A kétszemélyes étterem


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
  • 2023.
    feb
  • 15

Élt egyszer egy szegény kisfiú, akit Máténak hívtak. Édesanyjával és édesapjával lakott egy szerény kis omladozó házban a patakmentén, hol még a virágok is szebben nyíltak, mint máshol. Máté tíz éves volt. Negyedik osztályba járt a szomszédfalujában levő...

Kép forrása: Midjourney

Élt egyszer egy szegény kisfiú, akit Máténak hívtak. Édesanyjával és édesapjával lakott egy szerény kis omladozó házban a patakmentén, hol még a virágok is szebben nyíltak, mint máshol. Máté tíz éves volt. Negyedik osztályba járt a szomszédfalujában levő iskolába. Minden reggel édesanyja lágy, kellemes hangjára ébredt, belebujt elnyűtt ruhájába, felhúzta egyetlen cipőjét, melynek oldalán foltozva volt a lyuk és elindult az iskolába. A két falu közt volt egy szekérút, aminek a szélén koldusok és árusok voltak. Úgymond egy hosszú, egyenes piac. Árultak ott mindenfélét: zöldséget, ruhát, nyveket, régiségeket. Máté általában gyalog járt, hiszen biciklijén annyira összegubancolódott a lánc, hogy csak egy szerelő tudta volna kigubancolni. Arra viszont nem volt pénzük, mivel édesapja súlyos beteg volt és nem volt ereje dolgozni. Csupán anyja járt takarítani, mosni, amikor volt hova, de közben férjére is vigyáznia kellett. Csak a gyógyszerekre, az iskolára és kevés ételre költöttek. Inni a patakból ittak. Egyik reggel a sok vénasszony közül, akár egy angyal kitűnt egy fiatal lány, aki rózsákat árult. Máté még csak tíz éves volt, de első látásra beleszeretett. Odament a lányhoz és úgy tett, mintha a rózsákat figyelné.

- Szia! Szeretnél venni egy rózsát? - kérdezte a lány.
- Szia! Köszönöm, nem! Megkérdezhetem a neved? Még sosem láttalak erre. – izgatottan érdeklődött Máté.
- A nevem Krisztina!
- Örvendek! Hány éves vagy?
- Tizenegy.

Mátét elszomorította a válasz, hiszen azt hallotta az iskolában, hogy a lányok csak a náluk nagyobb fiukat szeretik. Beszélgettek még pár percet és utána elindult az iskola fele. Kiderült, hogy Krisztina szülei megvettek egy telket a faluba és most költöztek ide s ameddig nem intézik el, hogy a lány iskolába járhasson addig virágot fog árulni ott, hol Máté minden nap elsétál. Máté fejében egész nap Krisztina járt. Csak bambult előre, gondolkozott és nem figyelt senkire, semmire. Mikor délután hazaindult a lány már sehol sem volt. Ebédnél az apja vallatni kezdte.

- Fiam, mi van veled? Bántottak?
- Nem bántottak, édesapám, annál sokkal rosszabb dolog történt. – szomorkodott Máté.
- Na, meséld el nekünk! – mondta az apja.
- Van egy lány a piacon, aki nagyon tetszik nekem, de az a baj, hogy egy évvel idősebb nálam…
- Jaj, gyermekem, figyelj most rám! A szerelmet nem lehet irányítani. Nem számít a kor. Ha valakit igazán szeretsz, küzdeni kell érte. Mutasd meg neki, hogy nem vagy te szegény, mert az a szegény ember, kinek szíve sincs.

Máté nagyon örült az apja szavainak. A szobájában feküdt a szűk, nyicogó ágyán és a plafont bámulta. Azon gondolkozott, vajon mivel nyerhetné el Krisztina szívét.

- Megvan! – kiáltott Máté

Gyorsan felhúzta cipőjét és munkához látott. Rájött, hogy pénzük nincs arra, hogy, akár egy igazi tíz éves úriember lovag meghívja egy vacsorára egy szép étterembe hercegnőjét, ezért úgy döntött, hogy ő maga épít egy kétszemélyes éttermet. Fűrészt, kalapácsot, léceket szedett az apja porlepte műhelyéből, a léceket épp annyira fűrészelte, hogy a két kis ember beférjen rajta, aztán ajtót vágott az egyikre és négy lécet összekalapált, amik a falak lettek. Úgy gondolta, hogy romantikus lenne, ha panorámatetőn keresztül nézhetnék a csillagokat, ezért az étterem csak négy falból állt, tető nélkül. Ezeket ásóval beleásta a földbe, hogy nehogy összedőljenek. Édesanyjától kölcsönkért pár gyertyát - hiszen lámpájuk nem volt -, amik majd másnap a randevún melengetik szívüket. Szobájából kivitte a szőnyegét, ami az étterem padlója lett, hiszen nem akarta, hogy a nedves füvön üljenek. A kis tisztáson a fák mellett állt az elkészült étterem, csönd volt, csupán a patak nyugtató csobogása hallatszott. Máté későre fejezte be. Lefekvéskor beszélgetett édesanyjával.

- Édesanyám, tudom, hogy milyen szegénységben élünk, de most mégis azt kérem tőled, hogy holnapra készíts egy kis meleg vacsorát, mert megszeretném hívni hozzánk azt a lányt, akiről beszéltem.
- Kisfiam, de tudod, hogy még apád gyógyszereire is alig van pénzünk. Csak egy kis kenyeret tudok felajánlani pástétommal vagy ízzel.
- Nem tudom mit tehetnék édesanyám… Holnap nem megyek iskolába és mielőtt meghívom Krisztinát a randevúra megpróbálok egy kis húst, krumplit és olajt kérni valakitől a piacon és azt estére te megsütöd nekünk.
- Rendben, gyermekem!

Másnap Máté azt érezte, hogy sosem várta még ennyire a reggelt. Első útja a piac volt. Sietett, ahogyan tudott, de mikor megérkezett a lány sehol sem volt. Máté szeme könnybe lábadt. Búsan leült egy farönkre ott, hol tegnap még Krisztina árult. Nézte a földet és tépdeste a fűszálakat. Egyszer csak egy sárga bicikli állt meg előtte, kosarában rózsaszálak. Mikor felpillantott meglátta Krisztina gyönyörű arcát és nem bírt az érzéseivel, ezért megölelte.

- Szia, Krisztina, szia! Jaj, de jó, hogy itt vagy!
- Szervusz, Máté! Mi ez a nagy öröm?
- Az, hogy láthatlak és, hogy nem tűntél el.

Ezután Máté meghívta hozzájuk Krisztinát, viszont nem mondta el mire készül. Néhány öregasszonytól kapott húst, krumplit, olajt, sőt még kürtöskalácsot is, amit kicsit szárazon, de majd megehetnek desszertre. Hazament. Felvette édesapja ingét, hiszen neki nem volt, az inget jól betűrte a kis nadrágjába, vett rá egy mellényt és már csak várta, hogy megérkezzen ő. Épp szürkület volt, mikor Krisztina megjelent a ház előtt édesapjával, hiszen egyedül nem engedték el. A felnőttek váltottak pár szót egymással és addig Máté és Krisztina elindultak a randevúra. Máté egyből az étterembe vitte a lányt, hisz szegény szégyellte a házukat. Égtek a gyertyák, már pislákoltak a csillagok is. Leültek egymással szemben a szőnyegre és nemsoká az anya hozta is a vacsorát.

- Máté, ez nagyon tetszik nekem! Egyedül csináltad?
- Igen, teljesen egyedül, neked. – pirult el Máté.
- Édes vagy! A vacsora is nagyon finom!  
- Azért ilyen finom, mert édesanyám szívvel csinálta.

Miután megették a húst és a desszerten is túl voltak csak lefeküdtek a szőnyegre és nézték az eget. Egy hullócsillag siklott el rajta.

- Láttad? – kiáltott fel Máté.
- Igen, láttam!- felelte Krisztina.
- Kívánjunk valamit- mondták, szinte egyszerre.
- Te mit kívántál? – kérdezte Máté.
- Először te mondd el!- vágta rá Krisztina.
- Nem, inkább te.
- A fiuk bátrabbak kell legyenek!

Máté bátor akart lenni, ezért beszélni kezdett.

- Figyelj rám, Krisztina! Az első naptól fogva, mikor megláttalak gyorsabban ver csöpp szívem, ha rád gondolok. És azóta szinte mindig rád gondolok. Bevallom számomra te vagy a legszebb lány a világon.
- Tudod mit kívántam? – kérdezte Krisztina.
- Mit?
- Azt, amit most elmondtál nekem. Számomra ez az étterem, a gyertyák, a csillagok sokkal fölöslegesebbek, mint te. Az sem érdekelne, ha mezőn élnél, ház és ágy nélkül, előttem nem kell szégyelld azt, amid van és ami vagy, mert te vagy a legjobb szívű ember a világon és hidd el, hogy nem sok ember van, ki ennyire gazdag lenne, mint te.
- Krisztina, én szere…, én szere… - könnyezett Máté.
- Igen, én is szeretlek!- mosolygott Krisztina.
Péntek Balázs, amatőr író/költő

2005-ben születtem Budapesten. Kiskorom óta verseket írok, viszont mostanában próbálom prózában is kifejezni magam.


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!