Barion Pixel

Radics Renáta

meseíró/költő

Egy napfényes nyári napon, 1988. augusztus 22-én születtem. Tóalmáson élek a családommal. Az irodalom csodálatos világa óvodásként is nagy hatással volt rám. Már akkoriban bájos, gyermekded versek és dalok születtek meg fejemben, főleg az édesanyám iránt érzett szeretetről. Majd amint megtanultam írni, lejegyeztem saját gondolataimat. Megjelent soraimban többek között a barátság, a természet szeretete is.
Teltek- múltak az évek, s a versírás egyre jobban a részemmé vált. 2003-ban alapult a Tápiószecsői Irodalmi Baráti Kör, melynek Hollósi György András költő meghívására én is a tagja lettem. Addigra már több újságban is szerepeltek írásaim, de az első könyv, amelyben megjelentek verseim, 2005-ig váratott magára. A lélek hullámhosszán címet kapta az antológia, melyben az irodalmi körünk munkái kaptak helyet. Ezt követően számos író- olvasó találkozón vettem részt. Saját irodalmi műsort vezettünk a Rádió 17-nél, Szivárvány címmel. Mivel főiskolai tanulmányaimat Budapesten végeztem (ELTE TÓFK, óvodapedagógus szak) kevesebb szabad időm volt, és csökkentenem kellett az irodalmi szerepvállalásaimat. Írtam közben verseket, meséket, és a Radicsok c. kisregényemet, több újságnak cikkeket is, de nem szerepeltem évekig rendezvényeken. Miután lediplomáztam, elkezdtem felújítani régi irodalmi kapcsolataimat. 2013-ban teljesült az álmom, és megjelent első saját, önálló verseskötetem, amely Az élet tengerén címet kapta. Ezt követően számos sikert értem el írásaimmal. 2014-ben alapítottunk Tóalmáson egy helyi alkotókört. 2017-ben községünk Tóalmásért emlékéremmel jutalmazott munkásságomért. Ugyanabban az évben jelent meg az első saját mesekönyvem is, amely a Fotelmesék címet kapta, majd ezt követte 2021-ben az Emlékeim kertjében című verseskötetem. Rendszeresen jelentek meg munkáim a Kethano drom roma magazinban, jelenleg a Tóalmási Figyelő újságban és a Dió magazinban. 2022-ben a Helma kiadó gondozásában jelentek meg e-book és hangoskönyv formában is a Fotelmesék és Az emlékeim kertjében című könyveim, így munkáim már nemcsak nyomtatásban olvashatóak.A versek és mesék mellett egyre több prózai munkát is írok, melyek ihletői sokszor a gyermekkorom emlékei.
Óvodapedagógusként dolgozom, mellette igyekszem minél több időt szentelni az alkotásnak, ami életem fontos részévé vált.

Szeretettel várok minden érdeklődőt saját facebook csoportomban, ahol lehetőség van a munkáim megismerése mellett a nyomtatásban kiadott könyveim megvásárlására is: Az irodalom és én- Radics Renáta szerzői csoportja

Kiadott könyvek


Radics Renáta- Az élet tengerén (verseskötet) 2013

Fülszöveg

Lassan negyed évszázada utazom az élet tengerén. Volt, hogy a Nap fénye melengette a lelkemet, s volt, hogy hatalmas vihar tépte vitorláimat. Hamar rá kellett ébrednem, hogy én vagyok a saját hajóm kapitánya. Sorra kerestem-keresem hogyan, s merre irányíthatnám helyesen.
Ennek az útkeresésnek a lépéseit, sikereit és botlásait, röpke pillanatait tartalmazza első saját, önálló verses kötetem. Olyan élményeket rejt, amelyek nagy részét a kedves olvasó is átélt, így könnyen azonosulhat vele, juttathat eszébe régi kedves emlékeket, vagy erőt adhat, az újabb küzdelmekhez. Jó utazást, jó kalandozást!

Radics Renáta- Fotelmesék (mesekönyv) 2017-2018

Fülszöveg

Régen, amikor még nem a tv készülékeken vagy az okostelefonon nézett videók adták a legtöbb mesét a gyermekeknek, a szüleik, nagyszüleik köré gyűltek. Akik fotelben ülve mondtak történeteket gyermekkorukról, vagy olvastak varázslatos meséket a nagyvilág kincseiből. Ezek az alkalmak közelebb hozták egymáshoz a családtagokat, s nagy lehetőséget nyújtottak a gyermeki fantázia kibontakoztatásához. Az ilyen meghitt és csodálatos kalandozásokhoz kínálom szeretettel meséimet, melyek többsége a magyar népmesék stílusában íródott. Így aztán nem hiányozhat belőlük a szeretet, a tréfa, s az életre szóló tanulságok sora. Kondora Beáta barátságos, kedves rajzai színesítik a történeteket.

Radics Renáta- Emlékeim kertjében (verseskötet) 2021

Fülszöveg

A házunk mögötti réten sétáltam egy gyönyörű napfényes délutánon. Közben vadvirágokat szedtem és egy szép kis csokor lett belőlük, amit otthon vázába tettem. Nemcsak egy virágcsokrot, hanem egy verset is vittem haza magammal, ami Az Emlékeim kertjében címet kapta. Akkor született az ötlet, hogy a virágcsokromról készült fotó lesz az új könyvem borítója és a versem a címadója. 
Mesekönyvemhez hasonlóan, ebben a könyvben is fontos szerepet kap a szeretet, a természet szépsége, s a kifogyhatatlan optimizmusom.

Emlékeim kertjében 

Emlékeim kertjében vadvirágok laknak. 
Békességben élnek, s oly örömmel nyílnak. 

Gyermekkorom szirmai rózsaszínben játszanak, 
álmodozó ifjúságom kéklik ezer katángban. 

Izzó piros pipacsok őrzik szívem lángját, 
fátyolfehér cickafark kacsint már rég reám. 

Pitypang, repce, gólyahír aranyló szirmaikkal, 
vidámságot rejtenek a mindennapjaimra. 

Emlékeim kertjéből egy mesés csokrot szedek, 
bokrétába kötve bizony, együtt a legszebbek.

Sütibeállítások