Barion Pixel

Így nevelj környezettudatos gyermeket!


http://mocorgohaz.hu/
A Környezetvédelmi Világnap (06.05) egy remek alkalom lehet arra, hogy csemeténk figyelmét felhívjuk arra, hogy mennyire fontos tisztelnünk és megóvnunk a minket körülvevő értékeket.

Sokak szerint nem lehet elég korán elkezdeni gyermekünket a természet szeretetére, illetve a környezettudatos életmódra nevelni. A Környezetvédelmi Világnap (06.05) egy remek alkalom lehet arra, hogy csemeténk figyelmét felhívjuk arra, hogy mennyire fontos tisztelnünk és megóvnunk a minket körülvevő értékeket.

Szerencsére szülőként számtalan apró dolgot tehetünk azért, hogy gyermekünk számára fontos legyen a környezetvédelem, de a legtöbbet talán úgy érhetjük el, ha, mint sok másban, ebben is mi mutatunk példát nekik!

Nézzünk néhány gyakorlati tippet, mellyel még zöldebbé tehetjük a mindennapjainkat!

Hívd fel a legfontosabb teendőkre a gyermek figyelmét!

  • Töltsünk sok időt a természetben

Talán egy-egy séta még a sietős hétköznapokba is belefér, hiszen még egy kapkodós napon is jól tudjuk, mennyire nagy szükségünk van a kint létre és a friss levegőre. Egy ilyen sietős alkalommal azonban nem biztos hogy elég időnk van arra, hogy megcsodáljuk, és megvizsgáljuk a körülöttünk lévő világot. A gyermekek nagyon kíváncsi kis lények, ámulatba ejti őket egy hangya ahogy egy levelet vonszol, vagy éppen az, ha látunk egy harkályt, ahogy a magasban egy nagy fát kopácsol. A séta ne a sürgetésről és a kapkodásról szóljon! Engedd, hogy gyermeked megnézze a dolgokat, és beszélgessetek sokat a természetről. Guggolj le mellé, fedezzetek fel együtt mindent, és hívd fel apróságokra is a figyelmét.

Ha lehetőségeket van, ültessetek együtt fát, vagy valamilyen fűszernövényt. Az ültetésbe és a palántanevelésbe már az óvódáskorú gyermekeket is szépen be lehet vonni. Kapjon egy kis kannát, és legyen az ő feladata rendszeresen meglocsolni a növénykét, de beszéljétek meg azt is, hogy ez miért fontos!

 

  • Mutass neki példát!

A gyereknevelés mintegy 80%-a a példamutatásra alapszik. Éppen ezért van az, hogy gyermekeink már totyogós korban is kísértetiesen utánozzák mozdulatainkat, hanglejtésünket. Ami a szülők számára egy természetes viselkedésforma, az rövid időn belül akaratlanul is egy követendő példa lesz a gyermek számára. Mutasd meg tehát nap mint nap gyermekednek azt, hogy te mit teszel a fenntarthatóságért, és amibe csak lehet, vond be őt is. Használd fel újra, a már kidobásra szánt dolgokat, gyűjtsd szelektíven a szemetet, kapcsold le a villanyt, és ne folyasd feleslegesen a vizet. Ha a gyermek már egy kicsit idősebb, akár fel is kereshetitek a közeli szelektív hulladékgyűjtőt is. Beszélgessetek és olvassatok a témában! Földi Kinga A szuperhős kukák című verse is a szelektív hulladékgyűjtésre, illetve a környezetvédelemre hívja fel kicsik és nagyok figyelmét!

  • Elő a kreativitással!

    Sok kicsi sokra megy – tartja a mondás. Apró lépésekben is tehetünk azért, hogy megóvjuk a környezetünket. Ezek lehetnek spontán dolgok, de meg is tervezhetjük előre.

    Az uzsonnát műanyag zacskók helyett tehetjük visszazárható dobozba. Elmehetünk szemetet szedni a környező erdőbe vagy patakhoz, a gyerekek szeretik hasznosnak érezni magukat, ehhez pedig csak egy kis odafigyelésre van szükség.

Fontos, hogy gyermekünknek elmondjuk, miért fontos, hogy vigyázzunk a környezetünkre. Ehhez nagyon klassz meséket is találhattok már. Néhányat felsorolunk ezek közül:

Gyöngyösvári Mara: Erdei mese

Kovácsné Demeter Monika: Erdőtündér és a királyfi

Apor Kata: Mentsük meg az északi sarkot 1. A nagy elhatározás

Mariannka: A kuka

Sylvia Benczik: Nagytakarítás az erdőben

Szitnyai Krisztina: A Pázsit család és a tökéletes kert

T. Fiser lldikó: A kis kertlakók és a vörös szörny

 

 


http://mocorgohaz.hu/
Gutási Gábor, meseíró

Ezt a cikket írta: Gutási Gábor meseíró

Webfejlesztő, vállalkozó és nem utolsósorban; családapa. Egy 7 éves kisfiú és egy 3 éves, csöppnyi kislány boldog apukája. „Életem során jelentős szerep jutott kedvenc időtöltésemnek, az írásnak. Már kisiskolás korom óta esszéket és verseket küldtem a helyi újságba, majd felnőttként éveken át vezettem saját apukás blogomat, mellette pedig szülővárosom heti lapjában vezettem a rendszeresen megjelenő infor...

Sütibeállítások