Kérd el a rókától a bundáját!

Nagyon régen élt egy Istók nevű fiatalember egy hegyi faluban. Amikor eljött az ideje, hogy megházasodjon, kiválasztotta a legszebb lányt a falujából, és elvette feleségül, semmi egyébért csak a szépségéért. A menyasszony tényleg szép volt, gyönyörű, de amit a férfi nem vett észre, hogy szépségével párosult önfejűsége, akaratossága és hiúsága, ami a fiatal férjnek sok gondot okozott. A feleség egy nap azt vette a fejébe, hogy rókaszőrméből készült kabátot akar viselni, mert az még jobban kiemeli majd a szépségét. Az asszony a férjét arra kérte, hogy vegyen, vagy szerezzen neki róka bundát, amilyen gyorsan csak tud. A szerelmes férfi elindult a szőrmekereskedőhöz, hogy vegyen a feleségének egy bundát, de a rókaszőrből készült kabát nagyon ritka és drága portéka volt akkoriban, így mit tehetett a szegény férj, elindult a hegyekbe rókára vadászni. Amint felért a hegycsúcsra mindjárt meg is pillantott egy arra vetődő rókát. Gyorsan elkapta a róka farkát még mielőtt elfuthatott volna. "Drága róka!-mondta neki a férfi- “Kössünk egyezséget. Csak a bundádra lenne szükségem! Ugye nem nagy kérés ez?"

A róka miközben teljesen megbotránkozott a férfi ajánlatán, meglepődését leplezve hangosan a következőket mondta: "Úgy drága uram, ez nagyon egyszerű. De akkor engedd el a farkamat, hogy levethessem a bundámat, amely vedd úgy, hogy máris a tied." A férfi elégedetten, hogy ilyen hamar ráállt a róka az alkura, elengedte a farkát. A róka meg abban a percben, amint szabadnak érezte magát, uccu neki, illa berek nád a kerek, úgy eltűnt az erdőben, mintha ott sem lett volna soha.

A történet tanulsága, hogy nehéz valakitől olyat kérni, ami nem egyezik a saját akaratával.

 

Schweiger Sylvette, blogger, amatőr mese és fantasy író

Irodalom és nyelvszakos gimnáziumi tanárként kezdtem a pályafutásomat, de mindössze 7 év tanítás után az életem hirtelen 360 fokos fordulatot vett. Legalább tízszer költöztem, négyszer váltottam országot, kétszer kontinenst. Minden kezdet nehéz volt, de mégis jó volt valamire! Megtanultam 6 idegen nyelvet, rengeteg barátot szereztem, és tulajdonképpen minden nap tanulok valami újat, amit szeretnék másokkal is...