Barion Pixel

Kérd el a rókától a bundáját!


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Nagyon régen élt egy Istók nevű fiatalember egy hegyi faluban. Amikor eljött az ideje, hogy megházasodjon, kiválasztotta a legszebb lányt a falujából, és elvette feleségül, semmi egyébért csak a szépségéért. A menyasszony tényleg szép volt, gyönyörű, de amit a férfi nem vett észre, hogy szépségével párosult önfejűsége, akaratossága és hiúsága, ami a fiatal férjnek sok gondot okozott. A feleség egy nap azt vette a fejébe, hogy rókaszőrméből készült kabátot akar viselni, mert az még jobban kiemeli majd a szépségét. Az asszony a férjét arra kérte, hogy vegyen, vagy szerezzen neki róka bundát, amilyen gyorsan csak tud. A szerelmes férfi elindult a szőrmekereskedőhöz, hogy vegyen a feleségének egy bundát, de a rókaszőrből készült kabát nagyon ritka és drága portéka volt akkoriban, így mit tehetett a szegény férj, elindult a hegyekbe rókára vadászni. Amint felért a hegycsúcsra mindjárt meg is pillantott egy arra vetődő rókát. Gyorsan elkapta a róka farkát még mielőtt elfuthatott volna. "Drága róka!-mondta neki a férfi- “Kössünk egyezséget. Csak a bundádra lenne szükségem! Ugye nem nagy kérés ez?"

A róka miközben teljesen megbotránkozott a férfi ajánlatán, meglepődését leplezve hangosan a következőket mondta: "Úgy drága uram, ez nagyon egyszerű. De akkor engedd el a farkamat, hogy levethessem a bundámat, amely vedd úgy, hogy máris a tied." A férfi elégedetten, hogy ilyen hamar ráállt a róka az alkura, elengedte a farkát. A róka meg abban a percben, amint szabadnak érezte magát, uccu neki, illa berek nád a kerek, úgy eltűnt az erdőben, mintha ott sem lett volna soha.

A történet tanulsága, hogy nehéz valakitől olyat kérni, ami nem egyezik a saját akaratával.

 

Xilvia, blogger, amatőr mese és fantasy író, újságíró

PRÉMIUM Xilvia Prémium tag

2007 óta írogatok. Utazásaim, kalandozásaim során megpróbálok feltöltődni és történeteimet a blogjaimon, és a Meskete portálon keresztül megosztani a világgal. Imádom a természetet és a misztikus történelmi helyeket, ezek hatására születnek meg a fantasy novellák..


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!