Rákos Áron Rákos Áron ellenőrzött, megbízható szerző

amatőr író

9 éves, általános iskolás, alsó tagozatos fiú vagyok. 

Először óvodás koromban találtam ki szórakozásból rövid, kacagtató történeteket. Ezeket anyukám jegyezte le. Állítólag olyan gyorsan mondtam a velem történt és a fantáziám által átszínezett élményeket, hogy alig tudta írni.

Szeretek erdőn-mezőn barangolni, megfigyelni a növényeket és állatokat. Szeretem a természetet, szívügyem a természetvédelem. Madárodúkat készítek apa segítségével zalai madaraknak. Imádok horgászni is. Szívesen olvasok. Most Bálint Ágnes: Frakk és a fociját, de folyamatosan olvasom az Egy ropi naplójának részeit is. A vicces, humoros művek fognak meg leginkább.

Az első mesémet 2018 őszén – 5 évesen - „mondtam tollba” anyukámnak. Sok magyar népmesét olvasott nekem, és megtetszett közülük a Hogyan telt a gyermekkorom? című. Nagyon szuper benne a sok hihetetlen-lehetetlen dolog. Ez a mese ösztönzött arra, hogy én is megírjam a saját Hogyan telt a gyermekkorom? meséjét. Ízelítő belőle:

„Innen kerültem Kávéországba. Ott minden kávéból volt. Kávéemberek járkáltak az utcán, és kávécukrot szopogattak… Kávéhabfürdőben fürödtek a gyerekek, kávéhomokozóban játszottak. Kávéfüvet ettek a lovak, és ettől kávébarna színűek lettek. Amikor kiértem Kávéországból, akkor már meguntam az utazást. Ott volt egy elgurult kávélabda, felültem rá, s gurultam-gurultam … Aztán hopsz: belecsúsztam egy lyukba. Egy dinó gyomrában találtam magam. Vártam-vártam, tanakodtam, hogy mit csináljak. Eszembe jutott, hogy a malomból hoztam magammal egy kalapácsot. Előkaptam a zsebemből, és ki tudja mennyi idő alatt, de kikalapáltam magam a gyomrából.”

Szeretek régi írógépen egy ujjal írni. A nagybácsimtól kaptam az ő „pötyögős” gépét. Ezen kezdtem el 2020 decemberében írni rövid, „egyperces” szösszeneteket. Nagyon mókás eljátszani azzal a gondolattal, hogy milyen lehet a csizmazokni egy napja, hogyan élhet egy csavar a mesék világában…

„Csavar Csalamádé hazafelé csavargott a csavaroseszű úton. Otthon talált egy nagy kosárnyi csavar-húsvéti nyúltól való édességet. Ajándékul a Csavar család apraja- nagyja csavarsárgarépát tett ki az udvarra a csavar- húsvéti nyúlnak. A Csavar-házban eljött az este. Csavar Csalamádé befúrta magát menetes takarójába, és mosolyogva elaludt.” 

2021 nyarán kezdtem el írni a Hal Béla- meséket. Ez úgy jött, hogy a szüleimmel sokfelé kirándultunk a nyári szünetben, s ami velem történt, azt egy félig hal, félig fiú „szemüvegén keresztül” mutatom be. 

„Végre odaértek! Kipakolás után a testvérével beugrottak a vízbe, s jót pancsikoltak. Aztán elmentek érdekes köveket gyűjteni. Találtak egy ló formájú csillogót, egy hahotázó emberfejre hasonlítót. De leginkább az tetszett neki, ami olyan volt, mint a családjának kőből kifaragott képe.”

A suliban idén, 3. osztályban sokat tanultunk a mesékről. Lehetett írni tündérmesét. Most megosztom veletek az enyémet. Bízom benne, hogy nektek is tetszeni fog. A címe: Hogyan lett Jancsikából király?

Remélem, hogy azok a gyermekek, akiknek a szülei felolvassák a történeteimet, ugyanolyan jól szórakoznak majd a mesék hallgatása közben, mint én, amikor kitalálom ezeket.