuszi Papa sokszor figyelmeztette, hogy nem lesz jó vége ennek a hanyag életmódnak, mert ősszel a kis testünket, a szervezetünket bizony fel kell erősítenünk mindenféle vitaminban gazdag élelemmel, különben a hideg és nyirkos időben a levegőben megbúvó kis baktériumok és vírusok gyorsan legyengíthetik a szervezetünket, akkor pedig egyenes út vezet a betegséghez, a kellemetlen torokfájáshoz, esetleg lázhoz, a levertséghez, az egész napos fekvéshez és a szörnyű ízű kanalas orvosságok lenyeléséhez. 

Mikor Nyuszi Mama beért a kisnyuszik szobájába, rögtön látta: Nyuszi Gyuszi az, aki nincs jól. Szegény Nyuszi Gyuszi állig betakarózva reszketett az ágyikójában. Nyuszi Mama rögtön hozta a lázmérőt és pillanatok alatt kiderült, hogy bizony Nyuszi Gyuszinak hőemelkedése van, valóban nincs túl jól. A konyhában főzött neki mézes-kamillás teát,  fokhagymás pirítóst készített, de sajnos Nyuszi Gyuszi nem akarta azt sem meginni, sem megenni. 

- Kérlek, Gyuszikám ezt meg kell innod! Csak akkor fog mielőbb elmúlni a torokfájás és a köhögés, ha sok folyadékot iszol és eszel is valamit mellé, ami a gyulladást mielőbb leszedi a torkocskádról, hogy a jövőheti iskolai ünnepségen te is részt vehess majd - kérlelte Nyuszi Mama. 

- Nem szeretném, nagyon fáj. Szörnyen kellemetlen lenyelnem bármit is Mama! De az ünnepségre menni fogok! - erősködött a kis beteg. 

- Akkor pedig nincs más választásunk, el kell hívni Bagoly Doktort és orvosságot kell majd szedned, hogy mielőbb jobban légy és meggyógyulj - mondta csalódottan Nyuszi Mama. 

Testvére, Nyuszi Lili gyorsan összekapta magát, felöltözött és végzett a reggeli tisztálkodással. Addig Nyuszi Papa készített valami gyors, finom és egészséges reggelit a konyhában, amit elfogyasztattok és már siettek is Bagoly Doktorért a szomszédos tisztás egyik félreeső faodújához, hogy mielőbb eljöhessen és megvizsgálhassa Nyuszi Gyuszit. Bagoly Doktor megígérte, hogy ebéd előtt megnézi a kis beteget. Nyuszi Papát és Nyuszi Lillit pedig megnyugtatta, hogy aggodalomra semmi ok. 

- A hideg beálltával sok kis állat megbetegszik, főleg olyanok, akik nem esznek sok zöldséget és gyümölcsöt - mondta Bagoly Doktor. 

Mire visszaértek az nyuszilakhoz, Nyuszi Gyuszi kicsit jobban volt már. Nyuszi Mamának sikerült rábeszélnie, hogy megigya a teát és hogy egyen egy kis pirítóst, mivel fel szeretett volna kelni az ágyból. Egy egészen kicsit rajzolt, majd visszafeküdt és hamar el is aludt. Egyszer csak kopogtak az ajtón, megérkezett Bagoly Doktor, akit rögtön a kis beteghez kísértek, hogy az orvosi vizsgálat megtörténhessen. Nyuszi Gyuszi éppen ébredezett a pihenésből.

- Na kis pajtásom, mutasd magad! - szólt Nyuszi Gyuszihoz Bagoly Doktor. 

Megnézte a torkát, a nyakát is megnyomkodta a füle alatt, majd meghallgatta a kis tüdejét, amire kicsit összerezzent Gyuszi, mert hideg volt a sztetoszkóp vége. Bagoly Doktor nagyokat hümmögött az orvosi vizsgálat alatt és a kisnyuszit kellőképpen sikerült így megijesztenie. 

- Nagyon ügyes vagy Gyuszi, semmi komoly, de ígérd meg nekem, hogy mostantól odafigyelsz és megeszed azokat a finom zöldségeket és gyümölcsöket is, amiket Nyuszi Mama készít neked - tanácsolta neki Bagoly Doktor. 

- Tudok menni az iskolai ünnepségre? - kérdezte izgatottan Gyuszi. 

- Hát az attól függ, hogy mit eszel, hogy mennyit pihensz, hogy megiszod-e a mézes-kamillás teát?! - csóválta a fejét Bagoly Doktor. 

- Megeszek és megiszok mindent, ígérem - bólogatott Nyuszi Gyuszi. 

A nyuszilak előtt Bagoly Doktor Nyuszi Mamát is megnyugtatta.

- Minden rendben lesz, Nyuszi Gyuszi egy egészen kicsit meghűlt. Ha eleget pihen, sok teát iszik, akkor egy-két nap alatt meggyógyul a kis betegünk.

Ebédre Nyuszi Mama répafelfújtat készített és Gyuszi is evett belőle szépen. Sokat pihent és sok teát ivott. Hamar jobban is lett. A torka másnap már éppen csak egy kicsit fájt, de továbbra is tartotta magát az ígéretéhez, így a vasárnapi ebédnél a rakott káposztából kétszer is evett és még több teát ivott. 

Az iskolai ünnepségre sikerült meggyógyulnia. Nyuszi Mama és Nyuszi Papa büszkén hallgatta, ahogy a kis barátaival szebbnél-szebb dalokat énekelt a színpadon. A torokfájásra már senki sem emlékezett. Nyuszi Gyuszi olyan egészséges volt, mint egy jó nagy tányér savanyú káposzta.

 

Bubenkó Andrea, örömíró, hobbiíró, mindennapi mesélő

Bár gyerekkorom óta időről-időre mindig megtalált a mesélés - néha az írás is - valamilyen formája, az első gyermekünk születése után írtam le az első mesém a férjem unszolására. Ezt persze aztán több is követte mindenféle, - kisfiamnak illetve kislányomnak szánt - valós és kevésbé valós mesebeli karakterrel. Azzal biztos nem mondok újat, hogy a mesék illetve a történetek kitalálásában jelenleg is sokat segít...


http://mocorgohaz.hu/

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!Sütibeállítások